Slow Sex – mai multa placere

By  | 

Din cel mai recent raport Durex am aflat ca, saptamanal, durata rapoartelor sexuale cumulate ale unui cuplu nu depaseste 30 de minute. Mai putin decat un buletin de stiri. Acesta este timpul pe care occidentalii il dedica, saptamanal sexului.

Cuplurile chestionate au recunoscut ca intretin intre doua si patru raporturi sexuale pe saptamana (sapte triste minute si jumatate per repriza, daca e sa facem socoteala).

Alte detalii: cei singuri au parte de mai mult… amuzament, in timp ce cuplurile casatorite de mult mai putin. In plus, unul din trei cupluri recunoaste ca nu se dedica placerii sexuale cu frecventa suficienta.

Ne place sa acumulam experienţe, dar aparent, am ajuns sa confundam acumularea cu satisfactia.

Prin anii ’50, controversatul raport Kinsey spunea ca 75% dintre barbati ajung la orgasm in doua minute de la penetrare. Deci, independent de numarul de raporturi pe saptamana, sexul a fost si este in continuare o chestiune de cantitate? Sau de calitate?

Cel mai mult au de suferit din cauza asta femeile. Graba, lipsa frecventei face ca una din patru femei sa afirme ca nu au avut niciodata un orgasm.

Carl Honoré, jurnalistul canadian care a scris „Elogiu Lentorii”. O provocare adresata cultului vitezei (editura Publica), carte ce avea sa devina best-seller international in timp record, spunea ca femeile au nevoie de cel putin 20 de minute pentru a ajunge la orgasm. Atunci, de ce atata graba?

Impotriva acestei „penurii” de secunde statistice transformate in sex,

impotriva celor care in timpul sexului se gandesc la alergatura si nebunia de zi cu zi transformand actul intr-un maraton, s-au pronuntat aparatorii miscarii slow sex (in traducere libera, dragoste cu incetinitorul).

Radacinile acestui curent se gasesc intr-o „filosofie” aparuta la finele secolului 19, creata de o femeie doctor ginecolog vizionara, Alice Bunker Stockham. A cincea femeie doctor din SUA, Stockham a calatorit in India de Nord pentru a-si insusi secretele tantrice (in principal controlul orgasmului), punand apoi bazele miscarii numita karezza (mangaiere, in limba italiana).

Ideea acesteia: sexul era perceput ca o practica mai degraba spirituala decat corporala, menita sa produca placere si comunicare la un nivel mai inalt intre membrii cuplului.

Din munca ei s-a inspirat Alberto Vitale, cel care a initiat de fapt slow sexul.

Acesta este de parere ca, daca e sa luam lucrurile mai cu calm, cel mai bun loc de a incepe este in pat. „Asculta conversatiile dintre barbati. Totul e o chestiune de cifre: cate femei, de cate ori, cate pozitii… numai cifre.”

La fel cum slow food-ul spune ca trebuie sa ne bucuram de placerea mancarii, sa savuram fiecare aliment ca pe o experienta, dragostea cu incetinitorul recheama in viata noastra senzualitatea, exuberanta, abundenta… chestii care nu au legatura cu graba.

Sa nu crezi insa ca lentoarea implica in mod obligatoriu lipsa pasiunii, dimpotriva, pretinde ca pasiunea in doze mai mari este si mai placuta.

Aceasta incetinire erotica „poate transforma actul sexual intr-o punte catre sanatate, iluminare, fericire si longevitate”, spune Val Sampson, sexolog si autoare a cartii „Tantra: The Art of Mindblowing Sex”.

Aceasta spune ca trebuie sa intelegi sexualitatea nu ca pe o posesiune, ci ca pe un drum care te apropie de celalalt.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *