Cum scap de gândurile negative? Sfaturi simple, dar eficiente

Oricine are gânduri negative uneori, dar este important să nu le lăsăm copleșite de acestea. Află care sunt cauzele pentru care apar și cum să scapi de ele.

Gândurile negative ne deprimă și ne afectează încrederea în sine. Este greu să le ignorăm complet, pentru că pur și simplu ne apar în minte. Totuși, important este cum ne comportăm atunci când acestea apar, pentru a nu ne lăsa copleșite de ele.

De ce avem gânduri negative?

Unii dintre noi ne gândim prea mult la trecut, la ceva ce nu am făcut bine sau ceva de care ne este rușine. Problema este că nu putem schimba trecutul, deci suntem nevoiți să îl acceptăm. Ușor de zis, dar greu de făcut, nu?

Deși nu poți schimba trecutul, trebuie să înveți din el. Poți trage o învățătură din orice întâmplare neplăcută din viața ta, fie că este una gravă sau una aparent neimportantă. Nu este sănătos să te gândești ani de zile la o greșeală din trecut. Analizează-ți comportamentul din acel moment, dă-ți seama unde ai greșit și comportă-te altfel dacă te afli din nou în acea situație.

Citește și: Care sunt cele mai comune motive de stres în rândul femeilor? 

Alte persoane își fac prea multe griji în legătură cu prezentul. Oare am închis ușa când am plecat de acasă? Oare copilul a ajuns cu bine la școală? Oare proiectul se duce pe apa sâmbetei dacă îmi iau liber azi? Oare o să observe toți că am o pată pe bluză? Lucruri aparent nesemnificative ne pot afecta prea mult, mai ales dacă ne gândim la ele toată ziua.

Cel mai simplu mod de a scăpa de gândurile negative este, în acest caz, să fim mai organizate. Gândește-te de seara ce trebuie să faci a doua zi, notează lucrurile importante, fă-ți to do lists, roagă-ți colegii să te ajute dacă ai nevoie de o zi liberă sau roagă-ți familia să te ajute cu treburile casnice dacă ai mult de lucru. Nu trebuie să faci singură totul, dar trebuie să deții controlul asupra vieții tale.

Bineînțeles, mulți dintre noi avem gânduri negative din cauza viitorului. Vrei să fii fericită și sănătoasă peste 5 ani, să ai o carieră de invidiat și o familie apropiată. Dar dacă asta nu se va întâmpla?! Dacă îți vei pierde job-ul sau nu vei reuși să primești o promovare? Dacă partenerul te va înșela? Dacă, dacă și iar dacă…

Nu putem afla ce se va întâmpla în viitor și este absurd să ne pierdem atât de mult timp făcându-ne griji din cauza unor simple posibilități. Sigur că peste 5 ani este posibil ca iubitul să te înșele, dar, în același timp, e posibil să nu o facă. Da, poate că la un moment dat îți vei pierde job-ul, dar poate că asta nu se va întâmpla.

Ne pierdem extrem de mult timp gândindu-ne la lucruri care încă nu s-au întâmplat și care este posibil să nu se întâmple, iar asta nu e deloc sănătos. Stabilește-ți obiective și ține-te de ele, dar pregătește-te ca viața să te surprindă și nu mai analiza totul.

Citește și: Suferi de anxietate sau ești stresată?

Cum scap de gândurile negative?

Cum spuneam și mai sus, gândurile negative pur și simplu ne apar în minte uneori – iar aceste gânduri duc la altele, mai rele, apoi la altele… și tot așa.

Când te surprinzi gândindu-te la ceva neplăcut, calmează-te, apoi gândește-te la toate lucrurile bune din viața ta. Pentru ce ești recunoscătoare? Ce te face fericită?

O altă modalitate de a scăpa de gândurile negative este să faci o activitate care îți ridică moralul. Desenează, citește, joacă-te cu cățelul, ia-ți iubitul în brațe, plimbă-te prin natură, fă yoga… posibilitățile sunt limitate.

Nu uita, viața e prea scurtă să îți faci atâtea griji! Gândurile negative sunt normale, dar trebuie să înveți să scapi de ele pentru o viață împlinită.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.