Singurul gen de barbat care merita sa-ti fie sot

Cel care pozeaza in 50-50

La prima vedere, un parteneriat 50-50 pare grozav – doua salarii, doi parinti care se ocupa de copii in mod egal, sarcini casnice injumatatite etc. Dar lucrurile nu stau chiar asa. "Exista o discordanta intre ceea ce spun barbatii si felul in care actioneaza", spune Schwyzer.

"Ceea ce vor ei de fapt sa spuna este: «Iti acord sprijinul meu in tot ce vrei sa faci atata timp cat nu ma afecteaza pe mine»". Dar daca bebelusul varsa la 3 dimineata, un fals egalitar nu se va da jos din pat ca sa curete totul, mai ales daca face mai multi bani decat tine. Si, cum femeile inca sunt platite mai prost decat barbatii, e foarte posibil…

"Exista aceasta idee ca banii si treburile casnice functioneaza in perfecta opozitie una cu cealalta – cine face mai mult dintr-una, are mai putin din cealalta", spune Schwyzer. Chiar daca tu esti cea care aduce painea in casa, nu esti neaparat salvata de la cratita.

"Suntem inconjurati de mijloace de comunicare ce promoveaza inca normele traditionale ale sexelor. De exemplu, reclamele la produse de curatat casa, cartile pe care le citim, casele altor cupluri pe care le vizitam etc.", explica Schwyzer.

Rolul femeii ca gospodina este unul pe care il joci cu maiestrie, tocmai pentru ca asta ai invatat de la celelalte femei din viata ta. Prin urmare, multe femei sfarsesc prin a accepta resemnate acest rol.

Gaseste-ti adevaratul erou

Vestea buna e ca barbatul 50-50 chiar exista, iar tu poti sa-ti dai seama daca e chiar el urmarind cateva indicii. In primul rand, poate face fata ca un barbat adevarat dezamagirilor si obstacolelor aparute din senin.

De exemplu, daca intervine ceva urgent ce trebuie sa rezolvi la munca si esti nevoita sa anulezi intalnirea cu el, raspunsul lui va fi: "E important, inteleg", si nu: "Of, nu poti sa lasi chestia aia pe mai tarziu?". Primul raspuns e dovada ca iti respecta sarcinile din afara vietii amoroase.

In al doilea rand, isi va exprima interesul legat de cariera ta. "Va fi curios, chiar daca domeniul tau nu are nicio legatura cu ceeace face el", spune Schwyzer. Atunci cand un barbat apreciaza cu adevarat ceea ce faci pe plan profesional, nu va avea pretentia ca tu sa fii intotdeauna cea care participa la sedintele cu parintii. Da, vei avea un timp numai al tau cand vei da deoparte responsabilitatile de familie, dar si el va face la fel.

Exemple de soti-model de la Hollywood: David Beckham, Hugh Jackman, Brad Pitt, Orlando Bloom, Chris Hemsworth.

O cariera fulminanta, o casa frumoasa, un suflet pereche la fel de sexy ca Ryan Reynolds si cativa mostenitori frumosi si sanatosi. Aceasta este definitia moderna a vietii perfecte, iar spre deosebire de bunicile si chiar mamele noastre, noua ni s-a promis ca se poate.

Asa ca atunci cand Anne-Marie Slaughter, profesor universitar de Stiinte Politice si Relatii Internationale, a scris un articol in The Atlantic, intitulat "De ce femeile nu pot avea inca totul", publicul a explodat.

Argumentul ei: e aproape imposibil sa excelam pe toate planurile in sistemul actual si le impingem pe tinerele femei sa se simta ratate in cazul in care sugeram contrariul.

Sheryl Sandberg, director executiv al Facebook, a atins si ea acest subiect intr-un discurs din 2010: "Femeile se confrunta cu o grea alegere, aceea dintre viata personala si cea profesionala. Nu am un raspuns concret, nu-l am nici macar pentru mine".

Probabil ca nu exista o formula magica,dar stim calea prin care ti-ai putea mari sansele la fericirea completa: cupleaza-te cu un tip 50-50. "Femeile pot avea totul daca nu se asteapta sa le faca pe toate", spune Hugo Schwyzer, care preda studii de gen la Pasadena City College.

Un barbat de tipul 50-50 preia si responsabilitati casnice (curatenie, ingrijirea celor mici), astfel incat nici unul dintre voi sa nu piarda pe plan profesional. Iar statisticile arata ca sansele de a da peste un astfel de tip sunt acum in favoarea ta.

Normalul actual

O cercetare recenta arata ca 67% dintre barbatii mileniului prefera modelul modern de casnicie bazata pe egalitatea intre soti, care consta in contributia ambilor parteneri la cresterea copiilor si la treburile casnice. Vremurile in care sotul muncea si sotia ramanea acasa pentru a creste copiii sunt demult apuse, cred ei. Ca s-o spunem pe-a dreapta, suntem putin socate ca procentul nu e mai ridicat de 67%…

"Exista inca un numar destul de mare de aparatori ai valorilor traditionale. Parintii lor au fost primii care au incalcat regula rolurilor in casnicie si multi dintre acestia au divortat. Astfel, in mintea lor, intoarcerea la traditionalism e cheia unui parteneriat reusit", explica Schwyzer. Aceasta categorie de barbati are totusi o pozitie clara. Mai greu e cu restul de 67%, care promoveaza egalitatea, dar nu inteleg prea bine la ce se refera.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.