Studiu: Femeile isi doresc barbati adevarati, iar barbatii doresc femei blande si atractive

Cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, GfK Austria – Departamentul de Cercetare Sociala si Organizationala a investigat in randul austriecilor intelegerea actuala a rolurilor celor doua sexe. Studiul a fost realizat telefonic pe un esantion reprezentativ de 500 de barbati si femei austrieci, in luna martie 2011.

Potrivit studiului, conceptul ca femeile nu ar trebui sa aiba loc doar in bucatarie, ci si in functiile de conducere obtine sprijinul majoritatii in zilele noastre, dar subiectul reconcilierii cu rolul de mama continua sa dea nastere unui grad de ambivalenta atat in randul barbatilor, cat si al femeilor.

„In comparatie cu studiile pe care le-am realizat in deceniile anterioare, putem stabili ca atitudinile fundamentale s-au schimbat dramatic. Dar, cand vine vorba de a pune lucrurile in practica in viata de zi cu zi, atat barbatii cat si femeile continua sa aiba dificultati”, spune Directorul Departamentului GfK de Cercetare Sociala si Organizationala, Angelika Kofler.

„Cum sa se ridice la inaltimea asteptarilor mari din partea ambelor sexe inca ii nedumereste atat pe barbati, cat si pe femei, ca sa nu mai vorbim de chestiunea referitoare la reconcilierea rolului de mama cu cariera. In aceasta privinta, se observa inca multa ambivalenta”, a mai spus Angelika Kofler.

Aproape toti barbatii doresc ca femeile lor sa fie, mai presus de toate, sensibile si sa dea dovada de intelegere, sa fie afectuoase si loiale, dar si inteligente (98% in fiecare caz).

In plus, aproape la fel de multi barbati isi doresc, de asemenea, ca femeile lor sa fie atractive (95%) si sa fie capabile sa gateasca bine (93%).

Comparativ, este mai putin important pentru barbati ca femeile sa fie de succes (84%), sa fie instarite (72%), independente (86%) si sa mearga la serviciu (80%) – chiar daca se observa ca majoritatea barbatilor considera si acest lucru ca un aspect de dorit care face parte din a fi femeie azi.

Pe de alta parte, femeile se asteapta ca barbatul sa fie angajat (97%), de succes (96%), inteligent (93%), loial (92%) si independent (89%) si, in plus, tandru (87%) si sensibil (81%).

La fel de multe femei (81%) ar dori, de asemenea, ca barbatii lor sa fie instariti.

In comparatie, este mai putin important deseori pentru femei ca barbatii sa arate bine (79%) sau sa fie capabili sa gateasca bine (69%). Se pare ca femeile cauta inca, in primul rand, clasicul barbat care asigura traiul, cu toate acestea, asociat cu multa inteligenta emotionala. De exemplu, barbatii trebuie sa se potriveasca profilului traditional.

„Se pare ca barbatii si-ar dori o zeita casnica dulce si draguta, care este, in acelasi timp, femeia independenta si capabila a secolului 21, care poate sta pe picioarele ei intr-o lume a barbatilor. Dar nu va inselati, este valabil in ambele sensuri. Barbatii trebuie si ei sa indeplineasca exigentele femeii de azi. Prin urmare, ei ar trebui sa fie barbati «adevarati» si nu blegi, dar, totusi, nici infirmi emotional”, spune Angelika Kofler, psiholog social. „Puternica nevoie de sprijin emotional, atat pentru barbati cat si pentru femei, avand in vedere exigentele reciproce ridicate, reprezinta pur si simplu insumarea modelelor de rol noi si vechi, ceea ce nu este deloc surprinzator. Dar, asa cum confirma statisticile privind divortul, a-ti propune sa indeplinesti aceste cerinte este inca o provocare destul de mare pentru ambele sexe, nerezolvata inca”, explica Angelika Kofler.

Pe de alta parte, din dorintele pe care respondentii le-au exprimat, nu iese in evidenta nicio tendinta generationala clara.

Grupul de varsta de 30-49 ani este cel care, mai presus de toate, crede ca o femeie ar trebui sa aiba serviciu, in timp ce respondentii tineri isi exprima acest punct de vedere mai rar.

Este, de asemenea, grupul de varsta mijlocie care spune ca o femeie ar trebui sa fie independenta, in timp ce cei sub 30 de ani este mai putin probabil sa exprime aceasta opinie.

Cu toate acestea, cu cat sunt mai tineri, atat barbatii cat si femeile, considera mai des ca femeile ar trebui sa fie instarite financiar. Se pare ca cei de varsta mijlocie sunt mai constienti de cum sa ajunga acolo, in timp ce tinerii se concentreaza pe un rezultat dorit.

„Asta nu inseamna neaparat ca generatia mai tanara devine mai conservatoare din nou”, spune Angelika Kofler, precizand ca se poate intelege la fel de bine acest lucru ca fiind „un semn ca o femeie independenta, cu cariera a devenit ceva normal pentru tineri”.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.