Tu, el si prietenul lui – Un triunghi incomod?

Într-o eră în care burlăcia e la putere, prietenia e importantă în viața bărbaților. Ce faci când prietenul lui devine o amenințare pentru relația voastră?

Pe măsură ce societatea devine tot mai centrată pe individ ca entitate singulară și nu ca parte componentă a unei familii, bărbații conferă o importanță tot mai mare prietenilor. Ei sunt cei care le sunt aproape necondiționat, cei la care apelează pentru sfaturi, sprijin emoțional sau consolare. Astăzi e OK ca doi tipi să țină unul la altul, să se bucure unul de compania celuilalt și chiar să-și povestească lucruri… intime, importante, de viață. Probabil, toată această revoluție ”eliberativă” a început odată cu serialul Prietenii Tăi. Timp de zece sezoane, Ross, Joey și Chandler au vorbit despre relațiile lor cu femeile, despre copilărie, despre tot. Și-au împărtășit lucruri. Multe lucruri. S-au îmbrățișat. Și-au mărturisit reciproc cât de mult ”se iubesc”. (Mai ții minte episodul când Ross a trebuit să-și aleagă un cavaler de onoare pentru nuntă? Dacă nici acolo nu s-a lăsat cu frângeri de inimi…)Asta nu înseamnă însă că înainte bărbații nu se bucurau de relații strânse unul cu celălalt. Amicii de suflet au existat dintotdeauna, doar că nu se făcea atâta paradă pe tema asta. Dacă citești Etica Nicomahică a lui Aristotel vei găsi acolo un pasaj în care se spune că bărbații, pentru a-și întări relațiile de prietenie, împărțeau sarea. Un ritual intim, dar la fel de important. ”Ieșirile la bere sunt de când lumea, dar de ceva timp s-a produs o schimbare fundamentală în felul în care bărbații relaționează cu amicii lor”, spune Clifton Evers, asociat principal în domeniul de cercetare la Universitatea din Sidney. Bărbaților nu le mai este teamă că pot fi percepuți drept gay dacă își etalează public dovezile de afecțiune. George Clooney a zis despre Brad Pitt: ”Îl iubesc pe tipul ăsta. (pauză de râs copios) Nu măi, glumesc. Nu-l suport. M-a detronat în câteva din topurile alea cu Cel mai Sexy Bărbat în Viață, și asta e de neiertat.” Frumos spus, declarație învelită în umor fin. Sau Will Smith despre Tom Cruise: ”Când vorbesc cu Tom, îmi dau seama că e una dintre cele mai luminate minți pe care le-am cunoscut vreodată, chiar își dorește să facă ceva pentru o lume mai bună.” Ce fruuumoos!

Joc periculos – indragostita de prietenul iubitului tau

Dar cam atât despre evoluția fenomenului, pentru că, de fapt, nu asta te interesează în principal, ci felul cum o astfel de prietenie ”strânsă” îți poate afecta relația. În primul rând, contează foarte mult ce tip de personalitate are acest bun prieten al iubitului tău. Dacă se încadrează într-una din tipologiile de mai jos, ai dreptate să-ți faci probleme.

  • Eternul Burlac. Pretinde că nu are prietenă pentru că nu vrea să se lege la cap, dar tu știi foarte bine care e adevărul: e un misogin desăvârșit, are un simț al umorului de elev de clasa a treia, și parcă îi mijește și puțină chelie. Ceea ce te calcă însă cu adevărat pe nervi este că și-a făcut un obicei prost din a face mișto de iubitul tău, compătimindu-l că este ținut sub papuc (măcar de-ar fi așa). Sigur, o face pentru că este frustrat și astfel se păcălește singur spunându-și că e mai bine fără prietenă până la urmă, dar asta nu înseamnă că trebuie să suporți genul acesta de aluzii. Vorbește cu iubitul tău, oricât de strânsă ar fi prietenia lor, el nu ar trebui să-i permită această lipsă de respect.
  • A treia roată de la căruță. Te înțelegi cu el în limitele rezonabilului, cu o singură excepție. Văzând că tu ești foarte drăguță și amabilă cu el, a început să se auto-invite la întâlnirile voastre: la film, la restaurant, la o cafea, peste tot hop și el. Prietenul tău e bucuros că vă înțelegeți toți trei atât de bine, și tinde să nu observe că amicul lui cam sare calul. Încearcă să-i sugerezi subtil că îl vrei doar pentru tine (măcar de câteva ori pe săptămână), sigur îi va plăcea ideea. Drept răsplată, din când în când, lasă-i doar pe ei doi să iasă și să-și facă de cap. Cred că este un târg echitabil.
  • Un copil mare. Stă de atâtea ori la voi, încât deja ai impresia că e parte din familie. E un fel de adolescent întârziat care refuză să se lege la cap cu o slujbă adevărată și trăiește cum poate, pe unde poate (iar la voi se pare că ”poate” cel mai des). Cere găzduire câteva zile și stă câteva luni. Mănâncă pe banii voștri și nici măcar nu are bunul simț de a strânge după el, tot ție îți revine sarcina asta. Dacă ieșiți undeva, nu are bani să contribuie la nota de plată, dacă mergeți la cumpărături, se face că plouă când vine vorba de achitat. Am un singur sfat pentru tine: pune piciorul în prag!
  • Parcă i-ar fi iubită. Îi cunoaște programul mai bine decât tine, și de multe ori ți-o ia înainte cu propuneri de „ieșiri”, astfel încât atunci când suni tu, iubitul tău deja ”are companie”. Îl sună constant și se enervează atunci când este refuzat sau nu i se răspunde la telefon. Replica lui preferată: ”De când ești cu tipa aia nu mai ai timp de adevărații tăi prieteni.” Da, mârșav, îl lovește la sentiment. Încearcă să-i explici calm prietenului tău situația. Te iubește și îți va da dreptate până la urmă.

Acum că ți-am arătat pericolele în toată spledoarea lor, e timpul și pentru ceva soluții. Până la urmă e prietenul lui cel mai bun, în mod clar îi vrea binele, doar că, bărbat fiind, nu prea știe cum să mânuiască lucrurile cu tact. Iată câteva sfaturi pentru ca acest triunghi… de foc, să nu-ți mai pună niciodată probleme.

Este ok o relatie cu prietenul fostului?

  • Bună prietenă cu amândoi. Nu încerca să-i desparți cu forța, nu vei reuși. Dimpotrivă, reproșurile și certurile constante pe tema asta nu fac decât să vă îndepărteze mai mult. Dacă vrei puncte în plus la iubitul tău, fii tu cea înțelegătoare și prietenoasă. Încearcă să vorbești cu ”dușmanul”, să te pui de partea lui. Poate cine știe, chiar deveniți prieteni buni, și atunci chiar că ai tras lozul cel mare. Știi și tu regula de aur: dacă vrei să-l faci să te iubească mai mult, asigură-te că te iubesc amicii lui.
  • O femeie are avantajele ei. Asigură-te că știe asta. Să fim serioși, oricât de strânsă ar fi prietenia lor, nu se compară cu ce aveți voi doi. Un amic, fie el dintre cei mai buni, nu poate să facă ce face o… iubită. Amintește-i acest lucru cu ajutorul unei nopți romantice. Te asigur că va uita și cum îl cheamă pe acel ”bun prieten”. Aprinde câteva lumânări, pune muzică, închide telefoanele și fă-i un masaj pe tot corpul. Va fi al tău în întregime, cel puțin până la ieșirea la fotbal, dar asta este, nu le putem avea pe toate.
  • Băieții tot băieți. Trebuie să accepți asta. Lasă-i să se manifeste cum vor ei. Se înfierbântă atmosfera în timpul unui meci? Du-te în dormitor, pune-ți căștile în urechi și citește Cosmo. Dacă vrei puncte în plus (la amândoi), înainte să dispari din calea lor, pregătește-le un platou cu sandvișuri și snacks-uri. Te vor adora.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.