A fi sau a nu fi compatibili – secretele surprinzătoare ale compatibilității

E drăguț, te face să râzi și-ți împărtășește obsesia pentru seriale cu polițiști – cum să nu fiți făcuți unul pentru celălalt? A fi sau a nu fi compatibili – secretele surprinzătoare ale compatibilității: factorii care leagă definitiv partenerii unui cuplu nu sunt cei la care te-ai fi gândit. 

Recunoaște: Ai un soi de listă în minte atunci când te decizi dacă un tip are sau nu potențial să se transforme în Alesul. Probabil sună cam așa: trebuie să fie înalt, încrezător dar nu îngâmfat, să aibă toate țiglele pe casă, să-ți împărtășească iubirea pentru pisici persane… în fine. E ușor să crezi că dacă bifează suficiente categorii veți fi suflete pereche, nu-i așa?Chiar dacă cineva pare a fi perechea perfectă – pe o aplicație sau după câteva întâlniri – studii noi spun că detaliile cruciale ale compatibilității sunt mult mai puțin evidente decât, de exemplu, gusturi similare în materie de muzică sau faptul că vă plac amândurora activitățile în natură.

Chestiile surprinzătoare care chiar contează:

Felul cum vă certați

Modalitatea prin care alegeți să vă raportați sau să răspundeți unui conflict e unul dintre cei mai cruciali indicatori ai potențialului vostru de a rezista împreună, spune John Gottman, PhD, autor al cărții What Makes Love Last? și co-fondator al Institutului Gottman din Seattle.

Oamenii se împart de regulă în trei categorii: Volatilii se apring instant în timpul certurilor sau discuțiilor în contradictoriu, Angrenații se aruncă în miezul problemei și încearcă să proceseze de ce fiecare simte așa cum simte, iar Evitanții mențin o atitudine de genul ”let’s agree to disagree”. ”Un

Angrenat într-o relație cu un Evitant… asta e o potențială rețetă pentru multă durere”, avertizează Carrie Cole, director de cercetări la Institutul Gottman. Pe de altă parte, doi Volatili pot ajunge să se înțeleagă incredibil de bine (sigur știi și tu genul ăla de cuplu care, după ce urlă din răsputeri unul la celălalt, se împacă și se sărută ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic).

Și doi Angrenați pot ajunge să aibă o relație sănătoasă și chiar și doi Evitanți pot supraviețui împreună, cu condiția să aibă grijă să nu lase resentimente nespuse să-i macine la interior.

În aceeași linie, urmărește cu atenție cum răspunde iubitul tău atunci când îl deranjează ceva: Te atacă sau dă vina pe tine? Dar tu? Răspunzi lovindu-l unde îl doare mai tare sau închizându-te de tot în tine? Toate astea sunt indicii care-ți pot spune dacă relația riscă să se complice pe măsură ce trece timpul.

Felul cum împărtășiți

Sentimentele adică. Uite-te cu mare atenție la felul cum abordați exprimarea emoțiilor, dar și la felul cum reacționați la emoții. ”Dacă o persoană crede că emoțiile negative ar întrebui îngropate cu orice preț, în vreme ce celălalt e de părere că fiecare sentiment trebuie explorat și analizat, veți avea probleme”, spune Gottman. De fapt, studiile sale pe cupluri căsătorite au descoperit că o nepotrivire de genul acesta poate să prevadă un divorț cu o acuratețe de 80%. Concluzia: E mai bine să fii cu cineva pentru care sentimentele cântăresc la fel de mult (sau la fel de puțin) ca și pentru tine.

Stilurile de atașament

Surpriză! Avem iar trei tipuri de persoane, spune Amir Levine, medic și co-autor al cărții Attached: The New Science of Adult Attachment and How It Can Help You Find and Keep Love. Atașamentul anxios e rezervat celor care tind să aibă nevoie de multe dovezi de iubire din partea partenerului (de exemplu, nu reușesc să-și calmeze îngrijorarea până ce nu le spui, ”Dragă, nu sunt supărată pe tine. Pur și simplu am o stare mai proastă”).

Atașamentul evitant îi caracterizează pe cei care spun că vor să se apropie – dar reacționează ca și cum îi ceri în căsătorie deși tu nu-ți dorești decât să-ți trimită un amărât de mesaj de noapte bună. Și mai e atașamentul solid – acele persoane care nu dau înapoi de la a face sute de selfie-uri de cuplu, dar sunt și dispuse să-și ofere reciproc spațiu atunci când e nevoie. Deloc surprinzător, cu toții ne-am înțelege perfect cu un partener cu stil solid de atașament.

Celelalte combinații nu dau prea bine la socoteală. Cea mai rea dintre toate? Un evitant într-o relație cu un anxios. ”Își pun reciproc paie pe foc, trăgând unul într-o direcție și celălalt în direcția opusă și nu sunt deloc satisfăcuți împreună”, spune Dr. Levine.

Oferirea și primirea de atenție

Un bid (termen folosit în terapia de cuplu și inventat de Gottman) e un moment când vrei atenție de la partener – poate fi ceva mic, de exemplu o conversație inocentă despre vreme, sau ceva cu mai multă substanță, de exemplu vrei să-i povestești de drama prin care treci cu cea mai bună prietenă.

Nu-i nimic șocant aici: cuplurile care răspund bid-urilor în mod constant și care se ascultă reciproc rămân împreună mai mult timp decât cei care nu le iau în seamă. ”Cuplurile spun adesea, ”Nu mai avem nimic în comun.” Dar adesea adevărata problemă e că și-au cam ignorat bid-urile și și-au pus astfel în pericol legătura emoțională”, explică Cole.

(Adesea poți să-ți dai seama de chestia asta de la bun început. Dacă, la prima întâlnire, cască atunci când tu îi împărtășești amintirea ta preferată din copilărie, cel mai probabil nu e potrivit pentru tine.)

Felul cum vă sprijiniți

Ăsta e un aspect chiar important! Vrei un partener care să-ți fie o adevărată majoretă – cineva care-ți ascultă planul pe zece ani pentru a deveni șefă în toată regula și reacția lui e să te întrebe, ”Cum putem face să-ți iasă chestia asta?” – chiar dacă ambițiile tale nu sunt ceva ce-l ating pe el personal.

”Visurile voastre pot fi diferite, dar dacă nu vezi niciun merit în țelurile sale și nici el în ale tale, n-o să vă meargă prea bine împreună”, avertizează Cole. Până la urmă, cine vrea să iasă cu un tip care turuie într-una despre website-ul pe care vrea să-l lanseze dar încetează să mai asculte atunci când începi să-i povestești despre excursia prin toată țara pentru care economisești bani de ceva vreme? Răspunsul corect: nimeni.

Chimia

Sigur, atracția e crucială la începutul oricărei relații. Trebuie să te excite felul cum arată, parfumul său, felul cum te sărută, ce gust are. Dar chiar dacă nu ies scântei între voi, tot se poate dovedi a fi cineva pe care te poți baza, care te ajută și care te face să râzi. Așa că merită să încerci să treci peste o impresie inițială așa și așa și să-i dai o șansă, cine știe unde puteți ajunge.

Sexul

”Chiar dacă ai cele mai bune partide de sex din viața ta cu cineva, asta tot nu înseamnă că acel cineva e cel mai potrivit pentru tine”, spune Jenny Taiz, psiholog din Los Angeles. O grămadă de alte elemente, precum comunicarea, de exemplu, pot deveni mult mai puternice decât sexul – mai ales în timp, spune Helen Fisher, PhD, antropolog și biolog și autoare a cărții Why Him? Why Her? How to Find and Keep Lasting Love. Un exemplu: îl mai ții minte pe tipul ăla care a apăsat toate butoanele corecte în pat dar nu ți-a mai răspuns la mesaje? Bărbatul potrivit pentru tine îți va da și orgasme, dar și sms-uri zilnice.

Da, vă puteți sincroniza și mai bine

”Cel mai mare neadevăr legat de compatibilitate e că vine ușor”, spune Pepper Schwartz, PhD, sociolog și expert în relații în cadrul show-ului Married at First Sight. Ce poți face tu ca să te apropii și mai mult de partenerul tău în timp?

Analizați-vă diferențele

În loc să-ți spui opinia cu voce ridicată, roagă-l să ți-o explice pe a lui ca să-l poți înțelege mai bine.

Fiți deschiși la schimbare

”Dacă ridici vocea și chestia asta îl supără pe partener, găsește în tine forța de a-ți cere scuze”, spune Schwartz, iar data viitoare încearcă o tactică nouă.

Învață propoziția magică

Aha, repetă după noi: ”Am greșit. E și vina mea în toată chestia asta.” Crede-ne, face minuni.

Treceți peste interese neîmpărtășite

Nu ai foarte multe hobby-uri în comun cu iubitul? Nicio problemă! Întreabă-te următoarea chestie: O să lași pasiunile voastre diferite să vă amplifice relația sau să o strice? Dacă tu preferi să citești în timp ce el iese cu bicicleta – asta nu înseamnă că nu puteți avea o relație frumoasă – doar că amândoi trebuie să fiți curioși legat de ce face celălalt atunci când nu sunteți împreună.

FOTO: iStock. Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.