Artoterapia: Mă tratez cu artă

Una dintre cele mai noi medote de terapie —Artoterapia — este din ce în ce mai des practicată și promovată atât în rândul afecțiunilor grave, precum schizofrenia, dar și în rândul depresilor sau stărilor de anxietate. Pentru copii, adulți sau bătrâni, terapia prin artă este poate cel mai sensibil instrument de vindecare al tuturor timpurilor. Încă fără  un background de studii clinice care să îi ateste beneficiile, această formă de terapie este nouă și veche în același timp, întrebându-ne încă `Cum mă tratez prin artă?´

În anii ´50, un muzeu de artă modernă din Brazilia își deschidea ușile pentru vizitatorii săi de data aceasta pentru o altfel de experiență: zeci de picturi impresionante materializau o explozie de artă și frumos. Câțiva critici importanți ai vremii au susținut că artiștii din spatele operelor ar trebui așezați lână cei mai importanți artiști brazilieni ai secolului.

Însă, în spatele acestui miracol nu stătea nici vreo Academie de Artă, nici un dealer de artă de succes, nici vreun patron care susținea arta, ci doar un psihiatru ridicularizat de colegii săi… și un studio într-un spital de boli mintale de la periferia orașului. Despre această poveste reală am văzut de curând un film-documentar, pe Netflix: Nise: The Heart of Madness (producție 2015). Și m-am simțit mândră că doctorul psihiatru care s-a luptat cu prejudecățile vremii, cu practici barbare precum terapia cu electroșocuri, a fost o femeie: Dr. Nise da Silveira.

Un doctor care credea (absurd și la limita cu nebunia pentru colegii săi) în puterea iubirii și a artei. O femeie care, chiar dacă pentru o perioadă limitată de timp, a reușit să scoată câțiva pacienți care sufereau de schizofrenie la lumină — să-i facă să râdă, să se simtă liberi. Ceea ce a făcut ea pentru acești oameni abandonați de familii, huiduiți de societate, spitalizați de zeci de ani, fără speranță conform fișelor medicale, a fost o mică revoluție în procesul de însănătoșire psihică din Portugalia, dar și un exemplu pentru celelalte state.

În același timp, într-o lume aparent paralelă, în Elveția ceva mai deschisă către inovațiile psihiatriei, trăia Jung, fondatorul psihologiei analitice. El a dezvoltat, printre altele, conceptul Terapie prin artă, pornind de la faptul că oamenii, fie ei sănătoși sau cu afecțiuni pshice, folosesc și creează mituri și simboluri și trăiesc prin intermediul lor, la nivel subconștient.

Pentru Jung, experiențele mitologice, religioase și creative erau vitale și intrinseci pentru sănătatea mentală, arta ajutând psihicul să se refacă și să se auto-vindece. Imaginile, muzica, lucrul cu instrumentele artistice sunt create în jurul unor simboluri și astfel ajută pacienții să se exprimi. Acest tip de limbaj, `limbajul nuanțelor´ cum îi spunea Jung, creează un pod între lumea interioară și cea exterioară.

Este, într-un fel, ca atunci când citești o poezie și ai impresia că a fost scrisă pentru tine, pentru ceea ce simți tu, deși tu știi că ea nu a fost scrisă pentru tine. Arta este un limbaj atât personal, cât și extrem de universal, poate tocmai de aceea are așa un mare impact asupra funcționării lumii.

Artoterapia azi

Deși la începutul apariției sale era folosită pentru boli psihice grave, cum ar fi schizofrenia, evoluția ei i-a conturat de la sine o nouă dimensiune, azi fiind o alternativă ghidată de către psihoterapeuți pentru a ajuta oamenii să învingă depresia, să își cunoască unele frici, obsesii, furii, tristețe, anxietate (gânduri și emoții fundamentale ce vin din inconștient).

Conform Asociației Britanice a art-terapueților, artoterapia are ca scop terapeutic schimbarea și dezvoltarea personală prin materiale artistice, folosite într-un mediu securizant pentru pacient. „Creativitatea este, în concepția acestor specialiști, cea care duce la vindecare, pentru că în general oamenii au emoții și abilități despre care nu sunt conștienți. Prin stimularea creativității, necesară în activitățile artistice, reușim de fapt să scoatem la iveală potențialul pe care nu îl cunoaștem.” (— SURSĂ: www.romedic.ro)

Trebuie să fii talentat?

Ai observat cum muzica pur și simplu te relaxează? Nu trebuie să fii talentat sau artist cu acte în regulă ca să beneficiezi de avantajele acestei forme de terapie, iar pentru fiecare persoană în parte, terapia prin artă poate avea un alt impact: tratament de lungă durată, psihoterapie, reabilitare sau pur și simplu un proces de a te înțelege mai bine, o metodă de a te destresa și de a scăpa de diferite tensiuni…

Această metodă combină teoriile psihoterapiei cu tehnicile procesului artistic, folosind vopsea, cretă, markere etc. Un terapeut specializat în artoterapie vine cu un plus de valoare care constă în interpretarea emoțiile pe care le-ai pus în desenul tău, de exemplu. Trebuie doar să depășești tabuurile societății legate de a picta, a cânta, a desena, a dansa… nu trebuie să bifezi așteptările celor din jurul tău, trebuie să îți lași liber flow-ul creativității, atât.

O ședință de terapie prin artă, vă rog!

În primul rând, o astfel de ședință terapeutică se desfășoară într-un mediu sigur, în funcție de vârsă (copii versus adulți). Se pot folosi o varietate de metode, mijloace, materiale, de la desene tradiționale până la colaje de cuvinte și imagini, olărit, poezie, sculptură, terapie prin dans, terapie prin muzică și chiar metode moderne de exprimare precum materiale video, fotografie, animație computerizată.

Pacienții realizeză una dintre aceste activități apoi, alături de terapeut, interpretează simbolurile reprezentate în imagini, fotografii etc. Farmecul este că se interpretează personal simboluri universale. Apoi, de obicei, la finalul ședinței, terapeutul încurajează participanții să discute liber, să își exprime emoțiile pe care le-au simțit în timpul activității artistice. regula generală de aur este că la astfel de ședințe nu înveți să desenezi sau să compui muzică, ci ești susținut să te exprimi artistic așa cum înțelegi și simți tu, în funcție de nevoile tale.

O ședință poate dura de la 30 de minute la o oră, fie individual, fie în grup. De cele mai multe ori este folosită ca terapie complementară alături de un alt tratament. Mai mult, activitatea artistică nu se oprește (sau așa este recomandat) în cabinetul terapeutului, ci continuă și acasă. În SUA a depășit spațiile de genul acesta, devenind cursuri în școli, în spitale, în centre de reabilitare. Pentru că orice ai alege, de la dans la pictură, multe endorfine vor fi eliberate în corpul tău.

Eu sunt art-terapeutul dumneavoastră

Un art-terapeut este, de obicei, specializat atât în psihoterapie, cât și în arte, un psiholog, un formator specializat pe dezvoltare personală. Există mastere cu această specializare (unul dintre cele mai renumite se desfășoară la Eastern Virginia Medical School, vezi mai multe opțiuni pe www.masterstudies.ro), sau cursuri acreditate (în București, cel mai renumit sunt organizate în cadrul Centrului de Studii Expresive (descoperă mai multe detalii pe www.expresive.ro — Asociația Română de Terapii Expresive). Un art terapeut are capacitatea de a colabora individual sau cu o familie, un cuplu, un grup de persoane pe care îi leagă relații profesionale, un grup clinic. Este specializat pe simboluri nonverbale și metafore ale procesului creativ…

Între psihic și fizic

Deși nu este o metodă nouă (deși așa este percepută), studiile privind rezultatele terapiei prin artă sunt încă foarte puține, insuficiente pentru a trasa concluzii medicale, dar ceea ce este sigur — nu există efecte negative în ceea ce privește această metodă terapeutică, iar simptomele celor care au participat la astfel de ședințe teraputice (cu tulburări post-traumatice, abuzați sexual, anxietate, despresie) s-au îmbunătățit considerabil (dintre datele știute până în prezent).

Se pare că efectele acestei terapii transcend sfera psihică, îmbunătățind calitățiile vieții unor bolnavi cu cancer la sân sau cu leucemie. Așteptăm încă rezultate oficiale ale unor teste clinice.

Beneficiile Art Terapiei:

 • Dezvoltarea inteligenței emoționale.
 • Dezvoltarea abilitățiilor de exprimare.
 • Comunicare și relationare.
 • Creșterea adaptării în societate.
 • O dezvoltare armonioasă, echilibrată, responsabilizare.
 • Dezvoltarea initiațivei.
 • Dezvoltarea imaginației și a spiritului creativ.
 • Reducerea tensiunilor și a anxietății.
 • Dezvoltarea unor intrumente sănătoase de rezolvare a conflictelor si dezvoltarea stimei de sine.
 • Control și stăpânire de sine.
 • Aflarea unui sens.
 • Structurarea gândurilor.

(— SURSĂ: www.helpautism.ro)

FOTO: Matthew T Rader pe Unsplash
Paulette Wooten pe Unsplash
Rahul Jain pe Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.