Trend alert: Femeia, cap de familie

By  | 

Viata Leonei Lewis este mai roz ca niciodata! Are hit-uri internationale, un turneu si un iubit care este… electrician. Da, ai citit bine. Evident ca meseria de electrician este una respectabila, dar auzi destul de rar de un cuplu in care cei doi au preocupari atat de diferite. Sau poate ca e ceva obisnuit si nu am aflat noi inca?!

Tendinta globala

Conform ultimelor statistici, situatia Leonei va fi din ce in ce mai des intalnita, de vreme ce numarul femeilor care termina facultatea si au posturi foarte bune e in crestere rapida si, mai surprinzator, o nevasta din patru are un salariu mai mare decat sotul ei. Evident, acest val de femei de succes o sa determine si modificari profunde la nivel social, ca de exemplu salarii egale pentru femeile si barbatii aflati pe aceleasi posturi. Dar sociologii trag semnalul de alarma si asupra aspectelor negative ale schimbarii – se inverseaza rolurile traditionale, barbatul nemaifiind stalpul familiei.

Reversul traditiei

„Chiar daca nu ne dam seama, intr-o relatie ne agatam in continuare de valorile traditionale. Ca femei, vrem sa ne simtim ocrotite, dar daca dai tot timpul bani in casa, e normal sa se nasca resentimente”, spune Belisa Vranich, doctor psihiatru.

Si situatia critica nu se rezuma doar la nervi. „Barbatii sunt crescuti pentru a ajunge sustinatorii financiari ai familiei. Chiar daca este multumit de jobul lui, faptul ca aduce mai putini bani decat tine poate sa aiba un efect de emasculare”, spune terapeutul Debbie Magids.

Sterge granita

„Daca-ti permiti sa cumperi ce-ti doresti, atunci nu insecuritatile financiare te supara, ci faptul ca tu-i iei lui mai mult decat el tie”, spune Vranich.

Asa ca da-i ocazia sa-ti faca mici cadouri. Arata-i chestii mici care-ti plac, ca o palarie, cercei sau o prajitura, si spune-i: „Trebuie s-o am. Mi-o cumperi, te rog?”.

„Cu cat il lasi mai mult pe el sa plateasca pentru lucruri mici, cu atat mai egali va veti simti”, lamureste Magids.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *