Merita sa te cuplezi cu apetisantul coleg de apartament?

Problema noastră şi a multor alte persoane, cu mult mai mature decât noi, a fost faptul că nu am avut curajul de a pune cărţile pe masă şi a ne spune unul altuia ce vrem de la relaţie şi cum vor sta lucrurile de acum ȋncolo ȋn casă.

Sfatul meu, dacă te afli sau te vei afla ȋntr-o situaţie similară, este ca pentru cel puţin două luni să nu vă mutaţi ȋmpreună ȋn aceeaşi cameră şi să menţii puţin distanţa pentru ca lucrurile să nu se desfăşoare prea rapid, aşa cum se ȋntâmplă ȋn mod normal ȋn asemenea ȋmprejurări.Cristina, 28, a ştiut ce are de făcut pentru ca lucrurile să meargă strună:”Eu sunt o persoană rezervată, dar asta nu ȋnseamnă că nu trăiesc o poveste de dragoste la fel de intens ca extrovertiţii. Totuşi, această trăsătură de caracter m-a ajutat să dau un start bun relaţiei cu unul dintre colegii mei de apartament. Din primul moment am decis că nu vom sta tot timpul ȋmpreună şi că vom negocia ȋntâlnirile, la fel ca un cuplu obişnuit. A fost puţin ciudat şi forţat de vreme ce ne aflam ȋn aceeaşi casă, dar a funcţionat pentru că am ȋnvăţat să ne respectăm intimitatea. Şi acum, după patru ani, suntem ȋmpreună şi folosim aceleaşi principii pentru a ne negocia spaţiul personal şi dorinţa de libertate ȋn interiorul cuplului”. 

Sfârşituri abrupte, victime colaterale şi găuri ȋn buget

La un moment dat, cu puţina maturitate de care dădeam dovadă amândoi la 18 ani, am decis s-o lăsăm baltă şi să continuăm ca prieteni şi colegi de apartament. Doar că el s-a cuplat cam repede, adică după două săptămâni, iar eu am avut un şoc când am ajuns acasă, iar demoazela era aşezată la masă, la dreapta fostului, privindu-l pasional. 

Cum te aştepţi, ca-n comediile cu buget redus şi actori de calitatea a cincea, am făcut o criză de nervi şi i-am pus bunătate de salată ȋn cap fostului meu prieten. Şi de aici potopul, care s-a lăsat cu vorbe grele de ambele părţi şi mutarea lui forţată din casă cu demoazela la braţ. Am părăsit şi eu apartamentul ȋn scurt timp, cu toate că finanţele nu prea-mi permiteau asemenea lux, dar nu suportam să mai stau ȋn acea casă. 

Evident, ideea reȋnvierii prieteniei a fost nerealistă şi nu avea din start nici o şansă de reuşită. Te sfătuiesc să nu ajungi niciodată la asemenea compromisuri fără viitor pentru că vei sfârşi mai rău decât dacă ai fi spus lucrurilor pe nume. 

De asemenea, ştiu că nu e romanţios şi frumos ce-ţi voi spune, dar o asemenea relaţie prespune şi riscuri financiare, nu doar sentimentale, aşa că gândeşte-te de trei ori ȋnainte de a te arunca ȋn braţele tipului: “S-ar putea să fii nevoită să te muţi repede şi la un cost foarte mare sau să accelerezi procesul de dating ȋntr-un mod nenatural,” spune Syrtash.

Ana, 26, a trăit pe pielea ei această greşeală: “Relaţia de un an cu colegul meu de apartament s-a terminat urât, adică l-am prins cu o tipă ȋn pat. Mie nu-mi stă ȋn caracter să negociez, cu atât mai puţin aveam chef să negociez diplomat o asemenea situaţie, aşa că primul gând a fost: trebuie să mut azi de aici. Am stat la o prietenă provizoriu, dar mi-a fost foarte greu să mă mut efectiv ȋn alt apartament pentru că nu ştiam pe nimeni cu o cameră disponibilă şi nici cu banii nu stăteam atât de bine cât să mă mut singură. Aşa că am fost cu geamantanul ȋn spinare cam trei luni şi n-aş mai repeta experienţa pentru nimic ȋn lume”. 

 

La 18 ani, ȋnainte de a pleca ȋn Bucureşti, la facultate, tata mi-a spus ceva ce am ȋnţeles abia după mulţi ani:”Câinele de rasă nu se cuplează lângă casă.”. Dacă pe atunci aceste vorbe ȋmi păreau un limbaj codat şi ciudat, căruia nu-i dădeam de fel de cap, acum zâmbesc a ȋnţelegere şi-mi amintesc de câte ori m-am pus ȋn situaţii ȋn care m-am dovedit a fi… fără pedigree.

Ȋntr-un cuvânt, am bifat toate greşelile pe care le poţi face ca tânără studentă: m-am cuplat pe rând cu un coleg de grupă, un tip de la serviciu şi, cel mai rău, cu un coleg de apartament. Până şi acum roşesc la amintirea scandalurilor horror care se desfăşurau la potenţial maxim ȋn faţa celorlalţi colegi de apartament…

Dar hai să-ţi spun pe ȋndelete de ce ar fi bine să te duci pe balcon să te răcoreşti şi să-ţi vină mintea la cap atunci când ţi se scurg ochii pe podea privindu-i fundul perfect ȋn timp ce face clătite.

Apropierea prea mare te orbeşte

Precum spuneam, aveam 18 ani când am plecat de acasă pentru a ajunge ȋn marele oraş cu metrou. Cum aveam chef să trăiesc din plin experienţa de studentă, am ales să ȋmpart un apartament de patru camere cu cinci tineri pe care nu-i cunoşteam, dar despre care aveam referinţe şi CV-uri de la o prietenă bună. Şi uite aşa, ȋn sufrageria plină de cutii, saci şi geamantane, l-am văzut pe Costin.

Din primul moment l-am catalogat ca “un bun” şi am decis că trebuie făcute investigaţii ȋn ceea ce-l priveşte. Ca un făcut, era “inamorat” de poezie, urma Facultatea de Matematică, era rocker şi avea acel aer delicios de tip neȋnţeles, mai ceva ca Luceafărul… suferind şi supărat pe viaţă.

Ei, bine, cum-necum, după de am făcut schimb de impresii ȋn ceea ce priveşte viitorul şi trecutul muzicii rock şi am avut plăcuta surpriză de a găsi ȋntr-o seară mâncare făcută şi un bileţel care zicea:”Ştiam că ai de ȋnvăţat toată noaptea, aşa că am pregătit combustibil”, am declarat că fie ce-o fi, trebuie să-l am pe tipul ăsta absolut minunat.
Gândindu-mă cu mintea de acum la acea situaţie, mi se pare pe cât de riscantă şi negândită pe atât de (aproape)… inevitabilă.

Precum probabil ştii dacă “te-ai aprins” după un coleg de facultate, de serviciu sau, mai rău, după un prieten al iubitului tău, faptul că staţi tot timpul nas ȋn nas te face să nu poţi lua “distanţă psihologică” pentru a cântări bine problema şi a afla dacă acel tip chiar ȋţi place sau te atrage doar pentru că te simţi singură, iar el reprezintă cea mai simplă soluţie la problema ta.

“Colegii de apartament au parte de o apropiere intimă, de aceea relaţia avansează atât de repede. Astfel că sari nişte paşi ȋn a afla dacă tipul este potrivit pentru tine”, spune Andrea Syrtash, coautor al It’s Okay to Sleep With Him on the First Date:And Every Other Rule of Dating, Debunked.

Ȋnceputul poveştii: pentru unii ca-n adolescenţă, pentru alţii ca ȋntr-o căsnicie răsuflată

Precum probabil preconizai, s-a ȋntâmplat ȋntâmplarea, ne-am cuplat, pasiunea era mai mare decât ȋntr-o relaţie obişnuită, pentru că eram tot timpul unul lângă altul, dar lipsea acel jind, acea distanţă.

Astfel că la mai puţin de o lună a avut loc prima ceartă pe tema rufele murdare din cameră, a urmat problema aprovizionării cu detergenţi şi mâncare, curăţenia din casă şi abia apoi una despre viaţa noastră de proaspăt cuplu, doar că nu ne simţeam ca un cuplu fresh, ci ca unul trecut de data “best before”.

Ei, bine, relaţia a ȋnceput să se deterioreze şi am creat aşa o atmosferă tensionată ȋn casă, de toţi ceilalţi colegi de apartament stăteau cuminţi ȋn camerele lor, iar sufrageria, odată locul de şuetă al tuturor, era părăsită.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.