Dictionar urban: Seduicid

Ca femei ale secolului 21, avem posibilitatea (sau, mai bine zis, libertatea) de a ne exprima dorintele si sentimentele pe care le nutrim pentru sexul opus. In acelasi timp insa, ne confruntam cu un grad din ce in ce mai ridicat de confuzie in ceea ce priveste diferenta dintre un „flirt increzator” si un „flirt agresiv”.

„Tot mai multe femei – in special cele mai tinere – devin din ce in ce mai asertive atunci cand vine vorba sa arate ca sunt interesate de cineva”, spune Dorian Boldescu, psiholog si sociolog.

Aceasta schimbare se datoreaza in parte procesului de dezvoltare prin care a trecut cultura in care traim, astazi fiind mult mai acceptat ca femeile sa se implice active in a-si gasi o pereche.

Adriana, 25 de ani, e dovada vie a acestui fenomen: „Nu am probleme sa abordez un tip. Daca-mi place, o sa merg la el sa-i spun asta”, marturiseste ea. Tot ea recunoaste ca acest tip de atitudine nu merge intotdeauna.

„Rata de succes e de 40/60. Multi tipi sunt fie prea intimidati, fie uimiti, si nu stiu cum sa reactioneze”, explica ea.

De ce nu functioneaza?

Conform unui studiu din 2007, condus de Jane Ussher, profesor doctor in psihologie la University of Western Sydney, barbatii se sperie cand intalnesc o femeie prea deschisa si insistenta, si asta pentru ca ei presupun ca lucrurile vor merge pana la sex, ceea ce pune mare presiune pe ei din punctul de vedere al performantei.

Asta nu inseamna ca toti dau bir cu fugitii atunci cand te arati interesata. Secretul este sa identifici acea sensibila treapta care te transforma dintr-o tipa increzatoare intr-una… prea disperata.

„Cred ca e OK ca o femeie sa fie deschisa in legatura cu ceea ce vrea, dar pana la un punct. Am intalnit fete care, desi
le-am sugerat subtil ca nu sunt interesat, continuau sa se dea la mine. Era ciudat”, povesteste Costinel, 27 de ani.

„Fetele care intrec limita o fac, de fapt, si fara sa-si dea seama. Pentru ca vor cu tot dinadinsul sa demonstreze ca nu se lasa supuse de reguli si standarde de moda veche, merg prea departe cu atitudinea de sunt-puternica-si-nu-mi-e-teama-sa-mi-afisez-sexualitatea„, explica psihologul.

In plus, staruri ca Lady Gaga, Madonna, Rihanna, ofera modele de comportament exagerate in acest sens, din dorinta lor de a demonstra ca nu se conformeaza la modelul traditional de feminitate.

Cum gasesti calea de mijloc?

Trebuie sa stii ce vrei si sa arati acest lucru respectandu-ti interlocutorul. Nu trebuie sa presupui din start ca toti barbatii sunt deschisi la avansurile tale. Ca sa te asiguri ca nu sari calul, dupa ce-ti manifesti interesul, asteapta un raspuns – fie verbal, fie nonverbal – de la cel vizat, pana sa faci urmatorul pas.

Dan, 25 de ani, spune ca pana la urma e vorba de chimie: „Fie esti atras de o persoana, fie nu. Daca o tipa e sau nu agresiva nu conteaza pana la urma, pentru ca nu o sa te excite agresivitatea ei, ci ea insasi”.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.