Este EL indisponibil emoţional sau ai TU aşteptări prea mari? 

Consilierul în probleme de cuplu, Aileen Santos, te provoacă la discuţii nu tocmai comode, dar foarte sincere. Pentru că, în fond, indiferent de relaţiile pe care le trăieşti, în primul rând trebuie să îţi rămâi fidelă ţie însăţi.

 “Nu cred că te merit.”„Nu sunt pregătit să am o relaţie serioasă.”

„Trebuie să rezolv actele pentru despărţire.”

„Nu e vina mea că ai început să ai sentimente pentru mine.”

„A intervenit ceva şi nu mai pot.”

Recunoaşte – pe cât de complicat este să ai o relaţie, pe atât de uşor îţi poţi pierde minţile după cineva cu care crezi că ai o conexiune profundă… numai pentru a-ţi da seama că, de fapt, el nu este chiar bărbatul pe care ţi-l imaginai.

Îl urmăresc încă fantome din trecut, adică nu a trecut încă peste fosta iubită, aşa cum susţine sau, pur şi simplu, îi este frică de angajamente de lungă durată?!

Imediat cum analizăm ce a mers greşit, ajungem des la conluzia că el este “indisponibil emoţional”. Însă, această sintagmă înseamnă cu adevărat ceea ce credem noi că semnifică?

Conform consilierului în probleme de cuplu, Aileen Santos (AileenSantos.com) termenul psihologic pentru “indisponibil emoţional” este “respingerea faţă de ataşament”.

Oamenii care manifestă această stil de protecţie faţă de ataşament, se protejează, de fapt, pe ei înşişi impunându-şi credinţa că ei nu au nevoie de relaţii de cuplu sau, chiar, nu au nevoie de ceilalţi (de cele mai multe ori, această atitudine se dezvoltă în urma unor experienţe din familie). Iar asta este puţin diferit faţă de cineva care nu este încă pregătit pentru o relaţie sau nu te place suficient.

Cei mai mulţi clienţi ai lui Aileen tind să spună „partenerul meu nu a fost disponibil emoţional”, când în realitate au neglijat semnele ce indicau că lucrurile nu ar fi mers într-o direcţie bună, oricum.

Este aproape ca versiunea feminină pentru “friendzone” – doar pentru că un bărbat iubeşte o femeie, asta nu o obligă pe ea să simtă la fel — iar vina cumva se răsfrânge asupra ei.

Utilizarea incorectă a temenului „indisponibil emoţional”  are acelaşi efect.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de ianuarie a revistei Cosmopolitan.

Foto: istock. Text: Bianca Dragomir

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.