(P) Top 3 alegeri neinspirate in pat

By  | 

Dacă ești încă într-un moment al vieții în care experimentezi pe partea sexuală sau ești într-o relație stabilă, dar nu îți dorești încă o sarcină, atunci contracepția joacă un rol foarte important în viața ta.

Sexul poate fi unul dintre cele mai plăcute moduri de a-ți petrece timpul alături de partener, dar poate deveni o sursă de griji atunci când neglijezi contracepția. Astăzi ai însă o soluție sigură pentru situațiile în care lucrurile scapă de sub control: pilula de a doua zi.

Pentru că îți dorești să fii în siguranță și protejată, iată un top al celor mai riscante alegeri atunci când vine vorba despre contracepție:

1. Retragerea. Cunoscută și sub denumirea de coitus interruptus, aceasta presupune un control foarte bun din partea bărbatului, care, în mod ideal, reușește de fiecare data să se retragă în timpul actului sexual înainte de a ejacula. Însă, de multe ori neprevăzutul își face loc, iar sarcina apare fie pentru că bărbatul nu a reușit să se retragă la timp, fie din cauza lichidului pre-ejaculator, care poate conține spermatozoizi activi.

2. Metoda calendarului. Dacă retragerea depinde 100% de bărbat, folosirea corectă a metodei calendarului depinde în totalitate de femeie. Și aceasta este o practică tradițională de contracepție, cu o eficiență scăzută, întrucât depinde de constanța ciclului menstrual și a perioadei fertile. Chiar și femeilor care se știu cu un ciclu regulat de ani buni li se poate întâmpla ca, din anumite motive, organismul să aibă un mic decalaj care, dacă se sincronizează cu un contact sexual neprotejat, poate conduce la o sarcină nedorită. Este de ajuns să spunem că metoda calendarului eșuează în 25% din cazuri (1 din 4 femei).

3. Prezervativul. Conform cercetării Emergency Contraception Study, o treime dintre cei care folosesc prezervativul au avut parte de un „accident” în pat: acesta fie s-a rupt, fie a alunecat. Prezervativul este însă singurul care te poate proteja de HIV și de alte boli cu transmitere sexuala și, de aceea, nu trebuie să lipsească niciodată atunci când ai un partener sexual nou.

Cele trei metode de mai sus sunt însă preferate de aproape jumătate dintre românce, ceea ce înseamnă tot atâtea motive pentru care 27% dintre femeile din România au apelat cel puțin o dată la avort.

Pilula de a doua zi simplifică însă lucrurile, pentru că oferă o opțiune rapidă de a evita apariția unei sarcini nedorite și de a recăpăta liniștea și controlul atunci când vine vorba despre sex și contracepție.

Comments

comments