Tu ce crezi că se califică drept sex de calitate?

By  | 

(Pont: Nu totul se reduce la contactul sexual propriu-zis.

Cuplurile care sunt împreună de mult timp știu că sexul joacă un rol aparte într-o legătură romantică. Când conexiunea sexuală este marcată de satisfacție, în general, sexul constituie ocomponentă sănătoasă în energia relației. Dar când sexul devine nesatisfăcător, rar sau apare un alt fel de problemă în așternuturi, poate pune în umbră restul aspectelor din viața unui cuplu (și nu în sensul bun). Dar de ce se întâmplă asta?

Păi, răspunsul e destul de complicat. În primul rând, este util să înțelegi cămajoritatea oamenilor au o percepție destul de îngustă asupra sexului. Prea desne gândim numai și numai la actul fizic: o sesiune scurtă de preludiu urmată depenetrare, care se sfârșește cu un orgasm. Însă această descriere simplistă iaîn calcul doar așa-zisa acțiune și rezultatul.Înrealitate, sexul este o experiență multidimensională care implică trupurileambilor parteneri, dar și mințile și simțurile acestora. Este o modalitate deapropiere prin care doi indivizi își pot împărtăși cele mai profunde intimități, exprimându-se prin intermediul unui limbaj minunat. Cu alte cuvinte, simbioazadintre  partea fizică, emoțională șisenzuală a sexului creează o experiență recompensatoare, iar aceste lucrurisunt cruciale pentru menținerea unei relații. Așadar, atunci când viața sexualăa unui cuplu se clatină, partenerii se privează de ceva mai mult decât de actulfizic în sine.

Pentru a proteja și reinstala intimitatea în cuplu, este important să știi faptul că nu actul sexual reprezintă obiectivul principal. Sexul este minunat, dar la fel de important este menții în viață următoarele aspecte ale conexiunii voastre sexuale. Acestea sunt cele trei elemente care susțin o legătură erotică intensă.

#1 Atingere afectuoasă

Oamenii pot trăi fără actul sexual fizic, dar nu ne putem lipsi de atingeri, altminteri devenim agresivi, nervoși, deprimați. De aceea, cei mai fericiți parteneri sunt afectuoși și vin încontact strâns cu celălalt în fiecare zi, într-un fel sau altul. Asta poate însemna un masaj la tălpi, pe spate, ținutul de mâină sau orice atingere îți face plăcere. De exemplu, una dintre clientele mele a descoperit într-un exercițiu pe care l-am făcut împreună faptul că adoră ca soțul ei să-i atingă părul. A fost uimită cât de plăcut se simțea, chiar dacă acest lucru se întâmpla înafara dormitorului (de fapt, făceau asta pe când erau complet îmbrăcați și se aflau pe canapeaua din cabinetul meu de terapie). Acesta este un exemplu simplu ce ilustrează faptul că actul sexual poate fi o experiență ce implică întregul corp. Încearcă să fii mult mai atentă la modul în care simți mâna partenerului tău în contact cu pielea ta, sau la gustul buzelor lui atunci când te sărută. Aceste momente pot fi la fel de înălțătoare și tandre precum actul sexual, șite pot face să te simți mai sigură, mai iubită.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de decembrie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Nick Onken. Traducere și adaptare:Ana-Maria Prunariu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *