Mai stai cu el daca te-a lovit?

Cand a aparut primul zvon despre faptul ca starul R&B Chris Brown a batut-o pe iubita sa Rihanna atat de tare incat a fost nevoie de o noapte de spitalizare, femeile de pretutindeni au avut reactii de furie, soc si uimire. Insa si mai puternice au fost reactiile unei parti insemnate a populatiei feminine atunci cand au aflat ca, la numai cateva saptamini dupa asta, Rihanna a revenit in bratele musculoase ale lui Brown.

Dar atitudinea ei nu e deloc nemaiintalnita; una din patru femei „experimenteaza” o forma de violenta domestica (femeile cu varste cuprinse intre 20-24 de ani prezinta un grad ridicat de risc). Si, de cele mai multe ori, femeia agresata continua relatia cu „atacatorul”, in ciuda abuzului. Dar oare de ce?Iubire bolnava

„Femeile implicate in relatii ce prezinta violenta nu asculta nici un sfat atunci cand decid daca sa ramana sau nu langa partener – fac asa cum cred ele de cuviinta”, arata Linda G. Mills, Doctor in Filosofie si Profesor la Universitatea din New York, autoare a cartii „Violent Partners”.

„Ele considera ca acest comportament este doar o mica parte a omului cu care traiesc. Ajung sa creada ca ar putea sa-l faca sa se schimbe.” In timpul atacului Rihannei, un martor a sunat (din fericire!) la politie, insa raul fusese deja facut cand acestia au sosit. Rihanna a facut apoi exact ce trebuia: a fugit cat mai departe de Brown.

Insa e posibil ca ea sa fi trecut printr-un chinuitor proces al mintii care traumatizeaza majoritatea femeilor aflate in situatia ei: mai intai socul, apoi neincrederea (cu toate ca exista surse care afirma ca nu e prima oara cand relatia lor s-a pus pe butuci), apoi convingerea ca trebuie sa puna punct relatiei, urmata de un soi de justificare pentru comportamentul partenerului ei si, in ultima instanta, decizia de a-l ajuta sa-si rezolve problemele – cu alte cuvinte, sa ramana alaturi de el.

Greu de raspuns

Daca e o decizie buna sa te intorci langa agresor… ei bine, e discutabil. Unii experti spun ca depinde de intensitatea si frecventa violentelor… ca o „imbranceala” izolata in timpul unei reprize de cearta e cu mult diferita fata de abuzul oribil suferit de Rihanna. Altii spun ca nu e nici o diferenta.

„E o intrebare grea, si are multe aspecte de luat in calcul, dar nu exista nici un fel de scuza pentru nici un fel de violenta intr-o relatie, iar dupa parerea mea, o femeie n-ar trebui sa mai stea nici o clipa”, spune Sheryl Cates, Presedinte al NDVH (Linia Verde a Centrului American pentru Violenta Domestica).

„Imbrancelile se pot transforma in ceva mult mai rau in timp.” Astfel de organizatii ofera consiliere si femeilor abuzate care aleg sa ramana langa partenerii lor. Expertii au cazut de acord asupra faptului ca, daca asta e alegerea lor, barbatul trebuie sa-si rezolve cumva problema, chiar daca asta presupune ajutor specializat. Nu e suficient ca el sa realizeze ce-a facut si sa promita ca se schimba.

„Faptul ca el se simte prost nu e de ajuns”, spune Ronald Potter-Efron, Doctor in Filosofie, directorul programului de prevenire a violentei domestice. „El trebuie sa treaca printr-un program pentru a-si indrepta comportamentul si trebuie sa demonstreze ca se poate controla.”

Concluzia finala? Nici un fel de violenta nu este admisibila, iar acceptarea ajutorului e esentiala. Daca esti si tu o victima, nu mai pierde nici o clipa; cauta ajutor. Suna la politie sau la una dintre fundatiile ce detin centre de consiliere. Gandeste-te la tine, nu (tot) la el, cel care te-a lovit fara mila.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.