Semne ca esti intr-o relatie cu un narcisist

Să fii într-o relaţie cu o persoană nascisistă poate deveni foarte enervant şi obositor. Însă trebuie să înţelegi şi de ce o persoană este aşa. Psihologul Stephen Johnson spune că o persoană nascisistă „şi-a îngropat modul său adevărat de exprimare ca răspuns la anumite răni emoţionale din trecut, pe care le-a înlocuit cu o încredere în sine falsă, compensatoare.”

Narcisistul este văzut de obicei ca o o persoană care este îndrăgostită de sine, dar de cele mai multe ori adevărul este că e îndrăgostit de o imagine idealizată a sa, pe care o proiectează în scopul de a evita sentimentul că este de fapt „răţuşca cea urâtă”.

De unde ştii când ai de-a face cu un narcisist? Următoarele sunt câteva semnele foarte clare.

O persoană narcisistă adoră să vorbească despre ea însăşi şi nu îţi oferă ocazia să intervii în conversaţie. Atunci când încerci să faci acest lucru, nu eşti ascultată şi eşti întreruptă destul de repede, deci îţi este greu să te faci auzită. Iar dacă reuşeşti să discuţi cu el, va încerca să te corecteze cât mai des, pentru că el ştie mai bine decât tine.

De asemenea, modul lui preferat de a comunica este printr-un monolog şi are probleme în a avea o conversaţie reală, pentru că te întrerupe mereu, pentru a aduce subiectul înapoi la el, la problemele sale. De cele mai multe ori, simţi că nu îl interesează cu adevărat persoana ta.

Un alt lucru pe care un narcisist în face este să încalce reguli şi norme sociale. Fie că este vorba de a trece cu maşina pe roşu, a fura pixurile colegilor, a anula întâlniri pe ultim moment, îi face plăcere să fie persoana care poate încălca regulile pentru că se consideră mai special decât ceilalţi.

De regulă, un narcisist nu ţine cont de gândurile şi sentimentele celor din jur, dar nici de posesiunile acestora sau de spaţiul personal. Se foloseşte de cei din jur fără să îi pese de consecinţe. Obişnuieşte să împrumute obiecte sau bani fără să le returneze, nu se ţine de promisiuni în mod repetat, iar atunci când arată o listă de respect nu arată remuşcări, dimpotrivă – dă vina pe victimă.

Apoi, un narcisist va încerca să impresioneze oamenii din jur prin exteriorul său, pentru că nu este mulţumit de el însuşi şi încearcă să compenseze în acest mod. Nu ne referim aici doar la aspectul fizic, pentru că un narcisist poate încerca să iasă în evidenţă şi din punct de vedere sexual, cultural, academic, profesional, material sau financiar. 

Cu alte cuvinte, narcisistul se foloseşte de alte persoane, de obiecte, de statutul social sau de realizările sale pentru a se reprezenta pe sine, pentru a substitui sinele său „real”. Însă, chiar dacă are anumite realizări cu care se poate lăuda, el le prezintă într-o formă exagerată, pentru că mesajul pe care vrea să îl transmită este că e mai bun ca tine.

În plus, narcisiştii se aşteaptă la un tratament special de la cei din jur pentru că se consideră speciali, însă nu îi interesează să se comporte în aşa fel şi cu cei din jurul său. Şi în fond de ce ar face-o? Lumea se învârte în jurul lor.

Narcisiştii pot fi foarte carismatici şi convingători. Când sunt interesaţi de o persoană (pentru propria lor satisfacţie), o fac să se simtă foarte specială, însă atunci când şi-au pierdut interesul (cel mai des pentru că odată ce au primit ce şi-au dorit s-au plictisit), o vor lăsa baltă fără remuşcări.

O astfel de persoană va încerca să trezească emoţii negative în tine, pentru a primi atenţie, a se simţi puternic şi a te face pe tine să te simţi nesigură (aşa cum se simte el în mod normal).

Nu în ultimul rând, adoră să manipuleze oamenii din jurul său şi să ia decizii pentru ei. 

Tu ce crezi, iubitul tău este narcisist?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.