Sexul in trei – dulce sau amar?

Relaţiile sexuale dintre un cuplu şi o a treia persoană rămân poate cea mai râvnită, dar în acelaşi timp cea mai controversată fantezie amoroasă.

Ménage à trois – termenul francez care acum poartă după sine un iz exotic și la auzul caruia probabil roşeşti sau chicotești, se traduce prin menaj/gospodăreală în trei. Dar dacă odinioară expresia desemna trei persoane care locuiau împreună şi care aveau relaţii sexuale intime, în ziua de azi forma sa este răspândită simplificat şi se referă exclusiv la sexul în trei.

Referințe deocheate

Sexul în trei nu este un produs al societăţii moderne sau vreun rezultat al revoluţiei sexuale, ci a fost mereu prezent de-a lungul istoriei. Era foarte frecvent întâlnit în lumea boemă a artiştilor, dar şi a monarhilor sau marilor conducători. În cinematografie, scenele (mai mult sau mai puţin explicite) de sex în trei au stârnit rumoare, impunându-se restricţii de vârstă referitor la vizionarea lor. Poate că faima lui Jake Gyllenhaal ar fi luat amploare mai devreme cu doi ani de apariţia lui şoc în Brokeback Mountain, dacă ar fi acceptat rolul studentului american din filmul Visătorii lui Bernardo Bertolucci. Acolo, trioul sexual este unul mai atipic: Théo şi Isabelle, doi fraţi francezi, se împrietenesc cu un tânăr venit la studii în Paris şi, manifestând o avidă pasiune comună pentru filmele clasice, noii prieteni dau startul unui maraton sexual bizar, în care ipostazele sexuale în trei, prezentate destul de explicit, au făcut înconjurul sălilor de cinema din toată lumea. Și nu sunt singurele scene tari celebre!

Totul despre sexul in trei

Y tu mamá también este o producţie mexicană regizată de fraţii Cuarón în 2001, în care doi adolescenţi cam neexperimentaţi îşi dau în petic cu… aceeași Luisa, o femeie mai mare decât ei, Și… începe să le placă! Aşadar, dacă în filme şi cărţi nu a fost o tematică ocolită, COSMO şi-a făcut propriul research îndrăzneţ şi îţi propune o discuţie deschisă pe un subiect incitant.

Sexul în trei… e doar sex?

Când Eric Dane, actorul din serialul Anatomia lui Grey, a ajuns anul trecut pe internet într-o înregistrare cam deocheată alături de soția lui și de o fostă Miss Oregon Teen USA, a negat rușinat existența casetei. Și asta pentru că imaginile îi arată jucându-se pueril în cada cu spumă sau plimbând camera de luat vederi de la unul la celălalt, vorbind în dodii și fumând epuizați în pat, probabil între partidele propriu-zise de sex. Un threesome pe care Dane nu-l va mai repeta curând, mai ales că de cinci luni este tătic. Chiar dacă în teorie sexul în trei este ceva aparent fără complicații, fără obligații, transpusă în practică, experiența în sine nu trebuie să capete o aură tendențioasă sau să aibă loc când protagoniștii au mințile îmbibate de alcool. “Oamenii cred că sunt mai liberi ca oricând, mai dezinhibaţi, şi cu toate acestea sunt mai departe de sex ca niciodată. Sexul în trei reprezintă în momentul actual o extravaganţă, ceva făcut din plictiseală sau din perversitate. Nici pe departe ceea ce a fost cândva, o artă a relaţionării, a iubirii şi a împreunării”, e de părere psihoterapeutul Daniela Petrescu, specialist in Terapie Psiho-Sexuală și de Cuplu, fondatoare a Asociației Româno-Britanice de Terapie Psihosexuală și de Cuplu. Riscul de a transforma o astfel de experiență cu potențial extrem de interesant într-o amintire întunecată e foarte probabil, deci evită să intri într-un astfel de joc doar ca să ai ce povesti fetelor din gașcă sau ca să te simți mai importantă doar pentru că ai bifat încă o experiență sexuală. „Ce mi se pare a fi foarte trist, este faptul că, de foarte multe ori, nu toți trei doresc același lucru, și anume o experiență extatică, cu o mare încărcătură energetică, care poate fi chiar o experiență mistică”, adaugă psihoterapeutul.

Reguli nescrise

În sex nu există cenzuri sau decrete despre cum e bine și rău – cel puțin acest capitol este unul în care ne permitem o libertate fără limită și pe care ne-o putem testa alături de cine ne dorim. Odată ce ai acceptat provocarea „menajului” în trei, arată-te deschisă și nu îl pronunța pe nu de foarte multe ori. Reticența are un incredibil efect inhibator și tu vrei să stârnești hormonii, nu frustrările celorlalți. „În sex este permis orice, cu condiția să nu te rănești tu, să nu rănești partenerii și să fie liber consimțit. Oricine respectă aceste condiții de bază poate să se bucure de o viață sexuală bogată și aventuroasă, dacă găsește parteneri care să consimtă”, sfătuiește dr. Petrescu (aquamarine.ro). Conform unei statistici realizate la nivel global, aproape 50% dintre persoanele care fac sex reușesc să aibă orgasm de fiecare dată – doar nu vrei să te regăsești în cealaltă jumătate, cea nesatisfăcută?

It’s gettin’ hot in here…

Mircea (24) și Alexandra (20) formează un cuplu de aproape patru ani și au acceptat să povestească pentru COSMO de ce aventura în trei pe care au experimentat-o nu le-a afectat relația. „Eu i-am propus Alexandrei să o facem în trei cu Ramona, una dintre prietenele ei apropiate, dar nu mă așteptam chiar să se întâmple. Cred că nu a fost vorba doar să-mi îndeplinească mie dorința ci, pur și simplu, amândouă au fost suficient de dezinhibate pentru a încerca ceva care, deși nu s-a întâmplat a doua oară, a ieșit minunat. Fără gelozii, dar și fără repetiții”, recunoaște Mircea.

Cele mai sexy triunghiuri amoroase din filme

Nu există o rețetă care să dicteze sexul celui de-al treilea participant, ci pur și simplu unele femei simt atracție față de femei, iar altele refuză orice contact cu o persoană de același sex. La fel și în cazul bărbaților – poate unul manifestă dorință la gândul de a vedea alt bărbat penetrându-i soția, în timp ce altul este complet oripilat la o astfel de imagine. Nu există reguli care să poată fi aplicate universal atunci când este vorba despre sex. „Cred că faptul că am făcut o astfel de nebunie cu cineva de care nu eram străini, a simplificat lucrurile – deși toți aveam emoții, am putut comunica mai ușor și nu ne-am simțit ciudat să ne spunem pe față cât de permisiv e fiecare și ce nu e foarte ok de încercat”, adaugă Alexandra. „Pe mine a fost cea mai mare presiune, trebuind să le împac pe amândouă, să le distribui atenție în mod egal, și efectiv să le satisfac deopotrivă – realizam că relația dintre noi depinde pe viitor de unele detalii… tehnice! Poate că sună exagerat, însă acele amănunte din timpul actului sexual ne-ar fi putut îndepărta pentru totdeauna”, e de părere Mircea.

Spontan sau plănuit?

Dacă te-ai pregăti pentru examenul de șoferie, atunci nu de spontaneitate ai avea nevoie. Ori, în cazul relațiilor, exact acest ingredient este combustibilul care le menține vii. În plus, să nu uităm: vorbim despre sex! Deci despre senzații, orgasme, atingeri, spasme de plăcere și săruturi pătimașe – ar fi lipsit de farmec ca totul să fie prestabilit. Trebuie doar să fii împăcată cu ceea ce faci și să nu accepți un compromis – orice frustrare pe care o resimți se va răsfrânge în timpul actului sexual și doar nu vrei ca totul să ia o întorsătură penibilă. „Practic intri pe un tărâm incontrolabil, cel al emoțiior și al sentimentelor – sexul fiind de foarte multe ori poarta către acestea. De aceea, e bine ca alegerea ta să fie perfect conștientă, cunoscând implicațiile și asumându-ți riscurile.”

Singurul detaliu la care poate ar fi indicat să te gândești dinainte este cel legat de persoana care vine în completarea… triunghiului sexual. „Dacă cea de-a treia persoană care va intra în intimitatea cuplului este necunoscută, e posibil ca cei doi să aibă o experiență lamentabilă”, avertizează psihoterapeutul. „E mai interesant, mai incitant, ca a treia persoană să fie cunoscută”, confirmă Daniela Petrescu.

Cum să nu simți că în trei… e prea aglomerat!

  • A fi spontană nu înseamnă a fi inconștientă. Atunci când bei sau consumi droguri, conștiența este mult diminuată. Un act sexual subit este minunat, dar nu când așa-zisa sponataneitate este umbrită de norii alcoolului sau ai drogurilor. Deci, fii spontană, dar cu ochii larg deschiși!
  • Confruntă-ți demonii înainte de a face sex și cunoaște-te, ca să poți alege ce vrei cu adevărat. Fii conștientă și vei simți dorință nu pentru doi, ci pentru toate ființele de pe pământ. Da, sexul în trei poate fi minunat, când o faci cu dragoste pentru ambii parteneri, cu respect și cu conștiința împăcată.
  • Într-un cuplu hetero-sexual este natural ca atunci când vine vorba de a aduce un nou partener în pat, bărbatul să-și dorească o femeie, iar femeia să vrea un bărbat. Asta nu înseamnă, însă, că dacă femeia acceptă o altă femeie este lesbiană. Nu este o demarcație categorică între preferințele sexuale. Orice variantă este normală.
Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise