Relaţii: află viteza ideală pentru tine

By  | 

48% dintre utilizatorii Seeking.com spun că ar trebui să aibă o relaţie de cel puţin un an înainte să fie de acord să o oficializeze.

Wow, pe bune?

Poate că ni se pare nouă, sau cumva toată lumea se logodeşte cu viteza luminii? Nick Jonas tocmai a cerut-o pe Priyanka Chopra după numai două luni de „relaţie”; Justin Bieber şi Hailey Baldwin, la fel (după ce-au reaprins scânteia). şi chiar dacă tocmai s-au despărţit… Pete Davidson i-a pus Arianei Grande un inel pe deget după numai patru săptămâni.

Relaţiile pe repede înainte nu-s o noutate, însă ceea ce le face surprinzătoare este faptul că se află în contradicţie cu modul tihnit ce caracterizează cuplurile din ziua de azi. Mecanismul obişnuit:  petreceţi timp împreună ca prieteni sau amici înainte să deveniţi un cuplu serios şi să avansaţi la nivelul următor. „Cei singuri doresc să-şi exploreze opţiunile şi să se asigure că aleg persoana potrivită,” explică antropologul Helen Fisher, care numeşte acest trend „mişcarea iubirii lente”. „Ajung să ştie totul despre partener înainte să se lege la cap.” Iar un studiu emis de Universitatea Emory relevă faptul că acele cupluri care aşteaptă cel puţin trei ani înainte de-şi legaliza relaţia sunt cu aproape 40% mai puţin expuşi separării, în comparaţie cu cei care se logodesc până într-un an.

Dar jocul aşteptării nu e lipsit de provocări; în realitate, procentul celor care refuză să-şi asume o relaţie seriosă poate fi o explicaţie pentru schimbarea bruscă de optică în ceea ce priveşte faza de curtare. „Iubirea pe repede-nainte este o reacţie la cultura cuplării şi a tuturor acelor relaţii incerte, vagi, în care oamenii nu se decid,”arată Susan Winter, expert în relaţii.

Evident, atunci când vine vorba de viaţa ta amoroasă, trebuie să te mişti într-un ritm care ţi se potriveşte, spune Carol Bruess, medic şi profesor emerit de comunicare şi studii de familie în cadrul Universităţii Sf. Thomas din Minnesota şi co-autor al lucrării What Happy Couples Do. Dar ia aminte la asta: personalitatea  şi experienţele tale din relaţiile anterioare au un rol important.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de noiembrie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Nick Onken. Traducere şi adaptare: Ana-Maria Prunariu

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *