Ce ne învață străinii despre încrederea în sine

La ce te gândești când ești în costum de baie? Din nefericire, pentru cele mai multe dintre noi răspunsul este: „sunt preocupată de cum (urât!) îmi arată coapsele, burtica sau fundul”. Cititoarea noastră, Alina Stan, consultant în advertising, nu gândește așa. De ce? Fiindcă, de la 12 la 34 de ani, înainte să se mute înapoi în țară, a locuit în Spania — și crede că acest lucru a avut un impact profund asupra încrederii în sine și imaginii pozitive pe care o are despre corpul ei. „Acolo, timp de mai bine de jumătate de an, toată lumea este pe plajă — mătuși, unchi, vecini, prieteni — ceea ce înseamnă că crești și te dezvolți văzând tot felul de tipuri de siluete, de toate dimensiunile și la toate vârstele”, spune ea. „Nimeni nu se uită la tine câș, nimeni nu te judecă. Nu există un simț al rușinii sau o jenă asociată cu forma trupului pe care o regăsești deseori la noi în țară.”

Dacă mă gândesc bine, are dreptate. Vreau să zic, ideea de a rămâne goală, cu doar câteva bucăți de poliester acoperindu-mi părție esențiale m-a cutremurat încă de pe vremea pubertății, cu toate că am crescut în Constanța și am urmat cursurile unui liceu situat foarte aproape de stațiunea Mamaia, și cu toate că pe vremea aia nici măcar nu se punea pro-blema kilogramelor în plus. Poate că nu am stat suficient pe plajă? Hm. Deși mă îndoiesc că vremea frumoasă este chiar atât de relevantă în relație cu imaginea pe care o avem fiecare despre corpurile noastre, totuși, un sondaj recent menit să descopere cât de frumoase se simt femeile lumii a oferit răspunsuri interesante: cel mai bine în pielea lor se simt femeile din Brazilia (82%), Portugalia (80%) și Spania (71%). La polul opus, englezoaicele, de exemplu.

Doar 9% dintre britanice spun că sunt foarte mulțumite de corpul lor. Așadar, ce lecții putem învăța de la femeile ca și noi din jurul lumii? Dezbracă-te goală pușcă Înainte să plece să locuiască în Portugalia, Mirela Teodorescu (27 ani) era mereu foarte preocupată de corpul ei. „Când locuiam în România, respectul meu de sine nu era la pragul de jos, dar tot îmi făceam griji când trebuia să port un bikini și stin-geam întotdeauna luminile în timpul sexului”, își amintește ea. „Dar odată ajunsă în Portugalia, am început să petrec fiecare weekend pe plajă sau la piscină, așa că m-am obișnuit repede să stau în bikini. Mai vedeam puțină celulită pe coapsele unei prietene și mă gândeam «OK, deci nu am doar eu»”.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN REVISTA COSMOPOLITAN, EDIȚIA IULIE 2020.

Află aici cum poți face rost de revistă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.