De ce nu ai chef de sex

By  | 

Cine nu a intimpinat sentimente de neincredere legate de propria persoana – chit ca se raportau la nivel fizic sau mental? In mod constient sau nu, unele dintre acestea pot ameninta psihicul persoanei in cauza, creand disconfort si rasfrangandu-se chiar si asupra vietii de cuplu.

Inhibitiile sexuale se nasc tocmai din starile de vinovatie de care oricare dintre noi poate fi afectat… pur si simplu. Cauzele sunt multe. Din fericire, si solutii exista suficiente.

Influente

Daca nu te numeri printre fetele care fac dragoste cu dezinvoltura si te plangi de neajunsuri de plan sexual, nu lasa sa treaca timpul ridicand din umeri frustrata. O viata sexuala implinita este unul dintre pilonii de baza ai relatiei trainice.

Temerile tale pot avea radacini in trecutul indepartat al existentei tale (de exemplu, o “instructie” rigida din partea unuia dintre parinti poate inhiba, peste ani, atitudinea fata de sex) sau e posibil sa fi fost declansate recent, in urma unei experiente care ti-a marcat psihicul.

“Inhibitia in timpul actului sexual poate avea cauze multiple, de la aspecte educationale la probleme medicale. «Credintele» persoanei influenteaza de multe ori in sens negativ desfasurarea actului sexual.

De exemplu, ideile preconcepute de genul «fetele bune nu fac asa ceva», «toti barbatii sunt niste porci», «in femei nu poti avea incredere» sunt credinte destul de frecvente in randul persoanelor care au probleme legate de sexualitate”, spune psihoterapeutul Oana Maria Popescu.

Cauze vol. I

Orice relatie poate fi expusa momentelor neplacute si neprevazute – si pentru ca lipsa apetitului sexual clatina armonia in cuplu, nu e timp de stat cu mainile in san. Joburile solicitante, presiunea financiara, oboseala acumulata, toate conduc la diminuarea libidoului si disparitia subita a dorintei.

“Pot interveni o serie de factori externi, cum sunt cadrul sau timpul nepotrivit, stresul, noptile nedormite, lipsa de atractie fata de partener, incapacitatea de a renunta la control. Este necesar insa sa se realizeze investigatii medicale acolo unde istoricul persoanei indica ca ar putea fi vorba despre o cauza medicala.”

Cauze vol. II

Grijile rasarite din imaginea negativa pe care o ai fata de trupul tau sunt pur si simplu o pacoste care iti infraneaza pornirile sexuale!

De cate ori n-ai simtit ca talia ta rotunjita cu inca un “colacel” nu e demna de dezgolit cu lumina aprinsa? “Una dintre problemele care pot duce foarte frecvent la inhibitii sexuale este imaginea corporala deficitara, cuplata de multe ori cu stima de sine scazuta.

Femeile au frecvent complexe de genul «nu arat bine», «sunt urata», «sunt prea grasa», deci sunt predispuse la a fi inhibate atunci cand fac dragoste. Cele mai intalnite situatii sunt intr-adevar cand persoana considera despre sine ca nu arata suficient de bine din punct de vedere fizic”, confirma dr. Popescu.

S.O.S.!

Inhibitiile sexuale sunt atat de natura fizica, cat si psihica. Indiferent de provenienta lor, exista tratament corespunzator, care variaza in functie de gravitate si depinde de mai multi factori asociati.

Primul pas in tratarea lor este sa le recunosti fata de tine insati si sa le discuti fara teama impreuna cu partenerul. Supune-te singura unui interogatoriu sincer si raspunde-ti la intrebari ca: “Este ceva care ma deranjeaza la partener?”, “ce simt concret fata de iubitul meu?”, “Ce imi intimideaza starea in dormitor si de ce nu pot fi degajata?”.

Daca singura sau alaturi de tipul tau nu poti ajunge la un raspuns edificator, cere ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut – tot specialistii asigura ca acest tip de problema poate fi tratata cu succes. “Este necesar ca persoana in cauza sa apeleze la un medic, unde sa fie realizata o anamneza amanuntita – adica un istoric al problemei, astfel incat sa fie elucidate cauzele, pentru ca ulterior sa beneficieze de un tratament adecvat. Psihoterapia sau consilierea psihologica ajuta la deblocarea mecanismelor cauzale, cu reluarea unei activitati sexuale fara inhibitii”, incurajeaza specialistul.

Predispozitii

Din pacate, micile pase proaste apar in viata sexuala fara… alarme de avertizare, ci izbucnesc efectiv ca o consecinta pe fondul unor probleme de factura psihica sau a unor evenimente mai putin fericite.

“Femeile predispuse la inhibitii in dormitor sunt in special cele care au suferit un abuz fizic, psihic sau sexual pe parcursul vietii. Insa inhibitiile pot aparea la un moment dat din cauza certurilor frecvente cu partenerul, lipsei de dorinta sexuala de diverse cauze, starii de oboseala continua, stresului, doliului, bolilor cronice sau leziunilor fizice vite la un moment dat, aparitiei unor credinte irationale, si asa mai departe.”

Mic indreptar al inhibitiilor conjugale

1. Apeleaza la un cabinet de psihoterapie.

2. Repereaza momentul in care a aparut problema.

3. Discuta impreuna cu psihoterapeutul cauzele.

4. Ofera detalii despre sentimentele tale si fii sincera in legatura cu posibilele boli fizice pe care le-ai avut.

5. “Daca se suspecteaza o cauza organica – desi se intampla destul de rar – se recomanda consultul ginecologic”, sfatuieste Oana Maria Popescu.

6. Din fericire, “cele mai multe cazuri sunt de structura psihologica, tratamentul inhibitiilor sexuale fiind psihoterapeutic, iar numarul de sedinte de psihoterapie este variabil in functie de cauze.”

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: Ce trebuie sa stie ginecologul tau - Webby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *