”Mai ramai pe la mine” este noul trend in iubire

S-au dus vremurile în care tinerii îndrăgostiți se mutau împreună imediat ce realizau că nu pot trăi unul fără altul. Acum, singura întrebare care se pune e „La mine sau la tine?”.

Se pare că percepția asupra iubirii se schimbă odată cu noile generații, care au cu totul alte priorități: obținerea mai multor diplome de studii, a independenței financiare, a recunoașterii printre apropiați. Iubirea rămâne încă un „sector” important, dar nu esențial – tot mai multe cupluri preferă să-și păstreze independența și să nu se mai lase purtate de valul incert al pasiunii. Un studiu realizat de Universitatea Missouri a constatat că îndrăgostiții nu se mai mută în aceeași casă nici măcar după câțiva ani de relație, ci preferă să petreacă împreună câteva zile pe săptămână în locuința unuia dintre ei. „Aceasta pare să fie o cale de mijloc stabilă și convenabilă între relațiile trecătoare și cele formale. E o alegere confortabilă pe care oamenii o fac atunci când nu sunt siguri că vor să rămână implicați pentru tot restul vieții în relația respectivă sau când se tem de consecințele unei eventuale separări – cine rămâne cu fotoliul, cine păstrează cățelul? etc.”, explică Tyler Jamison, care a luat parte la studiu.

Ce faci cand nu iti este impartasita iubirea

„Tu cu ale tale, eu cu ale mele”.

Nu mai e noutate faptul că ne place să simțim gustul independenței, să ne câștigăm banii cu demnitate, să excelăm în joburi nu demult destinate în exclusivitate bărbaților. și totuși, ai anticipat în ce fel îți vor fi afectate relațiile de iubire? Andreea, 28, a îmbrățișat și ea trendul: „Eram un cuplu încă din facultate, dar nu ne-am mutat niciodată împreună și recunosc că eu am fost cea care a propus acest aranjament. Îmi imaginam că o să fie mai comod pentru amândoi: eu îmi puteam păstra în continuare stilul de viață, puteam să muncesc de acasă fără să fiu deranjată, nu ne certam niciodată pe telecomandă, iar când mergeam pe la el câteva zile, totul era lapte și miere. La un moment dat, el a primit o bursă în străinătate și totul s-a terminat – n-am fost dispusă să-l aștept, ci am preferat să continui pe cont propriu. Mi-a fost teamă că așteptarea mă va ține pe loc din toate punctele de vedere”, se confeseză ea. Am întrebat-o dacă uitându-se în urmă regretă decizia luată. „Nu, sincer nu regret. Din fericire, nu depindeam unul de celălalt în nici un fel și puteam sta câteva zile bune fără să ne vedem deloc. Bănuiesc că impactul emoțional n-a fost prea mare”, comentează ea. Nu e un caz izolat, crede medicul psiholog Ioana Paraschiv. „Emoțiile sunt surclasate de nevoia de independență, dar e cumva și o modalitate de apărare – dacă n-am nevoie de nimeni pentru a trăi, nimeni nu-mi poate face rău”, concluzionează specialistul.

3 activitati pentru mai multa iubire

Și bune, și rele

Deși în studiu este prezentată mai mult partea negativă a relațiilor semi-formale, oamenii de știință cred că există deopotrivă avantaje și dezavantaje. Pune-le în balanță și ia decizia corectă pentru tine.

Puncte forte

  • Amândoi vă satisfaceți nevoia de spațiu. În timp ce aveți nevoie și de sprijinul celuilalt, de multe ori veți dori să meditați în liniște la ceea ce se întâmplă în viața voastră. În plus, se știe că bărbații visează la momente de respiro din când în când.
  • Pauzele vă pot apropia. Zilele în care sunteți ocupați cu propriile responsabilități s-ar putea să vă ajute să realizați cât de bine vă simțiți de fapt împreună și cât de mult vă lipsesc momentele voastre de intimitate. Tocmai de aceea, cele câteva nopți pe care le petreci la el sunt întotdeauna pline de pasiune.
  • Ai ocazia să te decizi ce vrei cu adevărat de la el. Faptul că nu-l vezi tot timpul te ajută să-ți analizezi la rece sentimentele – nu mai ești subjugată de iluzii deșarte și autosugestia „Ne-a fost dat să ne întâlnim”.
  • Ești activă din punct de vedere social. De multe ori, cuplurile tind să se izoleze de restul lumii sau să se rezume la cei câțiva prieteni comuni pe care-i știu de ani de zile. Faptul că ieșiți în lume separat vă ajută să cunoașteți constant oameni noi, să dezvoltați relații avantajoase.

2 tipologii de tipi care merita iubirea ta

Puncte slabe

  • Frica de angajamente. E comod să vă iubiți cu pasiune și totuși să trăiți separat, fără facturi de împărțit, fără discuții cu rudele etc., dar tot această comoditate vă poate determina să vă temeți de responsabilitățile oamenilor mari. Până la urmă, e o situație care nu poate dura la nesfârșit.
  • Lipsa comunicării. Având în vedere că nu trăiți sub același acoperiș, nu veți ajunge să vă cunoașteți în profunzime. Amândoi aveți încă posibilitatea de a ascunde adevăruri incomode, situații care vă stânjenesc – sunteți tentați să vă țineți problemele pentru sine și să vorbiți numai despre lucruri vesele cu ocazia revederii.
  • Egoismul. Cu toții avem o doză de egoism, dar acest gen de aranjament nu face decât să o sporească. Amândoi vă gândiți la cum să realizați mai multe pe cont propriu, în timp ce iubirea pentru celălalt rămâne pe plan secund.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.