Cât de dăunătoare pot fi valorile pe care le ai?

Atunci când doar spui „valori”, ai impresia că nu poate fi nimic de rău înainte sau după acest cuvânt. „Un om cu valori” este un om care sigur trăiește frumos. Însă lucrurile nu stau nici pe departe așa. Pentru că, pe parcursul unei vieți, îți poți cultiva valori pozitive, dar și dintre cele negative care îți pot face ție și celor din jurul tău mai mult rău decât bine.

Așadar, cum ne cultivăm valorile și cât de importante sunt ele pentru evoluția noastră?

Poate fi extrem de primejdios să îți cultivi o valoare nu tocmai pozitivă, în primul rând pentru că valorile determină modul cum evoluează mințile noastre, apoi pe baza acestei evoluții cum percepem și înțelegem lumea din jur și, peste toate, ele ne ghidează mare parte dintre gândurile, cuvintele și acțiunile noastre.Dacă stăm să ne gândim puțin numai la această frază, realizăm cât de important este cum cizelăm credințele pe care le avem moștenire din familie, de la prieteni, dar și cele pe care ni le creăm singuri pe baza propriilor experiențe și emoții.

Citește și: De ce visăm și ce ne pot învăța visele?

Valori pozitive versus… 

Și ca să fim în control, trebuie mai întâi să știm să facem diferența între ceea ce poate să dăuneze și ceea ce poate să contribuie cu un plus de valoare. Să putem gestiona patosul, entuziasmul pe care îl avem atunci când credem în ceva cu tărie. Conștientizarea a ceea ce purtăm cu noi din acest punct de vedere este deja un pas important pentru a ne învăța lecțiile. Astfel, să clarificăm: valorile pozitive sunt cele care hrănesc înțelegerea, compasiunea, iertarea, evoluția, dorința de a trăi într-o lume mai bună, mai armonioasă, empatia față de toate ființele, nu numai față de cele umane.

Când conducătorii unui stat au valori pozitive, toate energiile ar trebui să conchidă spre starea de bine a fiecărui membru al societății. Iar sentimentul primordial comunitar ar fi singuranța.

valori negative

În opoziției, valorile negative fac din lume un loc mai rău, mai greu de funcționat, periculos și creator de suferință, indiferent dacă intențiile par pozitive. În locul compasiunii, s-ar manifesta ura, în locul empatiei – judecata, în locul siguranței – teama și instabilitatea.

Din păcate, de-a lungul istoriei, foarte multe credințe individuale și colective au fost motoarele unor tragedii groaznice. Pe de altă parte, personalitățile care au manifestat o forță incredibilă a binelui și au schimbat, măcar cât de puțin, lumea într-un loc mai bun, s-au bazat pe valorile pozitive. Liderii inspiraționali ai istoriei, precum Buddha, Iisus, Dalai Lama s-au ghidat în funcție de compasiune și universalitatea vieții.

La polul opus, lideri precum Genghis Khan, Hitler, Stalin au crezut atât de mult că ceea ce gândeau ei despre lume era adevărul supem încât, în numele lui, au săvârșit crime de neiertat. Războaiele, sclavia și alte tragedii al istoriei au fost clădite pe piedestalul valorilor. Cineva, undeva, într-un anumit punct al evoluției umane, a crezut atât de mult în ceea ce numim valorile proprii încât a mutat munții din loc, pentru binele sau răul comunității. Fascinant este, din punctul de vedere filosofic, să observăm că, ceea ce poate fi un crez negativ pentru o anumită parte dintre populație, poate fi o valoare pozitivă pentru un alt număr de oameni.

Citește și: Îmbrățișarea unui copac, o formă de terapie?

Valorile și iubirea

La o scară mai mică, și în relațiile personale, intime, lucrurile se manfestă cam la fel: dacă în structura ta emoțională/ mintală/ psihică există credința că într-un anumit fel se fac lucrurile (pentru că aceea este valoarea care te-a ghidat toata viața) s-ar putea ca aceasta să genereze neînțelegere, suferință, neîmplinire în cuplu. De exemplu, tu crezi că întotdeauna în iubire, celălalt nu ar trebui să îți vadă și arate defectele? Așa ți s-a spus de mic, așa propovăduiau poeziile pe care le citeai în adolescență, ești parte dintr-un curent romantic celebru și care s-a impus ani la rând.

Nu e nimic eminamente rău, doar că e posibil ca acesta să fie motivul pentru care și tu și partenerul tău sunteți complet nefericiți. Poate de aceea nu îți găsești niciodată partenerul perfect?!

De aceea, ca un fel de igienă a minții, din când în când ar fi bine să ne reevaluăm valorile și credințele, să identificăm de unde vine ele, ce idealuri susțin și încotro se îndreaptă? Dar mai ales, cum interferează ele cu binele celorlalți și al comunității din care fac parte. Până unde ar trebui să se manifeste valorile noastre, și când începe libertatea crezurilor celui din fața noastră?

Când devin un mic Hitler în relația cu iubitul meu, cu copiii mei, cu părinții mei, sau când sunt asemenea unui lider care a schimbat lumea într-un loc mai bun?  Și tot așa, adresându-ne constant întrebări, să reușim să nu facem, de fapt, din nicio valoare un cult de neclintit, o obsesie care să facă rău… Chiar până și legat de acest text, să vă adresați câteva întrebări de suspiciune. Altfel, să aveți o săptămâna frumoasă!

Citește și: 12 metode prin care să își îmbunătățești imunitatea

FOTO:

Ian Schneider pe Unsplash

Lina Trochez pe Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.