Cele mai căutate psihoterapii ale momentului

Nici în România nu mai este, de câțiva ani buni, un subiect tabuu să mergi la psiholog, ba mai mult, ține cumva de un fel de igienă mintală sau de o bună educație să accepți că ai nevoie de ajutor. În plus, constant se dezvoltă terapii care mai de care mai interesante, sau unele chiar de-a dreptul inovatoare. Oricum, cert este că, în funcție de nevoile și personalitatea fiecăruia, de contextul familial sau social, există tehnici diverse de a te descoperi și de a-ți vindeca sufletul și mintea.

Câți dintre noi nu am avut măcar o dată nevoie să stăm față în față cu un terapeut care să ne asculte, dar să ne și direcționeze către răspunsurile de care avem nevoie și pe care nu știm unde să le găsim? A te lupta cu depresia, anxietatea, stresul în căutarea constantă a unui echilibru sau din când în când măcar a fericirii — este un apanaj al secolului în care trăim, poate mai mult decât în oricare altă perioadă din istoria umanității.

Iar cel mai important este să acceptăm că avem nevoie de un specialist care să ne ghideze, apoi să îl găsim pe cel care practică exact acea terapie care se pliază pe felul nostru de a fi și, mai ales, de a relaționa. Sub o formă sau alta, avem nevoie să comunicăm prin diferite unelte, cu diferiți oameni, chiar și atunci când avem impresia că avem nevoie de orice mai puțin de comunicare.

Citește și: Totul despre sindromul impostorului. Ce este și cum gestionezi situația

Iată care sunt cele mai căutate terapii ale momentului, practicate de psihoterapeuți sau psihiatri promotori în domeniul lor. Vă povestesc chiar ei despre fiecare terapie în parte pe care o descoperă și o folosesc sub formă de instrument de vindecare pentru o viață mai bună:

TERAPIA DE CUPLU — TERAPIA IMAGO 

Raluca Anton

„Accesibilitatea terapiei de cuplu este din ce în ce mai ridicată în ultimii ani și asta nu poate decât să mă bucure pentru că, în sfârșit, vedem că nu este suficient să lucrăm doar cu individul, ci ajută enorm să îl vedem integrat în unul dintre sistemele de bază în care acesta functionează. Iar eu, de multe ori spun că, uneori, cea mai bună foarmă de terapie individuală este terapia de cuplu. Asta este ceea ce susține și Terapia Imago care, chiar dacă e regăsită în materialele de specialitate încă de prin anii ´80, la noi în țară a apărut abia în urmă cu câțiva ani și mă bucură să mă aflu printre promotorii acesteia în România.

Este o formă de intervenție în care regăsim un mix de tehnici din alte forme de intervenție validate științific, cum sunt tehnici din intervențiile de orientare psihodinamică, terapii cognitiv comportamentale, terapia bazată pe scheme, dar construite într-un format în care să fie puse în scenă în cadrul dinamicii relației celor doi parteneri, terapeutul fiind, de fapt, vocea relației lor, iar clientul procesului terapeutic fiind însăși relația.”

psiholog Raluca Anton

Citește și: 7 gânduri care-ți dau curaj în momentele dificile

PSIHOTERAPIA FAMILIEI

Oana Calnegru

„Sunt Oana Calnegru şi practic psihoterapia familiei, fie în cabinetul meu din Bucureşti fie în mediul online. Psihoterapia familiei sprijină membrii unei familii, adresând dificultățile cu care se confruntă fiecare dintre aceştia, fie că vorbim de persoanele adulte, de adolescenţi sau de copii; terapia familiei este, cu precădere, o terapie relaţională care acordă o importanţă deosebită felului în care o persoană se manifestă în sistemul său relaţional, reacţionând la ceilalți membri, şi în acelaşi timp și influenţându-i sau afectându-i pe aceștia. 

Unul din principiile terapiei de familie postulează ca un simptom de sănătate mintală este, cel mai adesea, determinat de mediul şi sistemul relaţional din care o persoană face parte; aşadar, în cadrul terapiei pe care eu o practic, privesc persoana în ansamblul ei relaţional, analizând toate sistemele din care aceasta face parte: sistemul familiei de origine sau sistemul familiei actuale, sistemul relaţiei de cuplu sau de parenting, sistemul colegial, etc.

Tranziţiile majore sau dificile pe care le traversează o familie, orice eveniment stresant care poate aduce multă animozitate în cadrul relaţiilor dintre membri, precum dificultăţi financiare sau de adaptare, situaţii de pierdere precum moartea cuiva drag sau divorţul, fac obiectul discuţiilor în cabinetul unui psihoterapeut de familie. De asemenea, problemele de sănătate mintală (anxietate, depresie), boli cronice sau terminale, probleme de conduită alimentară, abuzul de substanţe, gestionarea stresului, conflictele interpersonale ale relaţiei de cuplu, sau ale relaţiei părinte-copil, problemele de comportament la copii sau adolescenţi sunt de asemenea teme de lucru frecvente în psihoterapia familiei.”

psiholog Oana Calnegru

Citește și: Și tu poți învăța să fii fericită

PSIHIATRIE PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI

Cristina Petrescu-Ghenea

„Educația mea de bază este cea de Medic Psihiatru pentru copii și adolescenți dar și psihoterapeut de familie. Școala de psihoterapia familiei pe care am parcurs-o m-a învățat, pe lângă o gândirea sistemică, o serie de resurse și tehnici integrate din diverse curente psihoterapeutice cu tradiție cum ar fi: terapia cognitiv-comportamentală, terapia schemelor sau teoriile psihodinamice.

Am continuat prin a parcurge programe de formare în psihoterapia de cuplu, terapia afirmativă cu clienții din comunitatea LGBTQ+, tratamentul traumei și al comportamentelor de auto-vătămare cât și propriul proces de psihoterapie. Majoritatea psihoterapeuților continuă un proces de dezvoltare personală și profesională pe tot parcursul carierei.

Toate acestea cât și studiul individual m-au adus la concluzia că indiferent de curentele și uneltele pe care le folosim în terapie, la baza procesului avem nevoie să plasăm permenent compasiunea, auto-compasiunea și dragostea necondiționată față de diversitatea umană. Încă din copilărie am realizat că familie nu sunt doar cei cu care te înrudești prin sânge sau din punctul de vedere legal. Ca adult am descoperit că majoritatea dificultăților cu care ne confruntăm în sfera sănătății mintale au la bază deconectarea și relațiile nesănătoase. De aceea, ca specialist pun mereu relațiile în centrul atenției mele fie că sunt în cabinet, la cursurile și grupurile pe care le țin sau coordonez sau în cadrul podcastului Reconectat. Cred că trăim o eră în care avem nevoie ca munca psihoterapeutului să fie în slujba conectării sănătoase și autentice cu noi înșine și cu cei din jur. „

psiholog

Puteți citi mai multe păreri ale celor trei psihoterapeuți pe www.paginadepsihologie.ro.

FOTO: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.