Dragostea doare: Mit sau adevar

Dragostea doare….chiar doare

Da! Dragostea doare si nu este doar un fel de a spune. Noi cercetari arata ca atunci cand suferim din dragoste, creierul chiar declanseaza senzatii pe care le percem ca dureri fizice.

Edward E. Smith, director al sectiei de neurostiinta cognitive la Universitate Columbia explica faptul ca atunci cand oamenii spun „chiar ma doare aceasta despartire„, ea este chiar una fizica, prin urmare nu mai afirma isi imagineaza durerea.

Iubirea este un drog

Asa sustine un studiu plublicat in PLoS ONE, in 2010. Senzatia pe care o avem atunci cand ne indragostim este similara cu efectul provocat de analgezice.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Stanford au cerut subiectilor studiului sa tina in mana niste dispozitive electronice care provocau o durere usoara.

Erau apoi rugati sa se uite la o imagine ce infatisa persoana de care erau indragostiti sau o persoana de care se simteau foarte atrasi.

Rezultatele au aratat ca uitandu-se la imaginile respective, durerea provocata de acele dispozitive era mult ameliorata.

Terapeutul sexual Barbara Bartlik spune ca dopamine ar fi cauza acestei reactii sau altfel spus este modalitatea sistemului de „recompense” a creierului de a ne face sa ne simtim mai bine cand vedem o persoane de care suntem indragostiti/te.

Sexul il face sa lase garda jos

Ti-ai dori ca partenerul tau sa-ti spuna mai des ce simte? Sexul il va ajuta.

Un studiu publicat in 2010 in „Journal of Neuroscience” a aratat ca barbatii carora li se dadea un spray nazal ce continea oxitocina (un hormon natural care influenteaza comportamente precum increderea sau intimitatea) aveau un nivel ridicat de empatie. Legatura?

Orgasmul produce un val de oxitocina la nivelul creierului, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor, ceea ce inseamna ca pe barbati sexul frecvent ii ajuta sa devina mai vulnerabili, mai deschisi spre a-si exprima sentimentele, spun cercetatorii.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.