Secretul comunicarii adevarate in cuplu

Ce înseamnă să ai o legătură strânsă cu iubitul tău? Păi… stilurile voastre de comunicare trebuie să se sincronizeze. Iată ce trebuie să ai în vedere.

Ştii foarte bine că o comunicare optimă este secretul unei relaţii ca la carte. Chiar noi ţi-am spus-o de nenumărate ori. Însă iată câteva chestii care te vor surprinde. Nu doar momentele în care sunteţi pe aceeaşi lungime de undă sunt importante, ci şi modul în care vorbiţi unul cu celălalt. Asta are un impact semnificativ asupra relaţiei voastre. Chiar şi micile neînţelegeri zilnice – pentru simplul fapt că femeile şi bărbaţii au stiluri diferite de a comunica – pot lăsa sechele serioase în relaţia de cuplu. Din cauza asta, e mai bine să găseşti puntea de legătură sau calea să dregi busuiocul… Dar hai să explorăm împreună capcanele conversaţionale şi să vedem cum poţi face să fii pe aceeaşi frecvenţă cu iubitul tău.

Scenariu

În maşină

Stilul lui: E calm şi tăcut iar drumul e dreeeept şi liber – o ocazie oportună să se relaxeze împreună cu tine, dar… în linişte.

Stilul tău: Vezi asta ca pe o oportunitate rară să ai o discuţie cu el despre… chestii.

Tactică: Lasă de la tine şi joacă după regulile lui. Iubitul tău chiar pune preţ pe astfel de momente. Învăţând să savurezi timpul petrecut cu el în maşină te vei bucura să descoperi o apropiere specială între voi doi. Însă mai înainte trebuie să te obişnuieşti şi să te simţi confortabil în această tăcere. Liniştea e apăsătoare pentru femei, iar dorinţa lor de a umple golul e mai puternică decât ele. Însă tu poţi să te schimbi. Atunci când e un moment “mut” (prelungit, ce-i drept), în loc să începi un discurs introdus prin “Cred că nu ne potrivim…”, mai bine spune-ţi în gând „Ce bine e – suntem amândoi relaxaţi şi nu ne bârâie nimeni la cap”. La urma urmei, ăsta e şi adevărul. Acuma, nu zice nimeni că aşa va trebui să arate fiecare drum pe autostradă de acum încolo. Pentru că, la drept vorbind, dacă ai ceva important să-i spui, acum e momentul prielnic să deschizi discuţia: bărbaţii se simt mult mai comod atunci când li se vorbeşte în această poziţie – paralelă -, ei consideră că privitul în ochi e o ipostază combativă, ceea ce-i determină să afişeze o atitudine puternic defensivă. Când vrei să porneşti o discuţie, fii directă, n-o lua pe ocolite: „Aşa vrea să vorbim puţin despre cutare lucru…”. Adună-ţi gândurile şi întreabă-l care-i părerea lui despre respectiva chestiune. Apoi lasă-i un răgaz să „rumege” problema, s-o întoarcă pe toate părţile, timp în care tu vei fi cea care se bucură de linişte. 

Short & Sexy – Noul trend in comunicare

Scenariu

După o ceartă

Stilul lui: Ar vrea să încheie ostilităţile şi să treacă peste, ceea ce se traduce prin „jos textila, facem sex, o să treacă”.

Stilul tău: Nu poţi să-ţi iei gândul de la ciondăneală şi te enervezi şi mai tare când vezi că se calmează atât de repede.

Tactică: În primul rând, înţelege că iubitul tău nu este (cel puţin, nu intenţionat) un insensibil. El gândeşte în felul următor: „Ok, ne-am certat, gata, hai să ne împăcăm.” Fireşte că n-o s-o spună. „Bărbaţii trec mai uşor peste certuri – furia lor se stinge mai rapid – iar faptul că se gudură pe lângă tine după aceea înseamnă că depune eforturi sincere să îndrepte lucrurile. Să nu mai vorbim de faptul că, pentru ei, a face dragoste şi a spune „te iubesc” e cam acelaşi lucru. Aşadar, încercarea de a te momi sub pătură e modul lui de a face pace. Categoric, asta nu înseamnă că tu trebui să accepţi: femeile au frecvent nevoie să se simtă din nou apropiate de partener înainte de a avea orice fel de contact fizic, pe când singura cale cunoscută de bărbaţi în direcţia recâştigării intimităţii este… sexul. E drept că aveţi amândoi acelaşi scop – să vă „reconectaţi”- doar că mijloacele diferă. Cea mai bună strategie – pentru tine -, este să închei un armistiţiu verbal. Spune-i: „Bun, războiul s-a încheiat, însă mie nu mi-a trecut încă supărarea”, va înţelege că nu eşti încă „vindecată”. Sugerează-i apoi ceva care să semene a preludiu pentru o partidă de sex şi încearcă să te calmezi cuibărită comod pe canapea. 

5 greseli de comunicare in cuplu

Scenariu

La prima oră…

Stilul lui: Cu ochii lipiţi şi dinţii încleştaţi de somn, e preocupat doar să iasă pe uşă, să ajungă la timp la serviciu şi se gândeşte la ce-are de făcut peste zi.

Stilul tău: Ai vrea să te ţină în braţe şi să discutaţi planuri de viitor.

Tactică: Găseşte nişte ritualuri matinale care să-ţi asigure contactul dorit cu iubitul tău, dar care să-i permită totodată să aibă spaţiul de care are nevoie. Vezi tu, deşi la tine gândurile se trezesc înaintea ta, la bărbaţi e altfel – el funcţionează la un nivel mai rudimentar dimineaţa. Încă nu a activat nici pilotul automat, abia se concentrează asupra chestiilor strict necesare şi, fiindcă e atât de prins în rutina dimineţii, nu mai e loc şi de alte sarcini, cel puţin nu la ora asta. Poţi să încerci să găseşti nişte activităţi mai practice care să vă înlesnească pregătirea pentru a lua ziua-n piept, dar şi să menţină afecţiunea la un nivel normal. Pregăteşte cafeaua sau un suc proaspăt de fructe şi ieşiţi împreună să le beţi mângâiaţi de soarele dimineţii, sau uitaţi-vă la ştirile de dimineaţă cât luaţi micul dejun. Cât despre discuţiile despre treburi serioase, mai stai puţin, eventual trimite-i mai târziu un mail şi prezintă-i propunerile tale, îți va răspunde în tihnă când va fi pregătit. 

Obiceiul care pune in pericol orice relatie

Scenariu

Împreună în oraş

Stilul lui: Vrea să-şi savureze mâncarea şi, între două îmbucături, să mai schimbe o vorbă cu iubita.

Stilul tău: Îţi imaginezi clipe de romantism desprinse din telenovele şi discuţii pline de „miez”.

Tactică: Din păcate, bărbaţii nu pot schimba macazul de la conversaţii cotidiene de genul „Dragă, mi-ai văzut cheile?” la vorbe de duh sau destăinuiri foarte personale „Ţi-am povestit despre copilăria mea…?”, numai pentru că sunt lumânări pe masă şi e vineri seară. Ei răspund mai degrabă la conversaţii cu conţinut „terestru” decât la chestii romantice. Şi nu prea practică vorbitul de dragul discuţiei, cum probabil ai observat până acum. Dar pentru a adăuga o „scânteie” discuţiei voastre, caută un subiect comun. De exemplu, mergeţi într-un magazin sau la un film înainte să ieşiţi la masă. Poate că subiectele nu vor fi foarte personale, dar vei scoate mai multe de la el şi atmosfera va deveni mai intimă şi va devia trepatat de la conversaţia complet paralelă cu relaţia voastră. Te întrebi, probabil, care ar fi avantajul în a purta un dialog stimulator pentru el şi puţin interesant pentru tine… ei bine, de aici şi până la atmosfera romantică după care tânjeşti nu mai e mult. 

Scenariu

Când e preocupat

Stilul lui: Întoarce (tacit) problema pe toate părţile şi nu vrea să scoată o vorbă, numănui. Când vrei detalii, se înfurie.

Stilul tău: Încerci să storci informaţii. Când îţi sugerează să-l laşi în pace, tu te enervezi.

Tactică: Atunci cînd îl preocupă ceva, el nu vrea să sufle o vorbă pentru că (1) asta presupune să vorbească despre propriile sentimente şi (2) ar implica solicitarea unui ajutor. Bărbaţii consideră că, dacă discută o situaţie dificilă care-i macină, pot să-şi trădeze slăbiciunea, deşi uneori se simt mai bine după ce vorbesc despre problema lor. S-ar putea să fii nevoită să-i scoţi vorbele cu cleştele. Nu se va grăbi să-ţi spună totul fir-a-păr imediat, însă se va da pe brazdă dacă-i arunci în treacăt o întrebare de genul „Pari îngîndurat. Ce s-a întâmplat?” La început, va spune: „Nimic important… rezolv eu”. Acum e momentul să mai faci un pas înainte: „Şeful ăla al tău te necăjeşte iar?” Dacă vrea părerea ta, va vorbi. Tu, pe de altă parte, eşti tentată să-i ţii un seminar complet. Însă când te va auzi turuind fără-ncetare, va fi năpădit de tot soiul de gânduri. Altfel spus… e torturat. Şi ca să oprească asta va riposta în toate modurile posibile. Dacă vrei să te asculte, lasă-l să se calmeze întâi. Apoi spune-i: „Aş vrea să-mi spun părerea…” Dacă ştie că trebuie să te asculte pentru doar câteva momente, se relaxează şi va fi atent la spusele tale.

Scenariu

La petrecere

Stilul lui: Vorbeşte şi curtează pe toată lumea, dar pe tine te ignoră.

Stilul tău: Te aştepţi ca în public să fie la fel de atent cu tine ca şi acasă, însă el e… dispărut în misiune.

Tactică: Pătrunde puţin în mintea lui. Probabil că-şi petrece mai tot timpul liber cu tine. Când ieşiţi în lume nu te evită, ci pur şi simplu e mai atent cu prietenii lui. Ţie ţi se pare foarte distant pentru că el are nevoie totodată să fie remarcat de cei din jur: bărbaţii tind să fie sociabili din cale-afară într-un grup pentru că aşa îşi menţin poziţia ierarhică. Aşadar, nu e nevoie să i te agăţi de gât pentru a-i simţi afecţiunea. Aruncă-i priviri discrete, este un mod de a intra în contact cu el fără a-i limita nevoile sociale. Şopteşte-i că-l iubeşti atunci când îl surprinzi privindu-te sau faceţi de acasă un pact ca el să stea cu ochii pe paharul tău în caz că se goleşte. E un angajament minor, însă vei avea permanent senzaţia că te caută din priviri. Şi, până la urmă, asta contează, să găsiţi o cale de mijloc…!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.