Relatii la activ – Zero

Sunt tineri, ambițioși și… foarte, foarte single. Scriitoarea Katie Heaney investighează acea categorie de tineri (din care ea însăși face parte) prea ocupată sau prea cool pentru a intra în relații.

După cină, prietena mea S. s-a aplecat să-mi spună ceva și, judecând după expresia feței ei, părea că avea să-mi mărturisească o crimă: „Nu e un lucru cu care să mă laud”, îmi șoptește ea, „dar trebuie să-ți spun că eu n-am avut nicio relație adevărată până acum”. Am privit-o ușurată, fericită că nu comisese, totuși, nicio crimă. „Dar niciodată!”, a accentuat ea, în caz că nu înțelesesem de prima oară. Eu înțelesesem totul foarte bine — și nu eram deloc surprinsă.

Și eu trebuie să fac o mărturisire: am aproape 27 de ani și, la fel ca prietena de mai sus, n-am avut niciodată o relație. Dar niciodată. Atunci când cartea mea autobiografică, Never Have I Ever: My Life (So Far) Without a Date, a văzut lumina zilei, credeam că sunt singura „virgină” în chestiunea relațiilor de iubire. Dar de atunci, am primit vești de la sute de femei (și bărbați) care, ca și mine, nu doar treceau prin faza single, ci fuseseră single dintotdeauna. Ca să fie totul clar, mă refer la o virginitate a ideii de cuplu, iar nu la cea sexuală (cu toate că o parte dintre acești oameni nu au făcut sex niciodată). E adevărat, faptul că alegem cu bună știință celibatul la o vârstă la care mamele noastre erau de mult căsătorite, i-ar provoca mamei lui Elizabeth Bennet, din Mândrie și prejudecată, un infarct de toată frumusețea. „Pentru prima dată în istorie, oamenii singuri au curajul de a îmbrățișa un trend social care le permite să decidă pentru ei înșiși cum vor să-și trăiască viețile, adică să ignore scenariul clasic, prestabilit”, explică Bella DePaulo, profesor de psihologie și autoarea cărții Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored and Still Live Happily Ever After. „Acum petrecem mai mult timp din viețile noastre adulte necăsătoriți”, adaugă DePaulo. E adevărat: “milenarii” se căsătoresc mai târziu decât generația părinților lor — femeile, în medie, la 27 de ani, iar bărbații la 29 — iar unii dintre ei niciodată. Este oficial, virginii relațiilor de iubire sunt un fenomen greu de ignorat.

Care-i treaba cu jocurile in relatii

Procente în creștere

Nu e neapărat un lucru rău. Andrea Syrtash, expert în relații și autoare a cărții It’s Okay to Sleep With Him on the First Date: And Every Other Rule of Dating, Debunked, spune că presiunea mai mică exercitată asupra femeilor pentru a-și găsi un partener stabil odată ce au trecut de 20 de ani le oferă libertatea de a se concentra pe alte lucruri, cum ar fi cariera, relațiile de prietenie, hobby-urile etc. „Femeile au acum o grămadă de opțiuni, și nu mai așteaptă ca un bărbat să le completeze — au deja vieți pline și satisfăcătoare”, punctează specialistul.

În plus, cine are atâta energie? Cu atât de multe diplome de obținut și atâtea trepte profesionale de urcat, tinerele femei simt că nu au prea mult timp la dispoziție pentru o relație serioasă. Hanna Rosin, autoarea cărții The End of Men, spune că un număr mare de femei pun semnul egal între „iubit” și „probleme”. „Bărbații sunt priviți ca un obstacol împotriva scopurilor lor profesionale”. Într-adevăr, multe dintre femeile cu care am vorbit mi-au spus că bucuria independenței e mai mare decât aceea de a avea un iubit stabil. „Probabil că am mai multe hobby-uri și mai mulți prieteni decât aș fi avut dacă m-aș fi implicat într-o relație”, e de părere Lorena*, 28. „Imediat după liceu, m-am dedicat visului meu de a deveni profesoară și de a călători în afara țării. Aș spune că sunt foarte fericită pe cont propriu”, adaugă ea.

Pentru multe dintre tinerele femei cu program încărcat, datingul trebuie să fie un lucru convenabil. Astfel intră în scenă online dating-ul. „Poți trece rapid peste acele conversații de început și poți face asta de pe canapea, purtând cele mai comode pijamale”, intervine Carla, de 26 de ani. Deși e comod, online dating-ul poate deveni totuși copleșitor. „Ai la dispoziție atâtea opțiuni, încât puterea ta de decizie paralizează”, spune Brian Schechter, cofondator al platformei de dating HowAboutWe.com. „Ai acces la un număr mare de pretendenți și poți jongla cu ei 24/7. Datingul din zilele noastre a devenit mai dificil, tocmai pentru că ambele părți sunt conștiente că au nenumărate opțiuni”, e de părere Alexandra, 27.

Ce am invatat din fostele relatii

Multe opțiuni înseamnă multă delăsare și mai puține șanse de concretizare. Această „cultură a lipelilor”, deși e convenabilă pentru oamenii care nu-și doresc o relație serioasă, poate fi descurajantă pentru cei care tânjesc după ceva mai profund (pentru că, să recunoaștem, nu toți cei care au fost single de când se știu chiar își doresc să rămână așa). „De fiecare dată când găsesc pe cineva cu care aș fi dispusă să am o relație, mi-e teamă că își dorește doar o combinație pasageră. De exemplu, dacă pleci acasă cu un tip din club și apoi te vezi cu el încă o dată, se pune că tocmai ați avut a doua întâlnire?”, se întreabă Amalia, un pic confuză.

Jocul derutei

Cartea autoarei Katie Heaney vorbește despre o serie de flirturi care nu au dus nicăieri, și conține și poveștile iubirilor neîmpărtășite ale altor femei care și-au dorit să contribuie. Nu este ca și când nu ne-am dori să găsim iubirea, doar că pur și simplu nu prea știm cum se face. Lumea datingului e un haos! Un studiu recent din America a dezvăluit că 69% dintre respondenți experimentau sentimente de confuzie și nu erau siguri dacă a avea o ieșire plănuită cu cineva chiar se pune ca întâlnire.

Această stângăcie în iubire (fie ea reală sau percepută) poate fi resimțită chiar mai acut de noi, cei care privim de pe margine cum toți prietenii noștri sunt fericiți în relații. „A încerca să te expui întâlnirilor e ca și cum te-ai arunca într-un labirint ce nu-ți permite să vezi mai mult de câțiva pași înaintea ta”, explică Raluca, 28. Și totuși, te poți simți izolată și exclusă fiind o „virgină” a relațiilor de iubire. „Mă enervează că până și pe Facebook primesc notificări care mă îndeamnă să-mi updatez statusul relațional”, se plânge Gabriela, 23. „Adulții care nu au avut niciodată o relație se pot simți stigmatizați. E foarte greu pentru ei să nu ia o poziție defensivă”, recunoaște DePaulo.

5 mituri false despre relatii

Și cu toate că virginii relațiilor de iubire nu sunt neapărat virgini din punct de vedere sexual, e de la sine înțeles că cei implicați în relații au ocazia să-și exploreze mai intens dorințele sexuale. La 20 și ceva de ani, toată lumea e de părere că ar trebui să ai ceva experiență în dormitor și dacă ăsta nu e și cazul tău, te simți jenată. Te gândești că, implicându-te la un moment dat într-o relație, lipsa de experiență te va împiedica să-ți faci partenerul fericit. „Îmi amintesc cât de stângace am fost atunci când a trebuit să-i mărturisesc primului meu iubit că sunt încă virgină. Din fericire, n-a fost deloc deranjat de acest fapt, ci mai degrabă impresionat”, spune Camelia, 25.

Cei care nu au avut niciodată o relație își fac griji că nu au nici suficientă experiență de viață. „Uneori, când pesimismul mă trage de mânecă, mă întreb de ce nu am făcut toate aceste lucruri adolescentine la vremea lor, ca toate celelalte fete din jurul meu”, se plânge Alina, 28. Toată lumea ne spune că în dragoste trebuie să ai răbdare, că trebuie să ai de-a face cu o grămadă de iubiți jalnici până să-l găsești pe cel potrivit. Dar dacă nu ai niciun termen de comparație? „Uneori, mă tem că n-aș putea face față unei relații, pentru că n-am exersat asta niciodată. N-am avut ocazia să fac acele greșeli de începătoare”, se alătură Andreea, 25, discuției. Așadar, lipsa experienței îți poate afecta relația pe care o vei construi în viitorul apropiat? Mmm, poate. „Cu toții știm că relațiile de iubire presupun compromis. Dar atunci când ești obișnuită să faci lucrurile de una singură, pentru că așa ai procedat de când te știi, s-ar putea să-ți ia ceva timp să te obișnuiești cu ideea că trebuie să-ți adaptezi programul la nevoile celuilalt”, confirmă Syrtash. Nu e ușor nici să scapi de complexul stângăciei tale de om care nu a conviețuit niciodată cu cineva. Însă, din discuțiile mele cu oamenii care au trecut prin asta, am aflat că cea mai bună opțiune este să fii cât mai sincer. „Odată ce iubitul meu a aflat că, în ceea ce mă privește, vor fi multe <<prima dată>> în relația noastră, totul a mers bine. Nu cred că ar fi ajutat la ceva să-mi ascund lipsa de experiență”, se confesează Mirabela, 24.

Există speranță pentru noi toți

De fiecare dată când beau prea mult vin și le întreb pe prietenele mele de ce sunt eu încă single (încerc să nu fac asta prea des, dar sunt și eu om), ele îmi spun că sunt prea pretențioasă sau că îi intimidez pe bărbați. Toți cei aflați în situația mea s-au obișnuit deja cu acest gen de argumente bine intenționate, dar adesea rostite pe un ton superior. Glosarul nostru cu termeni referitori la celibatul feminin are nevoie de un brânci serios sau de… un coș de gunoi. Lucrurile nu sunt deloc așa cum par privind din afară și, oricum, nu mi se pare că sufăr de o boală care are nevoie disperată de un diagnostic.

Cu cât înaintez în vârstă, cu atât mai greu îmi e să încep o relație serioasă și, în același timp, fiind martoră la relațiile altora, îmi dau seama că nimeni nu știe, de fapt, CUM se face. Prietenele mele sunt adesea la fel de derutate de viața lor amoroasă pe cât sunt eu de ale mele relații lipsă. Nu știu dacă e neapărat reconfortant să realizezi că numeroasele relații anterioare nu-ți garantează că te vei descurca de minune la următoarea… dar cert e că nici lipsa lor nu te poate împiedica să găsești iubirea adevărată. Asta dacă într-adevăr o cauți. Iar dacă nu o cauți, nu-ți face griji — nu e nimic în neregulă cu tine.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.