Secretele atractiei sexuale

By  | 

Atractia instantanee

Atunci cand cercetam pe cineva cu privirea, suntem tentate sa cautam acele calitati care sunt indicii pretioase pentru genele respectivei persoane (forma corpului, simetria fetei, culoarea ochilor etc). Insa alte preferinte par sa fie total subiective: unele femei prefera blonzii inalti si slabi, altora le plac cei bruneti si musculosi. Care sa fie explicatia?

In mare parte, preferintele se formeaza in momentul in care freamata in noi primele sentimente sau primele trairi sexuale. Pasiunile timpurii – plus caracteristicile “inregistrate” de tine in familie sau de la prieteni si de la televizor – lasa amprente pe termen lung. Asta nu inseamna ca alti tipi, diferiti de cel pentru care ai avut ceva sentimente, nu te vor mai atrage. Doar ca iti vor pica cu tronc anumiti barbati.

O alta teorie este aceea ca cele mai multe dintre noi cautam un barbat care sa ne semene intr-o anumita masura. In general, oamenii sunt atrasi de parteneri cu care se aseamana din punct de vedere etnic si socio-economic, ca potential de atractie si ca nivel de educatie.

Puterea mirosului

Cand nu-ti explici de ce nu-ti poti lua ochii de la un tip care in mod normal nu te-ar atrage, poate fi vorba de dragoste la prima… mirosire. Poti fi atrasa sexual de un barbat care, din punct de vedere fizic, nu-ti inspira o mare pasiune.

Daca incarcatura chimica a unui tip este similara cu a ta, ii vei percepe feromonii ca pe cei ai membrilor familiei tale si iti vei pierde subit interesul fata de el.

Din punct de vedere biologic, paleta genelor ar trebui sa fie diversificata ca sa rezulte urmasi sanatosi. Insa tot astfel s-ar putea explica si de ce preferi sa ramai la stadiul de “amici” cu unii tipi – care altminteri nu ar fi deloc de lepadat.

Fluturii in stomac

Cercetatorii spun ca asa-numitii fluturi in stomac nu sunt simple efecte secundare ale unei pasiuni, ci elemente cruciale pentru ceea ce va urma in relatia respectiva. Entuziasmul incurajeaza comportamentul partenerilor, ceea ce creste sansele ca relatia sa dureze.

Lucrurile stau cam asa: cu cat iti place mai mult un tip, cu atat esti mai curioasa si mai nerabdatoare sa afli daca si el te place, ceea ce iti creeaza o stare de incertitudine.

De aceea, esti motivata sa incerci sa sudezi si mai puternic legatura cu el, trimitandu-i e-mailuri sau incercand sa-l surprinzi placut cu un cadou amuzant.

Extremele se atrag

Expertii au cazut de acord asupra faptului ca o persoana va alege sa se “cupleze” cu un partener la fel de atragator ca si ea din punct de vedere fizic. Insa din punctul de vedere al personalitatii, extremele chiar se atrag. Fiecare dintre noi are niste parti personale pe care ar vrea – in mod constient sau nu – sa le scoata la iveala sau sa le umbreasca.

Rolul parintilor

Se stie foarte bine ca oamenii isi selecteaza partenerii si dupa caracaterisitcile similare cu cele ale parintelui de sex opus. Explicatia? Ai senzatia ca tot ce se petrece iti este familiar, ca relatia voastra e perfect sanatoasa – asta daca si relatia cu tatal tau a fost si este stransa. Problema este ca, uneori, o femeie care a avut o relatie tensionata cu tatal ei, incearca sa recreeze aceeasi atmosfera si in cuplu – fie ca asa ii este comod, fie pentru ca spera sa indrepte defectele partenerului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *