Sunt unele relatii sortite esecului?

Există, oare, anumite semne care indică de la bunul începutul unei relații că aceasta nu va funcționa? Deși nimeni nu poate anticipa cu adevărat ce se va întâmpla pe termen lung, unele “cupluri-clișeu” trebuie să te pună pe gânduri. Iată, așadar, patru tipologii de legături amoroase ce par a fi sortite eșecului.

Știi cum e, fiecare dintre noi avem cel puțin un cuplu în gașca de prieteni pe care îl detestăm sau îl bârfim în secret. Sunt oamenii aceia care se giugiulesc fără oprire în public și al căror IEP (Iubire Etalată în Public) stânjenește pe toată lumea pe o rază de cinci metri în jurul lor. Sau aceia care par că se joacă de-a șoarecele și pisica, tachinându-se reciproc fără oprire sau spălându-și proverbialele rufe murdare în public. Cum faci să nu ajungi așa? Oare există semne vizibile la începutul oricărei relații care îți arată că mai bine renunți la ea din fașă, decât să suferi mai târziu? Nu este foarte clar. Într-un sondaj efectuat de COSMO, ediția americană, s-a stabilit că aproximativ 40% dintre femei se despart de iubiții lor pentru că pur și simplu “nu ne mai iubeam”  – asta deși motivele concrete care au dus la implacabila concluzie erau, desigur, foarte diverse. Sigur că nu poți anticipa toate hopurile sau mărunțișurile de zi cu zi care pot afecta o relație, însă fii sigură că există câteva “relații-clișeu” pe care le poți evita cu succes. Iată-le:

Virtualii

Descriere: Ok, ne folosim de WhatsApp și BBM oricât de des putem, însă când cei doi parteneri discută mai mult pe telefon decât față în față, există o problemă. Un studiu efectuat la începutul acestui an în SUA, de către insitutul Pew Research Center, a stabilit că mai mult de 30% din cuplurile își dezbat problemele intime la telefon sau într-un chat oferit pe vreuna din rețelele de socializare – și, mai rău, recurg la această metodă  dintr-un soi de negare a realității. „Un tip care inițiază discuții importante pe telefon și nu le mută niciodată în viața reală dă dovadă de imaturitate și iresponsabilitate”, confirmă Isabela Vasilescu, psiholog.

Cum isi revine un barbat dupa o despartire dureroasa

Verdict: Mesajele drăguțe dintr-un sms sau un emoticon romantic pe WhatsApp sunt chiar binevenite, atâta timp cât nu țin locul unei comunicări reale și serioase cu partenerul tău. O femeie adevărată are nevoie de un bărbat pe măsură, nu de un puști laș, nu-i așa? Ieși dintr-o relație puerilă și caută un tip pe măsura ta!

Inseparabilii

Descriere: Așa cum și a avea o relație strict sexuală cu un tip nu se cheamă că ai o relație propriu-zisă, la fel și a fi parte dintr-o legătură oficială nu presupune să fii legată printr-un cordon ombilical invizibil de respectivul tip. „Relațiile în care cel puțin unul dintre parteneri este dependent de celălalt sunt nocive pe termen lung, pentru că în cele mai multe dintre cazuri va interveni nevoia de separare, unul dintre parteneri fiind în căutarea sentimentului (cât se poate de uman, de altfel) de eliberare”, explică Grace Smith, psihoterapeut.

Te doare despartirea desi nu ati fost niciodata impreuna?

Verdict: E drăguț când iubitul tău insistă să te însoțească la cumpărături (da, am mai întâlnit și băieți de genul ăsta), dar este de asemenea necesar ca fiecare dintre voi să aibă parte și de unele activități pe cont propriu. Suprasaturația este o etapă la care, odată ce ajungi, e greu să dai „rewind” și să restabilești reguli noi.

Resemnații

Descriere: Cunosc un cuplu care a aniversat anul acesta opt ani de relație, dar partenerilor nici prin gând nu le trece să-și oficializeze legătura. Ba din contră, fiind nevoiți,din cauza jobului unuia dintre ei, să petreacă opt săptămâni consecutive pe an la distanță, în țări diferite, își fac între timp de lucru și prin alte părți (ca să zic așa!). Am asistat chiar la o fază în care ea îi explica unui tip proaspăt cunoscut că are prieten demult, însă în perioada asta sunt despărțiți – ceea ce li se întâmplă oricum foarte des, completa ea. M-am încruntat dezaprobator, dar am ales să nu mă bag în lucruri care nu mă privesc. „Rutina dintr-o relație îi determină pe unii să își înșele partenerul. Ulterior, însă, se întorc tot în sânul relației, din lașitate și comoditate”, explică Prof. Dr. Susan Krauss Whitbourne, psiholog și autoare a cărții The Search for Fulfillment (disponibilă pe amazon.com). „Dar adu-ți aminte: mai bine singură, dar cinstită, decât într-o relație care emană minciună prin toți porii.”

Verdict: Evită să te complaci într-o relație care nu-ți mai aduce nimic altceva decât plictiseală. Încearcă să o revigorezi, iar dacă după câteva strategii (vezi arhiva ta COSMO!) lucrurile nu se schimbă, renunță oricât ți-ar fi de greu. Este cel mai corect pentru ambele părți implicate.

Materialiștii

Descriere: O relație ar trebui să pornească firesc și modest (în sensul bun). Primul tău cadou pentru el n-ar trebui să fie un ATV, cum nici el nu ar trebui să-ți dăruiască la aniversarea de o lună o brățară minusculă, de „doar” 1.000 de euro. „Modestia într-o relație în fază incipientă nu ar trebui să se traducă prin echivalentul unor ieșiri low-cost în oraș”, explică Farrah Mitchigan, psihoterapeut de cuplu în San Francisco, „ci prin multă atenție reciprocă, disponibilitate și căldură. Micile gesturi materiale pot veni natural după ce relația se cimentează”, accentuează ea.

Cele mai ciudate povesti de despartire

Verdict: În acest caz, există și componenta psihologică. Dacă nu cauți în mod special un tip care să te întrețină (iar noi nu ne adresăm acestei situații), e normal să te simți sub presiune și stânjenită atunci când el te copleșește cu cadouri costisitoare din primele dăți. Un bărbat cu adevărat elegant trebuie să te surprindă cu întâlniri plăcute și romantice, nu să te cumpere cu un ceas voluminos, de firmă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.