Tu ce vrei de la relatia ta?

Din când în când, îți privești empatic Alesul (care te ignoră, pentru că a început un nou episod din Bear Grylls pe Discovery) și îți spui oftând: „Asta e, nu poți să le ai pe toate…”. Dar dacă ai putea cere mai mult de la relația ta?

A fost odată ca niciodată o fată care visa cu așa încăpățânare, încât nimeni nu o putea convinge că dragostea pe care și-o imaginează e de domeniul SF-urilor romantice. Când l-a întâlnit pe El, cavalerul pe care-l văzuse de atâtea ori cu ochii minții și ai inimii, nici n-a mai avut timp să-și mustre prietenii, să le spună cât s-au înșelat în încercările lor de a o aduce cu picioarele pe pământ. Toată energia ei se concentra în jurul iubirii care crescuse mai voioasă ca un trandafir de mai. Nu-și putea imagina că fericirea aceasta s-ar putea spulbera vreodată. „Nici nu s-a spulberat”, spune Ada, “dar s-a transformat. Îl iubesc pe Ștefan la fel de mult ca-n ziua în care l-am ales, acum un an și jumătate, însă realitatea a ajuns cumva din urmă imaginația mea, și nu mai durează mult până o va depăși. Ceea ce e normal, până la urmă. El nu-mi mai trimite mesaje la două dimineața, ca să-mi spună că nu poate să doarmă fără mine, dar nici eu nu mă mai plimb prin casă în corset și tanga din dantelă. Paradoxul e că toată viața aștepți un partener cu care să ajungi la un asemenea grad de intimitate, încât să nu mai fie nevoie de cuvinte pentru a-ți transmite iubirea… dar apoi ți-e dor de cuvinte. Cred că liniștea e principala noastră problemă acum. Așa că mă străduiesc să-mi recapăt glasul, ca să recuperez lucrurile care ne făceau fericiți.” Atitudinea Adei e cea mai inspirată, spun specliaștii, care te avertizează că o poziție de atacant à la Olivia Pope din serialul Scandal nu face decât să te distanțeze și mai mult de partener. “Cum transmiți un mesaj e la fel de important ca mesajul în sine. Dacă tonul tău e acuzator, partenerul se va simți pus la pământ, ofensat și prins în cușcă”, spune Brandy Dunn, terapeut de sex și relații, și autoare a cărții The Men On My Couch. Orice ingredient ar lipsi din relația voastră, ai încredere în zicala populară “Vorba dulce mult aduce”. Și în strategiile noastre cu back-up masculin, după cum urmează.

VREI mai mult romantism

Uneori, în serile în care îl privești înfulecând nachos cu mult sos iute, îți vin în minte vremurile în care te așeza cu blândețe pe singurul lui scaun din bucătărie și îți pregătea un mic-dejun improvizat, jurând că o să fie cel mai delicios lucru pe care l-ai gustat vreodată, „pentru că ingredientul secret e dragostea”. Cu timpul, a uitat să te pupe de noapte bună și a mai tăiat și din preludiu, că, deh, viața e scurtă. Dar ție ți-e dor de vremurile în care timpul părea că vă așteaptă la infinit, prelungind și îmbrăcând în culori noi fiecare gest de tandrețe. Sigur că și acum îi ești la fel de dragă, doar că nu o mai arată – și nu e neapărat singurul. “Află câtă afecțiune e dispus să ofere observând cum reacționează la flirtul tău”, sfătuiește sexologul Emily Morse. Cu alte cuvinte, fii tu cea care inițiază momentele de tandrețe, dar fără să pui presiune. “Orice faci, nu transforma dorințele tale într-o obligație. Dacă romantismul devine o chestie de bifat pe listă, orice bărbat normal o să-l scoată dintre priorități. Fă-l să se simtă confortabil și să creadă că a fost ideea lui. Libertatea, chiar și închipuită, este cel mai eficient afrodisiac. Animalele nu se reproduc în captivitate”, e de părere scriitorul și colaboratorul COSMO, Vlad Tăușance.

Cum construiesti o relatie solida

VREI să se implice mai mult în planurile voastre

Spontaneitatea este antidotul plictiselii în cuplu, dar singurele surprinze de care mai ai parte sunt finalul vreunui serial-fenomen sau promisiunea lui că se va lăsa de fumat (pentru a treia oară, deci, sincer vorbind, nu ești deloc surprinsă). Nu mai plănuiește întâlniri ca să te cucerească, pentru că ești deja a lui. Așa că, atunci când îl întrebi cu o urmă de speranță ce veți face în weekend, primești același răspuns răsuflat: “Ce vrei tu, iubire…”. Și mai mult te enervează faptul că “băieții lui” par să se bucure de un tratament mai generos din partea lui – ieșiri la terase, grătare, fotbalul de sâmbătă după-amiaza, ba chiar și o fugă spontană în Vamă. Cum îl “ajuți” să se implice mai mult în planurile voastre de cuplu? “Lasă-l liber câteva weekenduri”, propune Tăușance. “Se va sătura de băiețeală și va deveni brusc proactiv. După ce dispar la mare un weekend, sunt cel mai atent soț din lume. Nu sunt singurul”. Dacă nu e o problemă de “băiețeală”, specialiștii cred că iubitul tău ar putea experimenta o prăbușire a respectului de sine, lucru care îi inhibă puterea de decizie. “Sunt mulți factori care pot influența o asemenea stare, de la problemele financiare sau profesionale, până la relația tensionată cu familia. Propuneți pe rând câte o activitate care vă face plăcere, și nu uita să-i spui cât de mult te-ai distrat. Entuziasmul tău îl va încuraja să se ridice mai des de pe canapea”, sugerează Brandy Dunn.

Minciuni pe care ti le spui intr-o relatie toxica

VREI să te complimenteze din nou

“Te-a văzut goală de o mie de ori, ce remarcă flatantă ar mai putea face?”, răspunde o prietenă lamentărilor tale, în timp ce-și pictează unghiile în roșu aprins, sperând în secret să bifeze și ea cu partenerul ei tocmai factorul-surpriză despre care îi vorbeai. Îi dai un pic de dreptate, dar nici nu te gândești să stai cu mâinile-n sân, și bine faci. Problema ta: pe vremuri erai “splendidă”, “zeiță”, “superbissimă”, iar acum ești doar “ursuleț” sau “pui”. Cum îți recuperezi rangul de seducătoare? Vlad Tăușance propune o soluție benefică pentru amândoi: “Renunță și tu la diminutivele diabetice de cuplu sau schimbă foaia. Spune-i că e deștept și că a slăbit. Dacă se va simți Steve Jobs, vei fi și tu o divă. Din nou”.

Minte sanatoasa, relatie frumoasa

VREI mai mult timp pentru tine

Chiar dacă uneori îl sufoci cu iubire și vrei să fii la rândul tău sufocată, sunt și momente când ai vrea să petreci timp solo. Să mergi singură la un film, ca să nu te contrazici cu nimeni pe tema finalului, să cauți în dicționar cuvinte noi pe care le-ai descoperit în cea mai recentă carte citită, să stai într-o poziție ciudată la yoga etc. Dar după ani de zile în care ați împărțit până și dușul, s-ar putea să nu prindă ideea nici măcar după ce îi dedici piesa I Want to Break Free. „Dacă îi spui din senin că vrei să fii singură, va presupune că a făcut ceva greșit. Dă-i un motiv bun și perioada exactă în care vei lipsi”, sfătuiește Dunn. Vlad Tăușance încurajează ideea de independență în cuplu, atâta timp cât îți exprimi dorința simplu și direct. “Ocolișurile trezesc suspiciuni. Un bărbat adevărat se bucură că iubita lui își apără independența – la urma urmei, de asta s-a și îndrăgostit de tine, nu-i așa? Dacă gelozește puțin, cu atât mai bine. Canalizează-i energia spre următorul weekend, pe care îl veți petrece împreună”.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.