Interpreteaza-i comportamentul post-cearta

Se scuza prin SMS

„V-ati impuns” cu vorbe dure dar, imediat dupa, te pomenesti ca-ti trimite un mesaj ca sa va impacati.

Insa, fara sa-i vezi fata sau fara sa-i auzi vocea atunci cand spune ca-i pare rau, e greu de ghicit ce simte cu adevarat.

„E un prim pas bun insa, care arata ca, dupa ce a reflectat la cele intamplate, cauta sa repare situatia”, spune prof. dr. William July, autor al cartii Understanding the Tin Man.

„Desi sigur ai prefera o discutie fata-n fata, el tocmai asta incearca sa evite – expunerea verbala a propriilor sentimente nefiind o practica masculina.”

Ii vine mai usor sa-si ceara scuze in „format electronic, pentru ca acest lucru joaca rolul de scut in cazul in care tu ramai suparata. Dar ai grija ce impact emotional au cuvintele lui asupra ta.

„Diavolul se ascunde in detalii”, avertizeaza prof. dr. Xavier Amador, autor al cartii I’m Right, You’re Wrong, Now What? „Daca simti ca textul din mesaj te «atinge» si te apropie de el, inseamna ca e sincer.”

Daca mesajul te lasa confuza sau dezamagita, e cazul sa iei o hotarare serioasa legata de situatia creata.

Nu pare afectat

Ciondaneala a luat sfarsit, iubitul tau isi vede nonsalant de treburi, logic ca acest comportament aparent normal te contrariaza!

Exista doua variante pentru atitudinea lui. „Poate ca nici nu i s-a parut cearta cine stie ce”, replica July, „sau, din contra, fierbe de nervi si vrea sa te ignore complet.”

Ca sa-ti dai seama care dintre variante e cea valabila, cauta detalii minore. Te strnge usora de talie atunci cand te machiezi in oglinda? Iti trimite un link haios la munca? E foarte atent cu tine? Probabil ca a depasit starea ursuza!

„Daca resimti ca v-ati cam distantat, sigur furia mocneste intre voi, indiferenta afisata fiind modul sau pasivo-agresiv de a depasi momentul”, afirma July.

Sau poate crede ca esti vinovata si nu te poate ierta inca. E alarmant cand iti raspunde monosilabic la intrebari, se abtine de la gesturile intime obisnuite si nu acorda atentie la ceea ce propui sa faceti, desi accepta fara interes orice ai spune.

Daca asa stau lucrurile, adu intamplator vorba de cearta, de exemplu atunci cand va uitati la televizor, si finalizati-o.

Vrea sex de impacare

Pfff! Serios?! Abia v-ati reglat vocile dupa cearta, iar el vrea sa spulbere tensiunea in pat? Nu e nimic gresit in a face dragoste ca metoda de impacare, dupa ce v-ati rezolvat problema, dar nu folositi chestia asta drept „bandaj” de „oblojire a ranilor”.

„E posibil sa initieze partida de sex ca un mod de a ignora realitatea si a obtine o falsa apropiere,” explica prof. dr. July. „Discutati deschis, daca nu, situatia va degenera.”

E posibil sa se grabeasca sa te atraga in asternuturi deoarece se teme ca relatia voastra ar fi in pericol.

„Barbatii sunt centrati pe a repara lucrurile, deci problema care va umbreste relatia e in vizorul lui”, e de parere Amador. „El cauta o cale fizica de a va impaca, pentru ca vrea sa se asigure ca sunteti OK.”

Da-i de inteles ca esti bosumflata, dar ca acest lucru nu implica si despartirea ci, din contra, vrei si tu sa revina lucrurile la normal.

Odata ce s-a linistit, va fi mai deschis la discutii. Apoi explica-i faptul ca tu chiar vrei sa gasiti solutii problemei respective.

Iti cumpara cadou

Ar fi o nebunie sa-i refuzi florile sau bijuteriile pe care ti le ofera! Totusi, aceste a tentii sunt arma perfecta cand n-are chef sa dati lucrurile pe fata.

„Fereste-te de cadourile pe care ti le face fara scuze reale”, avertizeaza July. Indiferent a cui a fost vina, e posibil sa incerce sa te pacaleasca cu un dar de consolare.

Iti ofera o cutie de bomboane cu un biletel pe care scrie te iubesc? Probeaza-i mesajul. „Multumeste-i, dar spune-i ca tot mai esti suparata”, completeaza Amador.

„Acorda-i totusi prezumtia de nevinovatie. Poate ca a fost un gest sincer de a-si exprima regretul, doar ca nu stia cum sa-l transmita verbal.”

De asemenea, ia in considerare si cat de personal e cadoul. „Cand iti lasa in frigider prajitura favorita, chiar merita toata lauda”, confirma July.

Uneori insa, un buchet obisnuit de flori este o tactica de a lasa deoparte o potentiala confruntare directa.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.