Si cuplurile fericite dorm separat?

Atunci când auzi vorbindu-se despre un cuplu care practică strategia dormitoarelor separate, te grăbeşti să concluzionezi că, probabil, cei doi nu se mai iubesc precum adolescenţii. Însă o parte dintre îndrăgostiţi susţin că acesta este secretul lor pentru dragoste nebună.

„Deşi ne-am căsătorit doar acum un an şi jumătate, eu şi soţul meu am stabilit de curând să dormim separat. Nu pentru că ne-am dori să luăm distanţă unul de celălalt, ci pentru că joburile noastre extenuante impun 8 ore decente de somn. Fără ele, nu putem funcţiona la capacitate maximă în societate, ceea ce înseamnă că şi relaţia noastră va avea de suferit”, se confesează Sanda, 28. Iar oamenii de ştiinţă îi dau dreptate!

Expertul în relaţii, Michelle Callahan, crede că situaţiile stresante prin care trecem zi de zi determină un somn tot mai agitat, iar faptul că dormi alături de un partener care sforăie sau se întinde pe tot patul accentuează disconfortul psihic. De asemenea, expertul confirmă teoria care spune că partenerii odihniţi sunt mai fericiţi.

“La urma urmei, avem toată ziua la dispoziţie să fim afectuoşi cu persoana iubită. Dar atunci cînd vine ora de somn, ne dăm seama că nu ne putem pune de acord cu temperatura camerei, păturile, numărul de perne sau tipul de saltea. Toate aceste mici conflicte ne afectează, pe termen lung, relaţia cu partenerul. În plus, avem tendinţa să subestimăm puterea unui somn bun”, completează specialistul.

Ar trebui să încerci şi tu?

Nu e obligatoriu să dormiţi separat ca să fiţi fericiţi, aşa cum nici faptul că dormiţi împreună nu garantează fericirea conjugală. Trebuie să-ţi dai seama cum îţi e mai bine: te simţi obosită a doua zi pentru că iubitul tău a reprodus în somn meciul văzut la TV? Plăcerea lui de a-ţi fura perna sau pătura te împiedică să dormi bine? Atunci, poate chiar ar fi o idee bună să dormi singură.

Ai grijă, însă, la felul în care îţi exprimi dorinţa – nu vrei ca iubitul să creadă că pui distanţă între voi. Explică-i cât de mult te-ar ajuta să te trezeşti odihnită şi subliniază faptul că eşti genul de persoană care nu se bucură de un somn adânc peste noapte şi că orice mic zgomot te trezeşte.

De asemenea, dacă îi oferi iubitului tău suficientă atenţie (şi între aşternuturi!) nu se va simţi dezavantajat de decizia ta.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.