Cele mai comune prejudecăți despre tulburarea bipolară

În ultimii ani, am parcurs un drum lung în reducerea stigmatizării legate de sănătatea mintală, dar încă avem mult de parcurs. Orice poate contribui la o bună înțelegere a anumitor tulburări este important, iar astăzi vom discuta despre cele mai comune prejudecăți care există legate de tulburarea bipolară.

#1 Există doar un tip de tulburare bipolară

Există două tipuri de diagnostic: tulburare bipolară I și tulburare bipolară II. Unele persoane care suferă de această boală pot avea doar câteva episoade bipolare în viața lor, în timp ce alții pot avea mai multe. De asemenea, simptomele pot fi diferite.

Această tulburare se recunoaște în general după succesiunea episoadelor depresive cu cele maniacale. Tipul I este reprezentat de nivele mai ridicate de manie și existența psihozei este de obicei mai severă decât în cazul tipului II.

#2 Este o tulburare de personalitate

Nu este o tulburare de personalitate precum tulburarea borderline sau cea de personalitate antisocială. În schimb, afectează în primul rând dispozițiile.

#3 Nu există tulburarea bipolară, sunt doar schimbări de dispozițe

Cu toții avem zile bune și zile proaste, dar pentru cineva care suferă de tulburare bipolară schimbările de dispoziție sunt mai severe, variind de la depresie și disperare la un entuziasm puternic (cunoscut ca manie). Fiecare dispoziție poate dura câteva săptămâni sau pot exista perioade lungi de stabilitate.

tulburare bipolara

#4 A fi foarte fericit este unul dintre simptome

Mania persoanelor bipolare nu echivalează cu a fi foarte fericit, ci implică o senzație de neliniște și incapacitatea de a te simți calm. Asta poate duce la gînduri delirante și la un comportament nesăbuit care poate pune persoana respectivă în pericol.

#5 Toate medicamentele au efecte secundare negative

Unele medicamente anti-depresive pot avea efecte secundare negative, dar nu este valabil pentru toți pacienții. Fiecare individ este diferit, iar tu te poți simți excelent cu un medicament căruia unui prieten de-al tău nu i se potrivește.

#6 Nu poți avea o viață normală

Desigur, acest lucru nu este adevărat. Ca în cazul oricărei boli, dacă ai medicația și îngrijirea potrivite, poți duce o viață normală, minunată.

 

Citește și: Mituri false despre sănătatea mentală 

 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Olivia Blair)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.