10 hobby-uri care îți pot crește IQ-ul

Să ai hobby-uri este un lucru benefic pentru tine și sănătatea ta mentală… la urma urmei, este natural să îți ocupi timpul liber cu ceva ce îți face plăcere. Dar știai că unele hobby-uri pot face mai mult decât să te relaxeze? Conform unui studiu recent, anumite activități pot să îți mărească IQ-ul cu până la 10%!

De la debutul pandemiei, Google a înregistrat lunar aproximativ 6.000 de căutări legate de ideea de a prelua un nou hobby – în special pe durata carantinelor, oamenii au căutat să umple timpul petrecut de regulă pe afară ori cu prietenii, făcând ceva nou, pentru a contracara plictiseala și aerul repetitiv al fiecărei zile petrecute în casă.Platforma DIYS.com a efectuat un studiu pe 6 luni pentru a analiza care sunt cele mai productive activități, concluzionând că, așa cum am spus mai sus, unele dintre ele au potențialul de a ne crește IQ-ul.

IQ-ul (intelligence quotient) este o unealtă de măsurare a abilităților cognitive, precum capacitatea de a rezolva logic diverse probleme, și este măsurat cu ajutorul unor teste standardizate. Conform VeryWellMind, scorul mediu este în jur de 100, cu variații la nivel global între 59 și 108.

Cei de la DIYS.com au strâns o serie de voluntari, cărora le-au măsurat IQ-ul înainte și după 6 luni de la momentul în care au preluat un nou hobby, pentru a determina care sunt cele care stimulează cel mai mult activitatea cerebrală și cresc nivelul de inteligență.

  1. Stăpânirea unui instrument muzical nou

Să înveți să cânți la un instrument nou este hobby-ul care crește cel mai mult IQ-ul, conform studiului – cu o medie de 9,71%! Scorul mediu de IQ al voluntarilor înainte de a se apuca de acest hobby era 103, iar după 6 luni, a crescut la 113.

Dacă te tentează, ține cont de faptul că nu este nevoie să faci din prima o investiție majoră (instrumentele muzicale sunt scumpe), ci poți începe cu ceva mai mic și mai simplu, precum o chitară ukulele sau un set de tobe bongo. Fun fact: cântatul la un instrument îți obligă creierul să folosească ambele emisfere simultan!

  1. Croșetatul

Da, probabil îl asociezi mai degrabă cu ceva ce făcea bunica ta în lipsă de alte activități distractive pe vremea ei, însă croșetatul a redevenit cool – aruncă un ochi pe TikTok să vezi cum adolescenții din Generația Z croiesc pulovere (pentru ei sau pentru pisicile și cățeii care suportă cu stoicism să le poarte pentru un video) sau cum își confecționează mascote din lână (albinuța croșetată – o găsești căutând cuvântul-cheie #crochetbee – e un mega hit, de exemplu).

Dacă nu știi de unde să începi, iată propunerea noastră – după ce o mulțime de fani ai lui Harry Styles au încercat să reproducă puloverul său patchwork, designerul piesei originale, Jonathan Anderson, s-a declarat atât de flatat de faptul că una dintre creațiile sale a inspirat un challenge viral, încât a făcut public patternul puloverului, pe care îl poți găsi aici.

Apropo, croșetatul îți mărește IQ-ul cu 9,68%, conform studiului despre care am vorbit mai sus! Iar dacă ți se pare totuși un hobby plicticos, poți să încerci să croșetezi în tandem cu altă activitate – de exemplu, poți croșeta în timp ce pe fundal rulează un film sau serial (46% dintre participanții la studiu au făcut asta).

  1. Exercițiile fizice

Sesiunile de workout nu numai că te fac să te simți mai bine (e cunoscut faptul că atunci când faci sport, corpul tău se bucură de efectul hormonilor precum endorfina, serotonina și dopamina), ci, pe termen lung, îți pot crește IQ-ul cu 7,37%! Conform Harvard Medical School, oamenii care fac mișcare în mod constant au un volum mai mare al creierului în zonele responsabile cu memoria și cu gândirea controlată.

În cadrul studiului efectuat de DIYS.com, voluntarii au ales următoarele sporturi – alergatul (25%), ciclismul (18%) și clasele virtuale de Zumba (14%).

  1. Cititul

În mod deloc surprinzător, lectura ne face mai isteți. Studiul a arătat că participanții au înregistrat un IQ mai mare cu 7,07% după 6 luni în care au preluat acest hobby, citind câte o carte pe săptămână.

Cititul ajută de asemenea la îmbogățirea vocabularului și ajută la dezvoltarea abilității de gândire critică, stimulându-ne constant creierul prin faptul că acesta este obligat să transpună ceea ce vedem pe hârtie (sau pe ecran, dacă preferi un Kindle) în imagini mentale.

Bonus: participanții la studiu au declarat că s-au simțit în mare mai relaxați după câteva săptămâni de citit zilnic.

  1. Meditația

Meditația îți poate crește IQ-ul cu 6,38%, și nu, nu este vorba despre clișeul de a te uita în gol fără să te gândești la nimic. Participanții la studiu au abordat acest hobby prin intermediul sesiunilor de Pilates (23% dintre ei), yoga (21% dintre ei) sau a exercițiilor de respirație (17% dintre ei).

Meditația ne ajută de asemenea să exersăm abilitatea de a ne focaliza pe un anumit lucru într-o lume plină de elemente care ne distrag constant, iar pe termen lung, s-a demonstrat că ne face să avem un timp de reacție mai rapid.

  1. Învățarea unei limbi străine

Să înveți o limbă străină este în top 10 pe lista activităților care au potențialul de a-ți crește IQ-ul – cu aproximativ 5,88%, conform studiului efectuat de DIYS.com. Încearcă o aplicație precum Duolingo , care oferă mini-sesiuni zilnice (în acest moment, aplicația oferă 106 cursuri de limbi străine în 38 de limbi de pornire, deci ai de unde alege).

  1. Grădinăritul

Pe locul al 7-lea în topul hobby-urilor care cresc nivelul IQ-ului este grădinăritul (5,10% creștere, conform studiului). Și nu, nu este nevoie să ai o grădină în sensul clasic al cuvântului. Poți să te apuci de grădinăritchiar și în cel mai mic apartament. Poți cumpăra plante pe care să le îngrijești sau semințe pe care să le plantezi chiar tu, dacă te încumeți să o iei cu totul de la zero. În plus, nu trebuie să te limitezi doar la plante decorative – crește-ți propriile condimente pentru mâncare, precum busuioc sau ardei iuți!

  1. Jocurile video online, în grup

Jocurile video au o reputație proastă, fiind privite mai degrabă drept un mod de a pierde vremea” decât drept o activitate productivă, dar iată că studiile arată că cei se apucă să joace un joc video online în grup, pot înregistra creșteri ale IQ-ului cu 4,81%. Ai liber, deci, să îți descarci fără regrete aplicația Twitch și găsește un joc video care te ține în priză.

  1. Înregistrarea și editarea video

Pe durata pandemiei, o mulțime de oameni au descoperit că un mod bun de a stimula creativitatea (și de a-și ocupa timpul) este să creeze conținut video – de altfel, TikTok a ajuns la cifra de 1,2 miliarde de utilizatori la începutul acestui an, în condițiile în care în 2020 avea circa 800 milioane. Nu este, bineînțeles, neapărat nevoie să postezi pe TikTok, însă te poți inspira de numeroasele challenge-uri video de pe platformă pentru a crea și edita clipuri. Studiul DIYS.com arată că asta ți-ar putea crește IQ-ul cu 4,26% în decurs de 6 luni.

  1. Gătitul rețetelor noi, săptămânal

Conform studiului citat mai sus, persoanele care au încercat să gătească rețete noi săptămânal au înregistrat o creștere a IQ-ului de 4,17% după 6 luni de la preluarea acestui hobby. O explicație pentru asta este faptul că, în general, gătitul implică și o latură creativă, de la adaptarea rețetelor și până la plating (unde mai pui că poți include și ceea ce spuneam la punctul de mai sus, înregistrând și editând clipuri de cooking/baking).

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.