Unde-s doi puterea creste

Visezi la o carieră fulminantă? Iată ce calităţi ar fi bine să aibă… iubitul tău. Şi nu, nu ne referim la un cont bancar durduliu.

În cartea ei, cu titlul Lean In: Women, Work and the Will to Lead (disponibilă pe amazon.com), Sheryl Sandberg, directorul de operaţiuni al Facebook îndeamnă femeile să investească în sine, să îşi creeze o carieră şi să nu aştepte ca banii să vină de la partenerul lor de viaţă. Ba mai mult, în cadrul unei conferinţe de acum ceva vreme, Sandberg a spus tranşant că, de fapt, cea mai importantă alegere pe care o ai de făcut în ceea ce priveşte cariera şi munca ta este… bărbatul cu care te măriţi. Adică, dacă acesta este înclinat să muncească din greu pentru a-şi clădi un nume şi pentru a-şi asigura veniturile pe propriul efort, atunci vei găsi înţelegere din partea lui pentru a-ţi dezvolta şi tu cariera, la rândul tău.În plus, un studiu efectuat de Pew Research Center, o companie independentă de sondaje, a scos la iveală că în cazul a 78% dintre femeile intervievate (americance cu vârste de peste 25 de ani) prima calitate pe care o caută la un potenţial viitor soţ este să aibă o slujbă bună şi solidă.

Am înţeles aşa: succesul partenerului tău îţi poate influenţa şi ţie viaţa, iar tipul pe care îl alegi pe termen lung spune foarte multe despre tine. Deci da, fii pretenţioasă şi nu merge pe principiul: primul venit, primul servit. Fii răbdătoare (e o virtute a tipelor inteligente!) şi, între timp, munceşte de zor. Psychological Science, o revistă ştiinţifică de psihologie a publicat rezultatele unei cercetări care viza legătura dintre succesul profesional al unei persoane şi conştiinciozitatea partenerului. Tipul pe care să-l „vânezi“ ar fi bine să fie suficient de:

Cum sa ai o cariera si o relatie de succes

#1 Extrovertit

Bărbaţii care nu se feresc să îşi arate sentimentele nu sunt consideraţi… mai puţin bărbaţi, aşa cum ai fi tentată să crezi. Felul lor extrovertit poate funcţiona, de fapt, ca un magnet care atrage tot timpul mulţi oameni în jurul său. „Iar networking-ul este întotdeauna un propulsator al carierelor“, accentuează Stef Safran, coach şi expert în relaţii. În plus, „bărbaţii extrovertiţi se simt energizaţi de socializare şi vor prefera mereu să te aibă în preajma sa, alături de mulţi alţi prieteni ai săi.“ Notat!

#2 Agreabil

„Prin această calitate înţelegem cât de empatic şi de onest este respectivul tip“, explică Lisa Barlow, psihoterapeut. Iar în cartea sa, Inteligenţa emoţională (editura Curtea Veche), autorul Daniel Goleman subliniază cât de important este să îţi dezvolţi şi tu latura socială şi emoţională la locul de muncă şi în cariera ta, dar şi cât de mult contează să renunţi la spiritul critic în relaţia cu oamenii (uită de replici răutăcioase de genul: „Vai, săraca, păi dacă şi ăsta e un proiect la care a lucrat din greu…“). Mai mult, un studiu efectuat la universitatea Chicago, SUA a scos la iveală că mariajele fericite pe termen lung sunt cele în care soţul a avut o personalitate agreabilă – adică o atitudine pozitivă, sociabilă, care s-a răsfrânt întocmai şi asupra partenerei. E clar: tipul acela ursuz, care face mofturi atunci când îi propui să vă vedeţi cu prietenii tăi, nu e chiar bărbatul de care ai nevoie pentru a avansa profesional. Pentru moment, singură te vei descurca mai bine!

De ce se despart cuplurile ocupate?

#3 Conştiincios

„Soţii care sunt conştiincioşi muncesc din greu, sunt mai eficienţi la orice şi dau o mână serioasă de ajutor şi la treburile casei, ceea ce înseamnă că preiau multe dintre responsabilităţile partenerelor“, explică Joshua Jackson, cercetător la universitatea Washington din St. Louis, SUA. „Adică, mai bine zis, tu ai mai mult timp la dispoziţie pentru tine şi pentru relaţia cu el.“ Împărţirea sarcinilor este unul dintre cele mai frecvente sfaturi pe care le dau psihterapeuţii de cupluri şi care, odată aplicat, chiar funcţionează. Dacă nu a avut deja iniţiative, testează-ţi iubitul subtil: propune-i să gătească el într-o seară, pe motiv că ai de terminat urgent ceva pentru serviciu. Dacă nu reacţionează pozitiv, gândeşte-te: dacă deja nu se arată disponibil să te susţină, pe viitor oare va fi mai generos? Slabe şanse.

#4 Stabil emoţional

„Abilitatea de a-şi controla emoţiile şi de a nu avea izbucniri nervoase în situaţii cu potenţial de stres este strâns legată de traiectoria profesională de succes“, afirmă Travis Bradberry, preşedintele companiei de coaching şi inteligenţă emoţională TalentSmart. Cu cât tipul îşi păstrează calmul în contexte de presiune nervoasă, cu atât cresc şansele ca şi relaţia voastră să supravieţuiască. În plus, partenerele bărbaţilor fără probleme de anxietate sunt înclinate să preia, în timp, din atitudinea calmă, ceea ce are efecte benefice pentru relaţia de cuplu. Şi nu înseamnă că ai un psihic mai slab dacă îţi doreşti lângă tine un tip stăpân pe el. Pur şi simplu, o femeie puternică simte să se sprijine pe un partener la fel de „tare“.

7 lucruri pe care iubitul tau uraste sa le auda

#5 Deschis

„Tipii curioşi şi care nu doar că nu se tem de schimbări, dar le caută tot timpul au mai multe şanse să aibă succes în viaţă, dar şi să aibă parte de partenere pe măsură“, explică cercetătorul Jackson. În plus, „deschiderea unui bărbat, ca până la urmă a oricărei persoane, către ideea de schimbare îţi oferă opţiunea de a crea schimbări pozitive şi să obţii rezultate mai substanţiale pe toate planurile“, confirmă Danielle DiPiro, autoare a cărţii Stay Positive: Daily Reminders from Positively Present.  Prof. dr. Eli Finkel, pshiholog cercetător, spune că relaţiile cu temelia cea mai sănătoasă sunt acelea în care unul dintre parteneri îl încurajează pe celălalt să devină persoana care îşi doreşte să fie cu adevărat. Caută acest gen de deschidere la bărbatul pe care îl vrei lângă tine, iar efectele transformării tale şi ale cuplului vostru pot fi uriaşe.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise