Suferi de polaritate amoroasa?

Dacă în ultima vreme “jonglezi” cu personalități masculine foarte diferite, poate ar trebui să te oprești și să-ți pui niște întrebări.

Primăvara asta e momentul ideal pentru un nou început în iubire. Oricât de mult ai greșit până acum în fostele tale relații, trebuie să te menții pe linia de plutire și să-ți reamintești că o poți lua oricând de la capăt. Să zicem că n-a mers treaba cu Prințul visurilor tale – probabil că în realitate nu vă potriveați atât de bine pe cât ți-ai permis să crezi la început, dar asta nu înseamnă că “nu mai există altul ca el”. Pe de altă parte, n-ar fi inspirat să începi să alergi după tipi cu însușiri total opuse imaginându-ți că astfel nu vei mai repeta aceeași greșeală. Din experiența faimoasei Kate Moss, cheia e să-ți găsești echilibrul. Acum e fericită alături de Jamie Hince, însă trecutul ei amoros e destul de alambicat. Înainte ca apele să se liniștească, modelul a experimentat câteva relații extreme, trecând de la obraznicul Johnny Depp, la liniștitul Jefferson Hack, pentru ca apoi să aleagă din nou un bad boy prin definiție, Pete Doherty. Iar ea nu e singura care se lasă ispitită de extreme, crede psihoterapeutul Paula Hall. “Multe dintre noi facem asta. Atunci când ieși cu un tip cu care nu te potrivești sau care te rănește în vreun fel, ai tendința ca pe viitor să alegi un bărbat din categoria opusă. De exemplu, dacă ai fost dezamăgită de tipul seducător, vei căuta un bărbat loial – dar probabil atât de loial, încât te va face să te simți sufocată. Așadar, iei problemele din vechea relație și le transferi în cea nouă. Nu contează cât de diferiți par acești bărbați – vechile probleme vor renaște”, explică specialistul.

Ce nu stii despre iubirea altora

Simptomele

Înainte de a găsi eventuale soluții, trebuie să te lămurești dacă suferi într-adevăr de acest sindrom sau încă încerci să-ți dai seama ce așteptări ai de la iubire. Bifează simptomele care ți se potrivesc – cu cât descoperi mai multe, cu atât mai repede trebuie să te apuci de treabă.

□Mă îndrăgostesc fulgerător.

□Mă reorientez și caut opusul fostului iubit.

□Relațiile mele sunt destul de intense.

□Cea mai rapidă metodă prin care treci peste un tip este să te cuplezi cu altul.

□Relațiile mele abundă de conflicte.

□Prietenele mele nu-mi înțeleg întotdeauna alegerile amoroase.

□Nu rămân niciodată în relații bune cu fostul.

Diagnosticul

Pentru a te vindeca de polaritatea amoroasă, trebuie să înțelegi care e cauza. și de data asta nu-l poți învinui, totul pornește de la tine. “În relații e vorba mai ales despre tine și despre propriile probleme, nu numai despre găsirea partenerului ideal. Totul depinde în mare măsură de tine, iar dacă ai, să zicem, probleme legate de angajament, vei oscila între bărbații mult prea detașați și cei peste măsură de pasionali, care vor dori ceva serios prea devreme. Nici unul dintre ei nu te va face fericită”, e de părere Hall.

Ce faci cand marea ta iubire a avut deja o mare iubire

Remediile

Câteva schimbări în “dieta amoroasă” îți vor readuce echilibrul la care visezi. Iată soluțiile pe care merită să le iei în calcul:

Înaintează cu încredere. Încercările eșuate de până acum te-au lăsat inevitabil cu câteva cicatrici, dar timpul le va șterge dacă tu decizi asta. Încearcă să uiți de conflictele nerezolvate, emoțiile neexperimentate și cuvintele pe care n-ai mai avut ocazia să le spui – acestea nu numai că te țin pe loc, dar sunt toxice pentru starea ta emoțională. În plus, dacă nu te decizi să te desparți cât mai repede de rămășițele vechilor relații, le pui în pericol pe cele din viitorul apropiat. “Acordă-ți un timp de refacere înainte de a intra într-o nouă relație. E important să-ți rezolvi mai întâi orice alte probleme”, sfătuiește Hall.

Nu pleca urechea la orice. Fii selectivă în privința gândurilor și emoțiilor pe care le lași să te năpădească în această perioadă de “detoxifiere”. Filmele romantice cu care te delectezi idealizează iubirea și formulează teorii care nu se aplică neapărat în realitate. Încearcă să rămâi cu picioarele pe pământ sau, dacă simți că ai urmărit iluzii deșarte prea mult timp, să te trezești la realitate. Dacă îți acorzi un moment în care să judeci lucrurile la rece, cu siguranță vei deosebi himerele de sentimentele autentice din existența ta. Prietenele vor încerca să-ți dea tot felul de sfaturi inutile sau ți se vor plânge cât de greu e în zilele noastre să găsești o persoană pe care să te poți baza. Înainte să aluneci în autocompătimire, construiește-ți un scut împotriva acestor gânduri negative.

Reconstruiește. Nu vorbim numai despre eliminarea emoțiilor negative, ci și de înlocuirea acestora cu unele pozitive. Ca să reușești, trebuie mai întâi să lămurești câteva lucruri. “Fă un mic inventar al fostelor relații – notează comportamentul fiecărui partener semnificativ din viața ta și ce anume a cauzat ruptura”, spune Hall. Acum e momentul potrivit pentru a-ți analiza și propriile greșeli și pentru a “lucra” la zonele în care ai ceva probleme. Treptat, vei începe să-ți dai seama care e genul de partener pe care ți-l dorești și ce calități apreciezi cu adevărat la un bărbat.

5 semne ca esti orbita de iubire

Savurează fiecare moment. Nu contează prea mult că ești singură sau cuplată, fiecare moment din viața ta are semnificația și farmecul său. Dacă ești singură, nu trebuie să-ți canalizezi întreaga energie către identificarea următorului partener și nici nu trebuie să te simți presată dacă acesta întârzie să apară. Specialiștii în relații vorbesc despre impactul negativ pe care îl are stresul asupra persoanelor aflate în căutarea unui partener. Ia-o ușor, bucură-te de un flirt nevinovat, de o privire fugară. Nu orice contact se va materializa în relația perfectă, sperând asta vei intra într-o stare de disperare și vei alege greșit. Lasă-te pe spate și admiră priveliștea – lucrurile bune vor veni singure la tine.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.