Căderea nervoasă. Ce este, ce o cauzează și cum se tratează?

Căderea nervoasă este un termen folosit încă de la inceputul secolului al XX-lea și descrie o paletă largă de sindroame ce au fost ulterior diagnosticate ca depresie, tulburări de anxietate sau tulburare bipolară. Medicii nu folosesc niciodată termenul de „cădere nervoasă” atunci când pun un diagnostic.

Ce cauzează o cădere nervoasă?

Iată care este esențialul: când emoțiile sunt puternice, te poți prăbuși psihic. Astfel, pierzi controlul și acționezi ciudat, proiectându-te pe o pantă descendentă care te poate duce la dezastru total.

Căderile nervoase pot fi cauzate și de moștenirea genetică și de factorii de mediu. Dacă ești predispusă biologic, suprasolicitarea de la job sau problemele familiale te pot împinge pe marginea prăpastiei. Căderea nervoasă poate fi cauzată și de consumul de alcool și de droguri sau chiar lipsa de vitamine.

Citește și: Sindromul Superwoman – ce este și cum te afectează? 

Cum se manifestă o cădere nervoasă?

Acționezi impulsiv

Când problemele par de nerezolvat, ajungi să nu te mai poți controla. Multe persoane se refugiază în alcool, abuz de substanțe sedative sau chiar promiscuitate. Foarte curand însă, au nevoie de și mai mult alcool, de și mai multe droguri sau se vor arunca în brațele a cât mai mulți parteneri… tocmai pentru a-și suprima emoțiile.

Te autodistrugi

În timpul unei asemenea crize, psihiatrii spun că cei în cauza ajung chiar să se automutileze pentru a scăpa de suferință emoțională. Unii se taie, alții dezvoltă tulburări de alimentație, consumă droguri sau alcool ori încearcă să se sinucidă.

Citește și: Suferi de anxietate sau ești stresată?

Ai halucinații

O cădere nervoasă poate atrage și o psihoză în urma căreia pierzi complet contactul cu realitatea. Medicii explică acest tip de comportament prin faptul că mintea se deconectează de la prezent, ca un remediu temporar împotriva tuturor șocurilor emoționale suferite.

Schimbări bruște de dispoziție

Acestea pot semnala o tulburare bipolară. Pe scurt, acum te poți simți fericită și împlinită, iar peste 5 minute devii nervoasă și deprimată.

Ai atacuri de panică

Deseori, persoanele care au o cădere nervoasă se confruntă cu atacuri de panică. Simptomele includ palpitații, transpirație, amorțează, tremurături, senzație de sufocare, respirație îngreunată, teama de a muri, teama de a pierde controlul, senzație de leșin, senzația ca ești în afara corpului sau că ceea ce se petrece în jurul tău este ireal.

Citește și: Cum știi că un prieten suferă de depresie? 

Ce e de făcut?

Du-te la medic! Acesta este singurul care te poate diagnostica corect și îți poate oferi tratamentul necesar.

2 comentarii
  1. Bună ziua de mult timp am foarte mulți nervi și nu pot să mă controlez deloc mă inervez din orce tremur chiar mă mușc de mâini sparg tot de prin casă plâng foarte mult și țip la un momendat mise oprește respirația și mă învinețesc la gură eu de mică am suflu sistolic poate să fie de la asta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.