Ce ar trebui sa cauti cu adevarat la un barbat

”N-am căutat niciodată ca un bărbat să se potrivească perfect cu cel ideal, din mintea mea. Dar în momentul în care mi-am dat seama că merit să fiu pretențioasă, totul s-a schimbat.” Heather Havrilesky, colaboratoarea noastră, îți spune ce ar trebui să iei în considerare când alegi un bărbat. 

”M-am săturat de bărbații care nu știu ce vor de la viață”, mi-a spus prietena mea Catherine când aveam amândouă aproape 30 de ani. ”Ori îmi jură iubire eternă, ori acolo e ușa.” ”Dar bărbaților le ia o veșnicie să-i spună unei femei ce simt”, i-am zis eu. La vremea respectivă, eram cu un tip de nouă luni, dar încă nu-mi spusese că mă iubește. Menționase însă, în mai multe dăți, că nu crede în căsătorie. Deși eram obosită să-l aștept să ia relația noastră în serios, aveam încredere că avea să se maturizeze mai devreme sau mai târziu.

”Nu ies cu nimeni care câștigă mai puțin de 100 de mii de dolari pe an”, mi-a spus prietena mea Beth câțiva ani mai târziu. ”E absurd!” am zis eu. La vremea aia locuiam cu un consumator fidel de iarbă care era constant fără job. Deși eram obosită să-l aud că nici nu concepe să se așeze la casa lui până ce nu-și pune în ordine viața profesională, nu mă imaginam dându-l afară din rațiuni financiare.

Dar după ce și relația asta s-a încheiat, al patrulea eșec sentimental la rând, mi-am dat seama că făceam ceva greșit. Însă, în loc să-mi pun la îndoială criteriile de selecție, am presupus că era ceva în neregulă cu mine. Poate eram prea emotivă sau îmi puneam prea multe speranțe în bărbați. Poate aveam prea multă nevoie să analizez la sânge tot. Cumva, deși nu folosisem niciodată niciun fel de criteriu de selecție în afară de simpla atracție atunci când alegeam să ies cu un bărbat, eu eram cea care nu bifa toate rubricile.

E bun pentru tine?

”Fă-ți o listă”, mi-a spus Jill, prietena cea mai bună a mamei mele, când am venit odată în vizită. A apăsat cu degetul în masă ca să-și accentueze punctul de vedere. ”Scrie pe hârtie trăsăturile care nu sunt negociabile. Dacă un tip nu are tot ceea ce-ți dorești, nici să nu te gândești să ieși cu el.”

De parcă ar fi ușor, m-am gândit eu. Iubirea nu e ca shopping-ul de mașini. Nu aveam cum să primesc, pur și simplu, toate utilitățile pe care mi le doresc. Și cine ar fi atât de rigid și de idealist până la urmă? În plus, dacă în cei zece ani de până acum m-aș fi ghidat după un astfel de checklist romantic, nu aș fi ieșit nici măcar cu jumătate din foștii mei. (În mod clar m-aș fi ținut departe de cel mai recent iubit, un tip imatur, care nu putea să țină un job și care-și punea alarma doar ca să urmărească Turul Franței în miez de noapte.)

Cele mai bune carti de psihologia relatiilor

Însă, dacă mă gândesc mai bine, poate Jill a avut dreptate. Întotdeauna m-am mândrit cu faptul că sunt flexibilă cu bărbații. Iubirea n-are vârstă… și adeseori nici bani. Putea lua forma unui Mercedes nou-nouț, sau a unei Dacii vechi, cu un portbagaj ruginit, care nu se închide niciodată. Deci de ce eram atât de surprinsă atunci când toate relațiile mele făceau pană în mijlocul autostrăzii, lăsându-mă să-mi plâng în pumni până venea cineva să mă salveze?

Cumva, eram pretențioasă cu totul în viața mea, în afară de bărbați. Îmi lua luni să mă decid să-mi cumpăr o pereche de jeanși. Mi-a luat un an întreg să aleg cățelul potrivit pentru stilul meu de viață. Dar când venea vorba de bărbați, întotdeauna mă aruncam cu capul înainte.

Poate chiar trebuia să fiu mai atentă în alegerea unui potențial partener de viață. Deja investisem prea mult timp și prea multă energie cu tipi care nu doar că nu aveau nici cea mai mică intenție de a se căsători cu mine, dar care, în plus, dacă mă gândesc mai bine, nu se ridicau deloc la standardele mele! Nu era ca și cum mă părăseau toți, unul după altul. După ce trecea un pic de timp și eram din nou capabilă să privesc lucrurile logic, ajungeam la concluzia că nici eu nu voiam să mă mărit cu ei.

Listă pentru iubire!?

Așa că atunci când m-am întors în Los Angeles, pentru prima dată în viața mea mi-am făcut o listă cu lucrurile pe care mi le doream la un bărbat. O listă scurtă. Voiam un tip cu în jur de opt ani mai mic sau mai mare decât mine, cu o carieră solidă și entuziasm în ceea ce o privește. Și cel mai important: îmi doream pe cineva care să înțeleagă valoarea comunicării oneste. Mi-am petrecut atâția ani cu tipi care nu voiau niciodată să vorbească despre ceea ce simt. De fiecare dată când puneam pe masă subiecte grele, complicate, începeau să se agite. Prea multă vreme m-am forțat să accept că pur și simplu bărbaților nu le place să discute așa cum le place femeilor. Dar era frustrant și mă simțeam singură – aveam atâtea de dăruit, dar nu aveam cu cine să vorbesc despre asta. Voiam să împărtășesc cu cineva pasiunile mele, filosofia mea de viață, ideile mele. Dar mereu sfârșeam prin a mă simți ca o profesoară plictisitoare care încearcă să aducă pe calea cea dreaptă un elev care stă cu ochii pe ceas, așteptând să se termine ora. Asta trebuia să se schimbe. Nu mai voiam să simt că ofer ce am eu mai bun cuiva care nu vrea să-l primească.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre relatii

În plus, ieșisem cu suficient de mulți bărbați ca să știu că trăsăturile superficiale – un zâmbet seducător sau o privire intensă – nu aveau să mă ajute în momentele grele. Intram într-o relație obsedată de combinația între ochii lui frumoși și faptul că amândurora ne plăceau câinii, și ieșeam din ea deranjată de obiceiul lui de a dormi până la prânz sau de a mă lăsa baltă în mijlocul unei discuții înfierbântate. Atât de multe lucruri din ceea ce merge sau nu la o relație ni se descoperă în viața de zi cu zi până la urmă. Dar nu trebuie să aștepți până ce ajungeți să locuiți împreună ca să înțelegi părerile personale ale unui tip sau cum vrea el de fapt să trăiască. Sunt obiceiurile voastre compatibile? Când explici că ceva e important pentru tine, te crede și încearcă să-ți respecte nevoile sau te pune să-ți justifici sentimentele pe care el le consideră iraționale? Nu trebuie să citești în frunze de ceai sau într-un bol de cristal ca să-ți vezi viitorul cu un tip. Acțiunile lui îți vor spune exact ce gen de partener de viață va fi – dacă ai curajul să faci un pas în spate și să analizezi logic adevărul.

E normal să vrei să pui și trăsături superficiale pe listă. Dar în loc să scrii atribute de genul, ”drăguț” sau ”îi place viața” pe un site de dating, e mai înțelept să enumeri comportamente și atitudini. Exemple: ”Trage tare la muncă dar știe să se relaxeze atunci când ajunge acasă” sau ”Crede în egalitatea între parteneri într-o căsnicie” sau ”Preferă să se uite la The Walking Dead decât să meargă în club”.

Atunci când mi-am făcut propria listă, am simțit că îmi asum un risc. Mă simțeam vulnerabilă să recunosc că vreau o relație serioasă. Nu era periculos să-ți dorești ceva atât de intens când nu ai niciun fel de control asupra lui? Dar în săptămânile după ce mi-am făcut lista, ceva s-a schimbat în mine. Mă simțeam mai încrezătoare, simțeam că pot controla ce avea să se întâmple. Știam, în sfârșit, că fie aveam să găsesc ceea ce căutam, fie aveam să fiu singură dar mândră de mine că nu m-am mulțumit cu mai puțin decât merit.

Și am putut în sfârșit să-mi dau seama că, neavând o listă, mă prezentam fiecărui bărbat ca și cum aș fi fost perfectă pentru el, relaxată și dornică de orice. În loc să cad din nou în capcana asta, m-am hotărât să-mi pun pe masă de la bun început toate defectele, nevoile și dorințele… poate nu chiar la prima întâlnire, dar clar în primele două luni de relație. Și dacă-l speriam pe tip, asta e.

Când cel bun se ivește la orizont…

Trebuie să recunosc, brusc nu am mai avut atât de mulți candidați la dispoziție. Îmi amintesc că am mers la o nuntă la o săptămână după ce mi-am făcut lista și mi-am dat seama imediat că niciunul din tipii care m-au abordat nu erau potriviți pentru mine. Unul, care era incredibil de șarmant, era prea distant emoțional. Altul, super haios, bea prea mult și nu avea un job de care să fie pasionat. Altul, super sexy, fuma, locuia în partea cealaltă a țării și părea cam prea temperamental. Deși era un pic dezamăgitor să nu am nicio intrigă romantică la orizont, a fost plăcut să văd, pentru prima dată în viața mea, cu ochi limpezi lucrurile. Am condus către casă simțindu-mă recunoscătoare că nu am sărit în încă o relație cu tipul nepotrivit. M-am simțit puternică atunci când mi-am dat seama că eu sunt cea care-mi garantează fericirea, refuzând să mă mulțumesc cu mai puțin.

Câteva luni mai târziu, am cunoscut un tip care nu doar că a reușit să-mi suscite interesul, dar avea multe trăsături faine care nici măcar nu erau pe lista mea. Era drăguț, avea un job de care era mândru, și la prima noastră întâlnire i-a turuit gura nonstop, demonstrându-mi atât interesele sale intelectuale, cât și faptul că-i place pur și simplu să vorbească. Când mi-a vorbit de familia lui și de fostele lui relații, și-a expus valorile clar și corect, acceptându-și în același timp și limitările. Nu doar că a acceptat să împărțim nota de plată, dar mi-a ascultat opiniile puternic feministe cu onestitate, ca și cum înțelegea că ar fi absurd pentru orice femeie să gândească altfel. Și s-a dovedit că eram amândoi oameni de casă, cu tendințe puternice de a se îndrăgosti de seriale și a petrece nopți întregi urmărind episod după episod. Genul acesta de asemănări și obiceiuri au făcut ca cei zece ani de când suntem împreună să fie minunați.

Ce am invatat din fostele relatii

Ceea ce a contat cel mai mult însă a fost elementul cheie de pe lista mea: cel care acum îmi este soț a înțeles cât de importantă e comunicarea sinceră când vine vorba de a-ți crea o viață bună cu altcineva. Când oricare dintre noi se simte frustrat sau nervos, vorbim despre asta până ce ne simțim mai bine. Această credință comună m-a ajutat enorm: îmi accept defectele și am grijă de mine în feluri în care nu o făcusem până acum, grație faptului că pot să-i împărtășesc lui toate slăbiciunile mele fără să-mi fie teamă că va fugi. Prin urmare, sunt o persoană mai calmă, mai generoasă și mai deschisă.

Pare atât de evident acum că niciodată nu ar fi trebuit să mă mulțumesc cu mai puțin. Dar poți face multe greșeli până-ți dai seama chiar și de cele mai evidente lucruri. Toți trebuie să ne iertăm pentru lucrurile pe care le-am făcut din dorința de a găsi dragostea adevărată.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.