Gelozia ta versus gelozia lui

Dacă până acum te-ai gândit la gelozie într-un singur sens, oamenii de ştiinţă spun că ar fi sănătos pentru relaţia voastră să iei în calcul ambele sensuri – pentru că sunteţi amândoi implicaţi. E evident că lucrurile pe care le aveţi în comun sunt cele care v-au adus împreună, însă unele diferenţe dintre voi sunt pur şi simplu… native, aşa că ar fi timpul să puneţi pe pauză jocul ,,Tu eşti de vină! Ba tu!”. Mai bine gândiţi-vă cât de mult v-ar ajuta să descoperiţi acele situaţii pe care le vedeţi diferit şi să le analizaţi pentru a şterge umbrele din relaţia voastră.

De ce suntem geloşi?

Cei mai mulţi oameni spun că gelozia apare atunci când nu există încredere în partenerul de cuplu, însă oamenii de ştiinţă afirmă că asta nu e neapărat adevărat. Deşi neîncrederea este şi ea o cauză, gelozia e un sentiment iraţional şi, prin urmare, e destul de dificil de controlat. Apare subit, chiar şi în lipsa unui motiv concret, şi se manifestă diferit, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Dacă eşti o fire impulsivă, s-ar putea să faci mare caz dintr-o întâmplare banală, însă la fel de bine s-ar putea să uiţi incidentul peste câteva ore şi să admiţi că ai exagerat. Cu toate astea, ,,Oamenii optimişti şi care se plac pe sine manifestă mai puţină gelozie şi sunt mai puţin posesivi cu partenerul de cuplu”, afirmă Gail Saltz, doctor psihiatru în New York.Care sunt diferenţele?

Aşa cum am menţionat încă de la început, Saltz susţine că femeile şi bărbaţii experimentează gelozia diferit, în funcţie de mecanismele interioare cu care s-au născut. Prin urmare, bărbaţii tind să condamne, mai degrabă, infidelitatea sexuală, pe când femeile sunt mai deranjate de infidelitatea emoţională. Intuieşti de ce? Explicaţia psihiatrului este următoarea: instinctual, bărbaţii au nevoie să ştie că eforturile lor de a-şi proteja partenera le asigură înmulţirea propriei gene, şi nu pe cea a altui bărbat (pe care îl consideră rival); femeile, pe de altă parte, au tendinţa de a păstra legătura emoţională cu partenerul, deoarece aceasta le hrăneşte nevoia de a se simţi adăpostite, ocrotite.

 

Specialistul precizează că gelozia poate fi benefică în unele circumstanţe, asta dacă iei numai o ,,înghiţitură”. De ce? Pentru că te poate impulsiona să lupţi pentru a-ţi recuceri partenerul şi pentru a construi o relaţie armonioasă împreună. La extrema cealaltă, lucrurile se complică. Probabil ştii deja că o doză prea mare de gelozie nu numai că poate distruge o relaţie, dar vă poate ,,ataca” amândurora echilibrul emoţional, care e destul de greu de recuperat. Încearcă să reperezi momentele în care devii posesivă faţă de iubitul tău şi aminteşte-ţi că bărbaţii suportă cu greu (spre deloc) ideea de a fi controlaţi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.