Obiceiul care iti pune in pericol orice relatie

A vorbi de rău specia masculină a devenit un fel de reflex pentru o mulţime de fete. Din păcate, un astfel de obicei îţi poate distruge relaţia.

Nu-i nici un secret că nouă, aici la Cosmo, ne plac bărbaţii… şi ştim că şi tu eşti de-a noastră. Dar se pare că din ce în ce mai multe femei găsesc enormă plăcere într-o obicei cam afurisit: acela de a-i toca, a-i lua la bani mărunţi, de a-i calomnia pe bărbaţi – în prezenţa sau în absenţa “inculpaţilor” – chiar dacă anumite critici sunt adesea deghizate în glume “nevinovate”.

Specialiştii în cultura contemporană spun că în ultimii ani exprimarea în public a nemulţumirilor legate de bărbaţi a devenit un fapt unanim acceptat. Nu prea eşti de acord? Gândeşte-te la următoarele lucruri: de la sitcomurile cu soţi pămpălăi, la hiturile despre iubiţi care-nşeală, bărbaţii sunt în mod frecvent zugrăviţi ca fiind fraieri, înnebuniţi după sex sau agresivi. Toate aceste imagini negative cultivate în media pot fi periculoase şi influenţează comportamentul cotidian, ba chiar uneori pot ameninţa relaţia cu iubitul tău „en titre” sau în devenire…

Cum îi jignim

A arunca săgeţi otrăvite spre reprezentanţii… testosteronului a devenit ceva obişnuit, astfel încât multe fete aproape nici nu-şi mai dau seama când o fac. De exemplu, la începutul unei relaţii, tu crezi că-ţi complimentezi noul iubit dacă spui că e atââââât de diferit de toţi nemernicii şi fraierii cu care te-ai întâlnit până atunci. Dar de fapt nu faci altceva decât să-i trimiţi mesajul subliminal că pentru tine toţi bărbaţii sunt o apă şi-un pământ.

E o atitudine cu două tăişuri, foarte riscantă… Când încerci să-l convingi cât e de special (prin comparaţie cu cei pe care îi insulţi) cu siguranţă se va întreba cât timp va dura până vei începe să vorbeşti la fel şi despre el. Şi vei ajunge în situaţia ca în loc să-şi dorească foarte tare să te cunoască mai bine, se va îndepărta – simţindu-se ameninţat sau agresat chiar înainte de o a doua întâlnire.

10 ponturi pentru o relatie implinita

E drept că, în cultura feminină, generalizările negative depre bărbaţi n-au apărut ieri-alaltăieri; de aceea sunt atât de greu de zdruncinat sau de evitat, chiar şi dacă faci parte dintr-un cuplu fericit! Ia în calcul, de exemplu, ideea „tradiţională” că bărbaţii sunt incapabili să ducă la îndeplinire simple îndatoriri casnice, că tot ce ţine de domeniul menajer le e străin. Şi aminteşte-ţi că atunci când vine vorba de lucruri de rutină, de cele mai multe ori femeile îşi tratează partenerii ca şi cum n-ar fi în stare să facă nimic cum trebuie.

O altă modalitate prin care doamnele şi domnişoarele îşi arată dispreţul faţă de specia masculină este aceea de a-i trata pe toţi ca pe nişte animale în călduri. La orice glumă sau expresie cu tentă sexuală, femeile fie dau ochii peste cap, fie oftează prelung şi reprobator. Ceea ce dă impresia (neonorantă pentru noi) că suntem sigure că toţi masculii sunt ghidaţi în totalitate de penisurile lor.

De unde oare ni se trage pofta şi plăcerea de a-i critica? Se pare că deprinderea de a-i toca mărunt – mărunt pe cei de sex opus se naşte şi se amplifică la întâlnirile… de dame. Fie ele liceene, studente sau femei cu state matrioniale vechi, pare natural ca la orice întrunire să se discute probleme de relaţie. De aici şi până la a transforma instantaneu un grup de fete într-o congregaţie anti-masculină ad hoc nu e decât un pas.

Aceste întruniri feminino-feministe pot fi haioase şi eliberatoare uneori, dar există şi un revers al medaliei. Toate discuţiile de acest gen îţi induc o atitudine negativă, ba chiar agresivă. Şi data următoare când îţi vezi iubitul, s-ar putea să te porţi cu el într-un mod diferit (citeşte: urât, ostil, etc. ), pentru că toate gândurile periculoase pe care le-ai păstrat în minte au lucrat, n-au stat degeaba. Îţi va sări ţandăra din te miri ce iar el – nefiind de faţă la discuţia ta iritantă şi “instigatoare” cu fetele – e un pic confuz şi nu ştie cu ce ţi-a greşit.

De ce se stinge dragostea

Atunci când n-ai partener, panseuri de genul “Nu mai există bunăciuni pe lume, toţi sunt luaţi” sau “Aş avea şi eu un iubit dacă bărbaţii n-ar fi atât de idioţi” s-ar putea să te te consoleze. Dar cu cât vei folosi mai mult astfel de fraze, cu atât vei începe să crezi în ele – ceea ce până la urmă se întoarce împotriva ta, căci te ţine la distanţă de un potenţial iubit.

Cum construiesti o relatie solida

Iar dacă eşti deja implicată într-o relaţie, această atitudine anti-masculină îţi poate şubrezi sentimentele şi eroda legătura de cuplu. Sugerându-i că are un creier “tipic bărbătesc”, interesat de tot ce-i vulgar şi obscen, e ca şi cum i-ai spune că-l consideri mai puţin evoluat decât tine… ceea ce e de-a dreptul o grosolănie din partea ta. Şi dacă eşti convinsă că nu se pricepe la gospodărie, vei începe să faci tu mai multă treabă, pentru că el “nu e în stare”; cu timpul vor apărea resentimentele. În orice caz, la un moment dat vei aduna atâtea frustrări şi-ţi vei dori să pleci, fără ca el să înţeleagă de ce.

Deasemenea, dacă-i vorbeşti autoritar sau îl tratezi ca şi cum ar avea patru ani (“Spune încă o dată, ca să mă asigur că erai atent: La ce oră vii să mă iei pentru cină? ”), acest lucru îi poate afecta masculinitatea. De vreme ce bărbaţii au arzătoarea (şi justificata) dorinţă ca cineva să aibă nevoie de ei, să-i tratezi ca pe copii dependenţi de adulţi e ofensator. Dacă vorbeşti cu respect, chiar dacă eşti supărată, va şti cum să soluţioneze problema; dar de fiecare dată când te comporţi ca un babysitter sau ca o mamă, se va retrage în tăcerea cochiliei din care greu va fi de scos.

Nu-l mai critica

Ca să-ţi mai schimbi perspectiva, ce-ar fi să-ţi reaminteşti câteva dintre lucrurile esenţiale pe care bărbaţii le pot oferi. Fă-ţi în minte o listă cu toţi bărbaţii importanţi din viaţa ta, din familie sau din anturajul actual, şi găseşte cel puţin cinci calităţi pentru fiecare (devotat, nostim, superdevotat, cultivat, îndemânatic, etc.). Acest exerciţiu te va ajuta să înţelegi că nu toţi masculii se încadrează într-un stereotip şi chiar şi aceia “răi” au o mulţime de trăsături valoroase.

Concentrându-te pe calităţile pe care le descoperi astfel la rasa masculină, vei realiza cât de incorecte sunt generalizările. În plus, vei observa în mod natural ce e mai bun în fiecare dintre bărbaţii din jurul tău.

Minte sanatoasa, relatie frumoasa

Schimbarea pe care o poţi face într-o relaţie este să-ţi interzici acea purtare excesiv de maternă sau de autoritară care-l poate stresa. Propune-ţi şi altceva: evită fraze de genul: ”Of, de ce toţi bărbaţii spun glume fără perdea/poartă şosete desperecheate/sunt neglijenți în ale gospodăriei?” Când un tip aude astfel de aprecieri, îşi imaginează că e pedepsit pentru comportamentul tipilor dinaintea lui – ceea ce e lipsit de fairplay din partea ta. Dacă face într-adevăr ceva ce te enervează, e corect să-l întrebi ce l-a determinat să acţioneze în acel mod. Spunându-i că-i urăşti pe toţi tipii nu-l stimulezi să fie comunicativ sau să-ţi răspundă în vreun fel, aşa că va continua să facă tocmai ceea ce te-a deranjat. Iarăşi şi iarăşi, nu vom înceta să pledăm pentru comunicare – cheia soluţionării oricăror frecuşuri. Mai mult, va aprecia sinceritatea ta şi asta îl va determina să-şi asume responsabilitatea acţiunilor sale, va fi conştient că ceea ce face te afectează în bine sau în rău.

Iar dacă atunci când te întâlneşti cu ele, prietenele tale încep să bârfească bărbaţii, încearcă să schimbi subiectul. De exemplu, dacă o amică spune că tipilor le e teamă de angajamente, fă-o să înţeleagă că e ceva deplasat să facă astfel de afirmaţii. Şi cel mai bun mod este să spui şi tu ceva de genul: “Da, ştiu, şi femeile îşi caută deja rochie de mireasă de la a treia întâlnire”. În curînd, prietenele tale îşi vor da seama că nu mai eşti interesată de sporovăiala lor despre bărbaţi. 

Oferă-i încredere

Odată ce ai învăţat cum să-ţi controlezi reacţiile şi comportamentul anti-masculin, treci la alt nivel: revigoreză-i iubitului tău încrederea în propriile lui forţe. Se străduieşte să-ţi facă pe plac? Chiar dacă nu reuşeşte în cel mai fericit mod, concentrează-te pe ce a făcut bine. De exemplu, mulţumeşte-i că a pus rufele albe la spălat, chiar dacă a uitat în maşină şi o şosetă verde şi toate tricourile au căpătat tentă vernil. Flatându-l în acest fel îl vei determina să nu facă lucrurile pe jumătate. De fapt, o astfel de atitudine îl ambiţionează să te ajute mai mult la treburile gospodăreşti, tocmai pentru că e încurajat, nu pedepsit.

Iar data viitoare când mai stai de vorbă cu fetele, încearcă să aduci în discuţie ceva extraordinar ce a făcut sau a zis iubitul tău. Şi vei vedea că şi amicele tale vor povesti întâmplări pozitive din viaţa lor amoroasă. Vei fi surprinsă să descoperi că gândul la el te va înveseli, te va înviora şi… înfiora de dor. Şi nu vei mai fi morocănoasă aşa cum erai când vorbeai de rău bărbaţii.

Descoperindu-i calităţile şi vorbind despre ele, în momentul în care-ţi vei reîntâlni iubitul, vei fi mult mai incitată să-l vezi. Astfel de sentimente îţi vor îmbunătăţi modul în care îţi tratezi partenerul… iar dragostea intensă e molipsitoare!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.