Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală

Ni se pare normal să discutăm despre diete și antrenamente, dar, când vine vorba despre sănătatea mintală, evităm subiectul. COSMO a decis să nu facă acest lucru, dat fiind că subiectul în cauză este unul foarte important.

Atunci când ești răcit, ți-ai rupt mâna sau suferi de cancer te tratezi. Orice persoană normală îți va spune să mergi la doctor în aceste cazuri. Când vine vorba despre anxietate, depresie, psihoză, schizofrenie, bipolaritate și alte tulburări, în schimb, ne simțim rușinați, nu vrem să discutăm cu nimeni despre asta, iar dacă aflăm că un prieten suferă de așa ceva nu știm cum să reacționăm.

Din păcate, realitatea este că foarte multe persoane suferă de o tulburare mentală sau de comportament, iar acest lucru nu le face nebune. Cel mai probabil fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care să sufere de depresie, de exemplu, chiar dacă nu știe acest lucru.

Trebuie, în primul rând, să înțelegi că o astfel de tulburare nu te face un ciudat – este o boală ca oricare alta, doar că afectează creierul, nu stomacul, ficatul sau plămânii. Astfel, există diferite moduri prin care se poate trata. Dar, până acolo, trebuie să fii sigură care este diagnosticul potrivit. Sigur, poți căuta informații pe Internet, însă cel mai bine este să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Tot medicul este cel care îți poate da tratamentul potrivit pentru tine.

De asemenea, îți recomandăm să discuți despre asta și cu prietenii sau familia. Uneori, ne simțim groaznic, suntem irascibile și prea stresate, totul pare copleșitor… apoi aflăm că un amic trece prin același lucru. Discuțiile cu acest amic ne pot ajuta, pentru că vedem că nu suntem singurele în această situație. În plus, prietenii și familia te pot ajuta să te simți mai bine.

Evident, acest lucru nu funcționează în toate cazurile. În fond, fiecare persoană este diferită, fiecare creier este diferit, fiecare boală este diferită. Însă niciodată nu ține în tine, nu te ascunde, nu te jena să vorbești cu persoanele apropiate despre asta!

Pe multe persoane le poate ajuta meditația, în timp ce altele se vor simți mult mai bine după ce vor petrece un weekend în vârful munților sau în alt oraș. Pe alte persoane, în schimb, le va ajuta schimbarea alimentației. Pe altele, un tratament medicamentos.

Este foarte important să învățăm să comunicăm deschis despre sănătatea mintală. Dacă ți-ai rupe piciorul căzând pe scări nu te-ai purta de parcă nimic nu s-a întâmplat și nu ți-ar fi rușine să mergi la doctor, nu? Atunci, de ce să ne fie jenă să vorbim despre depresie sau anxietate, unele dintre cele mai întâlnite tulburări?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.