Monogamia se poate transforma în monotonie?

By  | 

Wednesday Martin, autoarea cărții Untrue: Why Nearly Everything We Believe About Women, Lust and Infidelity Is Wrong and How the New Science Can Set Us Free, privește relațiile pe termen lung dintr-o nouă perspectivă.

„Poți avea o aventură dacă vrei”, îmi adresează soțul meu de 17 ani căscând, în timp ce ne pregătim de culcare într-o seară. „Ca cercetare pentru lucrarea ta”, adaugă el.

Se referea la cercetările pe care le făceam pentru cartea mea referitoare la infidelitatea feminină. Stăteam întinsă acolo, purtând un tricou larg, neatrăgător, și gândindu-mă la ce să-i răspund. Era o ofertă incitantă… dar și înfricoșătoare. „Nu sunt interesată”, am mințit, „dar fă-o tu”. „Nici eu nu sunt interesat”, a răspuns el, probabil mințind de asemenea.

Acest schimb de replici poate părea neobișnuit pentru doi oameni care își doresc să rămână căsătoriți. Însă cu timpul am ajuns să realizez că toate cuplurile ar trebui să vorbească mai deschis despre poftele lor sexuale din afara relației. De ce? Ei, bine, pentru că în ciuda normei general acceptate — monogamia — societatea noastră ascunde un procent surprinzător de crescut al infidelităților.       Gândește-te: câte cupluri care găsesc atrăgătoare ideea exclusivității sexuale pe perioadă nedeterminată cunoști? Foarte puține, aș putea ghici. Ceea ce mă face să mă întreb: dacă monogamia este atât de greu de susținut, de ce ne chinuim să ținem cu dinții de ea?

Foarte mulți antropologi ne spun că împerecherea pe viață cu același partener nu este în ADN-ul nostru. De fapt, este o tentativă relativ recentă a speciei umane de a accepta compromisul, având în vedere că un parteneriat poate face provocările vieții moderne — chirie, copii de crescut — mai ușor de navigat.

Și în timp ce studiile arată că viața de cuplu pe termen lung ne este benefică fizic și emoțional, există de asemenea cercetări care indică faptul că beneficiile de sănătate sunt valabile mai mult pentru bărbați decât pentru femei.

Asta nu e totul. De când ne știm ni s-a pus că femeile sunt mai „cuminți”, supuse și reticente când vine vorba despre sex. Greșit. Nu suntem sexul care tânjește mai mult după viața de cuplu, parteneriat, familiaritate. Libidoul femeilor este la fel de puternic ca cel al bărbaților, dacă nu cumva chiar mai puternic.

Așadar, ideea conform căreia femeile înșală pentru intimitate, în timp ce bărbații o fac doar pentru plăcere este falsă, confirmă sociologul Alicia Walker, al cărei studiu realizat cu ajutorul userilor de pe o platformă de dating a arătat că atât femeile, cât și bărbații foloseau sexul în moduri asemănătoare.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de septembrie a revistei Cosmopolitan România. 

Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *