10 lucruri pe care persoanele care suferă de depresie vor ca ceilalți să știe

Să suferi de o boală mintală precum depresia poate fi foarte greu. Iată ce vor persoanele depresive să înțelegi despre ele.

Atunci când tu ești sănătos, dar partenerul sau un prieten suferă de depresie, relația dintre voi poate fi afectată. Pentru că nu înțelegi exact prin ce trece acesta, nu știi cum să îl ajuți, iar uneori poți spune anumite lucruri care fac mai mult rău decât bine.

Iată câteva lucruri pe care persoanele care suferă de depresie vor ca ceilalți să știe*

Simțim că nu putem scăpa din această situație

„Când suferi de depresie, te poți simți blocat în această situație. Există momente când te simți foarte copleșit și nu știi ce poți face. Uneori, ai vrea să nu mai exiști, ca să nu mai suferi. Dar, pe de altă parte, nici nu vrei să mori. Așa că te simți blocat.”

Citește și: Cum știi că un prieten suferă de depresie? 

Nici nouă nu ne convine

„Și eu mă enervez pe mine însumi la fel cum tu te enervezi pe mine – doar că nu am ce face pentru a mă comporta brusc normal.”

Este la fel ca orice altă boală

„E doar în capul tău! Da, așa e, la fel cum diabetul e doar în pancreas.”

Și noi ne facem griji pentru voi

„Mereu îmi fac griji în legătură cu cei apropiați. Anxietatea mă face să încerc să îi înveselesc mereu pe cei din jur, chiar dacă eu nu sunt fericit.”

Nu există un leac miraculos

„Terapia, medicamentele sau alte metode de a ne ajuta nu funcționează întotdeauna. Iar dacă funcționează, asta nu se întâmplă peste noapte. Uneori, ne ajută doar să învățăm cum să trăim cu această boală.”

Nu ne așteptăm să „ne repari”

„Nu ești obligat să faci pe psihologul cu mine. Problemele mele mintale sunt problemele mele, iar dacă vrei să nu te implici e ok. Boala mea nu te obligă să petreci mai mult timp cu mine, mai ales atunci când nu sunt în stare să fac și eu un efort pentru tine.”

Citește și: Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală 

Durerea e mai puternică decât crezi

„Bolile mintale dor și fizic, nu doar din punct de vedere emoțional.”

Nu are rost să te enervezi

„Dacă te enervezi pentru că ți se pare că nu încerc suficient de mult, nu faci decât să mă ajuți să mă urăsc mai mult. Nu ne motivezi dacă te enervezi.”

Nu te preface că înțelegi prin ce trecem

„Atâta timp cât nu suferi de depresie, nu poți știi prin ce trecem. Nu putem să ne vindecăm pur și simplu doar pentru că tu uneori ești anxios sau trist, dar te calmezi. E mai mult de atât. Tristețea ta e un sentiment, nu o boală mentală.”

Ce vezi la exterior nu reflectă ce se întâmplă în interior

„Dacă te uiți pe conturile mele de social media, pare că mă simt ok. Dar nu știi că am stat 8 ore în pat, deprimat, gândindu-mă că nu mai vreau să sufăr.”

Citește și: Nu, nu pot să mă „înveselesc” pur și simplu 
*răspunsurile au fost preluate de pe un thread Reddit

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.