Oare esti dependenta de iubire?

Toate avem cel puțin o prietenă dintre acelea care trec lejer de la o relație la alta ca și cum ar fi niște simpli pași de dans. Psihologii spun că nu este tocmai bine ce fac. Citește și află dacă ești dependenta de iubire și cum poți să ieși din acest cerc vicios.

Știm cu toții prototipul: fata care are tot timpul pe cineva. Chiar și după o despărțire cu cântec, ea reușește să se îndrăgostească din nou până peste urechi, în doar câteva săptămâni de la evenimentul cu pricina. Simptomul este prezent și la unele vedete! Există numeroase superbe dependente de romantism ca Drew Barrymore, Kate Moss sau Sienna Miller – ele „revenindu-și” din logodne eșuate, cu ajutorul altor relații la fel de serioase. Ori sunt extrem de norocoase la capitolul bărbați, ori e ceva ciudat cu această înlățuire infinită de idile perfecte care se dovedesc a fi, până la urmă, eșecuri lamentabile.

Cercetătorii susțin că motivul pentru care ne grăbim „să îmbrățișăm” o relație este o criză de identitate culturală. „În trecut, căsătoria avea loc imediat ce părăseam casa părintească”, susține John Van Epp, psiholog și autor al cărții „How to Avoid Falling in Love With a Jerk”. „Dar, cum vârsta pentru măritiș a crescut foarte mult, s-a creat o decadă în care numeroase persoane se simt „nedefinite” din punct de vedere psihologic – nu stau nici acasă cu părinții, dar nici nu au o familie a lor.”

Acest lucru îi determină să se arunce într-o relație cu prima ocazie ivită. „Dacă provin dintr-o familie destrămată, atunci nevoia de a avea constant pe cineva alături e și mai mare”, adaugă Van Epp.

Evident că dorința de a fi îndrăgostit nu e mare filozofie. „Dar, dacă te grăbești să ai o relație fără să știi în ce te bagi, atunci este foarte posibil ca totul să se termine cu o dezamăgire”, explică psihologul John Amodeo. Chiar dacă știi multe lucruri despre tipul de care te-ai îndrăgostit – că are un super-job sau că e foarte arătos –, numai cu timpul îți vei da seama dacă viețile voastre sunt cu adevărat compatibile. Adică, vei vedea cum reacționează în situații de criză și dacă nu te înșală. În cazul în care deja ai catalogat relația ca fiind serioasă, ești mai dispusă să treci cu vederea sau găsești scuze pentru manifestările de comportament inacceptabil, pe măsură ce acestea ies la suprafață! Rezultatul? Ești prizonieră într-o relație care nu te face fericită cu adevărat.

Întâlnirile pot fi, de altfel, și o modalitate a obține pe termen scurt confort psihologic. „Dacă te arunci într-o relație fără a sta prea mult pe gânduri, poate însemna că încerci să te ascunzi de problemele tale reale”, spune Amodeo. Fără să iei o pauză între relații, nu vei descoperi ce-ți dorești ca femeie singură și nici nu vei reuși să identifici motivele pentru care legăturile tale amoroase s-au terminat prost.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.