Este iubirea chimia sau alchimia dintre oameni?

S-au scris atât de multe despre iubire, s-au realizat tot felul de studii, filosofii s-au certat între ei, poeţii s-au consumat până la epuizare de amorul ei. Şi cu toate astea, rămâne un mister (iar, dacă îmi permiteţi părerea mea nestudiată, va rămâne în continuare un mister, pentru totdeauna).

Această conexiune dintre doi oameni, cumva complet străini, din lumi uneori paralele, care se întâlnesc şi, ca printr-o mică explozie, printr-un Big Bang în miniatură, se transformă ambii, pentru totdeauna sau doar pentru o perioadă de timp.Se creează din DOI un UNUL şi acest unul începe să se autoconstruiască pentru cea mai bună formă a sa. Care uneori poate să îşi găsească conturul după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă, îşi îndeplineşte menirea şi se epuizează, pentru următoarea întâlnire miraculoasă. Alteori, aşa cum spuneam, rămâne sub aceeaşi formă până când cei doi parteneri devin albi şi înţelepţi.

Există în relaţii o sumedenie de provocări şi interconexiuni, de la intimităţi de ordin psihic, emoţional la explorări fizice, experienţe sexuale de neuitat, bucurii mărunte, poveşti romantice. O relaţie de iubire este fără doar şi poate ceva unic şi spectaculos.

Totuşi, iubirea – este povestea unei molecule?

Se pare că dragostea nu ţine numai de sentimente. Când suntem îndrăgostiţi, neuronii şi neurotrnasmiţătorii noştri sunt foarte conectaţi. Dragostea este şi un proces chimic al corpului nostru, precum setea sau foamea.

A te îndrăgosti este un act al corpului şi al minţii în primul rând, un act al instinctului de supravieţuire, susţin numeroşi oameni de ştiinţă.

Cumva, doi dintre mai mulţi oameni sunt mai puternici şi pot asigura perpetuarea speciilor, la nivel fizic, originar.

Unii spun că suntem de fapt “mamifere programate genetic pentru a se îndrăgosti”.

Acest punct de vedere pur chimic şi – într-o oarecare măsură deprimant – este contraatacat de către psihiatrii precum profesorul Michel Reynaud.

Pentru Michel este imposibil să reducem sentimentul iubirii la justificarea unui circuit cerebral. Există în fiecare dintre noi un strop de mister care face din iubire un sentiment atât de frumos.

De câte ori nu ne-am întrebat cum de s-au îndrăgostit doi oameni opuşi din toate punctele de vedere?

Propunerea mea este să nu mai căutăm răspunsul: este un amestec de chimie şi alchimie ce transformă dragostea într-un sentiment complex şi tulburător.

Când ne îndrăgostim, studiile au arătat că devii orb, judecata noastră este tulburată.

Unii spun că natura umană îşi doreşte să ai un copil şi pentru a îl avea, e bine să nu vezi şosetele murdare sau mâinile îngrozitoare ale celui de care eşti atras.

Şi totuşi…

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.