Lipsa încrederii în tine îți distruge relațiile? Iată ce să faci!

Oricine are momente în care îi lipsește încrederea în sine sau are îndoieli, ceea ce este absolut normal. Totuși, atunci când e vorba de gelozie, de comparații cu alte persoane și de insecurități, acestea îți pot distruge treptat relația.

Dacă există prea multă nesiguranță, în relație va apărea o atmosferă toxică, iar multe cupluri ajung să se despartă din acest motiv. Cât despre gelozie, poate fi inofensivă și oarecum adorabilă, dar numai în cantități mici.

Deseori, problemele în relații apar din cauza faptului că nu avem încredere în noi înșine. Dacă și tu te afli în această situație, iată ce ai de făcut.

Află de ce nu ai încredere în tine

Uneori, lucrurile nu sunt atât de clare precum am vrea. Poate că problema ta a început încă din copilărie, în urma bullying-ului sau a ce ți-au spus părinții când aveai 10 ani. Poate că partenerul a spus sau a făcut ceva care te-a afectat. Încearcă să te analizezi bine, pentru a descoperi sursa problemei; îți recomandăm să apelezi la un psiholog, care îți poate îmbunătăți viața foarte mult!

Crește-ți încrederea în tine

Ușor de zis, greu de făcut? Nu neapărat! Gândește-te ce anume nu îți place la tine și încearcă să renunți la câte un obicei prost în timp ce adopți unul bun. De exemplu, poate că nu ai suficientă încredere în tine pentru că te consideri prea grasă, însă atunci când urmărești un serial obișnuiești să ronțăi mereu chips-uri. În loc de a cumpăra o pungă de snacks-uri nesănătoase, optează pentru nuci sau alune sau prepară-ți o salată mare, care îți va permite să ronțăi pe tot parcursul serialului – la mine a funcționat!

Nu mai analiza fiecare detaliu

Dacă ai tendința să analizezi prea mult orice gest sau cuvânt, să tragi concluzii pripite și chiar să îți faci scenarii negative în minte, e cazul să te oprești. Acest lucru îți afectează relația sentimentală, dar și viața de zi cu zi, iar stresul rezultat poate fi copleșitor. Atunci când simți că începi să analizezi ceva, oprește-te și ocupă-ți mintea cu altceva, mai productiv: colorează, fă curat în casă, fă puțină mișcare sau citește o carte bună.

Nu te mai gândi la trecut

Multe persoane au trăit experiențe neplăcute în relațiile anterioare, ceea ce le face să nu aibă încredere în partenerul actual. Însă nu toți bărbații sunt la fel! Discută cu iubitul tău despre modul în care te-au făcut să te simți foștii tăi, pentru ca el să te înțeleagă mai bine și să știe cum să se compoarte cu tine, astfel încât să nu îți dea o impresie greșită. De asemenea, fă tot posibilul să nu îți aduci lipsa de siguranță din relațiile anterioare în cea actuală.

Ai curajul să porți discuții dificile

De câte ori nu ai evitat o discuție aparent banală, doar pentru că te făcea să te simți incomod? Învață să ai curajul să discuți despre orice cu partenerul tău, pentru că aceasta este cheia unei relații fericite: comunicarea sinceră și deschisă.

Tu ai avut vreodată momente în care lipsa încrederii în tine ți-a afectat relația? Cum ai gestionat situația?

 

Citește și: Cum îți construiești o încredere în sine de neclintit 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.