Incerci sa pari mai fericita decat fostul?

Intrând pe uşa clubului alături de cele mai bune prietene, Andreea (25) fu imediat cuprinsă de un val de încântare. Acesta era momentul pentru care se pregătise atâta. Cheltuise, ce-i drept, o grămadă de bani pe şedinţe la solar, o rochie nouă şi o vizită la coafor. ”Este timpul pentru un selfie”, decretă ea, ridicând telefonul. Zâmbete largi, priviri cochete, posturi sexy, buze (un pic!) ţuguiate, toate periate de o serie interminabilă de filtre şi gata, Andreea putea în sfârşit să le posteze pe toate pe Instagram. Totul pentru că spera ca unui anume brunet cu ochii albaştri să-i cadă telefonul din mână atunci când îi apar în feed. 

Cu o lună în urmă, Andreea şi brunetul mai sus menţionat au decis de comun acord să încheie relaţia de patru luni care nu-i satisfăcea pe niciunul. Cu toate acestea, nu s-a putut abţine să nu-i verifice zilnic evoluţia pe Facebook sau Instagram. După trei săptămâni în care nu a avut loc nicio activitate ”suspectă” (ieşiri în club, week-end-uri la munte cu băieţii, chestii de genul acesta), apare prima fotografie cu noua lui iubită. Se sărutau îmbrăţişaţi, ca doi porumbei. Chiar dacă nu era interesată să-l recucerească (până la urmă, nici ea nu fusese mulţumită cu relaţia lor), Andreea nu voia să fie cea care, în urma despărţirii, ”pare” că e mai puţin fericită şi împlinită. Atunci a început misiunea ei de a-i demonstra fostului că viaţa ei este mult mai palpitantă, interesantă şi incitantă decât a lui. ”Comentam pe paginile prietenilor noştri comuni, povestind despre cât de mult mă distrez şi ce bine mă simt, ştiind că toate astea vor apărea în feed-ul lui. Pompam Instagram-ul cu selfie-uri din cinci în cinci minute, să mă asigur că e constant faţă în faţă cu viaţa mea plină. Ajunsesem să mă machiez şi să-mi fac adevărate şedinţe foto în dormitor, doar ca să am ce posta, ce documenta”, explică ea. 

Mici minciuni nevinovate

Această filosofie a învingătorului post-despărţire are partea ei generoasă de vanitate. Multe femei aleg căi extreme pentru a le demonstra foştilor că sunt bine-mersi fără ei în viaţa lor. 

Ana, 26 de ani, a mers până într-acolo încât şi-a inventat o nouă relaţie. ”L-am convins pe prietenul fratelui meu să-şi schimbe statusul pe Facebook, spunând că e într-o relaţie cu mine, doar ca să vadă fostul meu că nu sufăr de pe urma lui, ba dimpotrivă.” Corina, 31, a mers şi mai departe cu despicatul firului în patru. ”La vreo săptămână după ce ne-am despărţit, a vrut să ne vedem ca să mai vorbim. M-am îmbrăcat în cele mai drăguţe haine ale mele de sport, ca să pară că mă duc la sală după şi întâlnirea cu el e doar o mică parte a programului meu extrem de încărcat”, explică ea. 

Oricine a trecut printr-o despărţire se poate regăsi, într-o mai mică sau mai mare măsură, în chestia asta. Vezi că fostul tău e fericit şi brusc singurul tău scop în viaţă e să-i arăţi că tu eşti mai fericită. Pentru fiecare selfie, fiecare check-in şi fiecare status postat de el, tu trebuie să vii cu ceva şi mai interesant. Dacă şi tu te faci “vinovată” de genul acesta de comportament, află că nu eşti singura şi nici nu se poate spune că eşti sărită de pe fix sau obsedată de fosta relaţie. 

”E o atitudine cât se poate de normală”, spune Sally-Anne McCormack, psiholog clinician. ”Când treci printr-o despărţire – mai ales dacă cealaltă persoană a venit cu ideea separării – te vei simţi frustrată şi deprimată, dar în acelaşi timp nu vrei să-i dai celuilalt satisfacţia de a şti că ţi-a cauzat asta. Vrei să-i transmiţi exact inversul – ”Arăt bine, mă distrez mai mult ca niciodată şi nu am nevoie de tine.”

Nimeni nu câştigă

Probabil te vei simţi o idee mai bine să arăţi public ce viaţă minunată duci, dar nu e ceva ce poţi să susţii pe termen lung – plus că este şi foarte obositor. ”Te prefaci că te bucuri de viaţă şi nu-ţi dai timp să te vindeci de durerea cauzată de despărţire”, avertizează McCormack. 

În plus, chestia asta te poate împiedica să-ţi găseşti adevărata fericire. ”Îi dedici în continuare prea mult timp, ceea ce nu e bine. Te gândeşti, ”Oh, sper că vede ce bine o duc. Sper că vede ce bine arăt.” Dar concentrându-ţi atenţia pe ce ar trebui să vadă el, nu-ţi permiţi să treci peste această relaţie”, explică McCormack. Sigur, poţi să o faci timp de câteva zile, ca să te linişteşti şi să nu te mai gândeşti la asta – aranjează-te mai mult decât de obicei pentru petrecerea aia unde ştii că vine şi el şi postează câteva selfie-uri cu zâmbete forţate – dar dacă vrei cu adevărat să-l uiţi, pleacă de pe pagina lui de Facebook. 

”Dacă vrei să faci chestii interesante, fă-le pentru tine, nu pentru audienţa virtuală. Angrenează-te în ceva care-ţi place ţie cu adevărat şi o să vezi că nu mai simţi nevoia să scoţi telefonul şi să faci pozele perfecte”, spune McCormack. ”Fii tu personajul principal al vieţii tale, nu actriţa de mâna doua care trebuie să joace în roluri minore, de dragul altcuiva. Doar atunci o să înceapă să se întâmple lucruri în viaţa ta, lucruri care-ţi pot aduce înapoi fericirea.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.