Terapia de cuplu. Cum funcționează și în ce situații ar trebui să o încerci

O relație în totalitate perfectă probabil că nu există, însă cu toții ne dorim să avem una cât mai sănătoasă și fericită. Atunci când apar probleme, fie ele banale sau importante, ne dorim să le rezolvăm singuri, nu să „ne spălăm hainele în public”. Totuși, există situații în care e bine să primim ajutorul unui specialist, terapia de cuplu ajutând foarte multe persoane să își gestioneze mai bine problemele.

Cum funcționează terapia de cuplu?

Acest tip de terapie este o modalitate foarte bună de a îți analiza mai bine relația și problemele care apar între parteneri. La început, cuplul face cunoștință cu psihologul, fiecare partener spunând „versiunea sa de poveste”. Apoi, se discută mai pe larg despre problemele pe care cuplul le întâmpină, iar psihologul va explora motivele din spatele unui comportament greșit.

E important de reținut că psihologul nu spune cuplului cum ar trebui să se poarte și ce ar trebui să facă sau să spună. Acesta caută cele mai bune soluții împreună cu cuplul, pentru ca situația să se rezolve în așa fel încât să fie bine pentru ambii parteneri. Terapeutul va veni cu idei și recomandări, dar nu va forța nimic.

În cadrul ședințelor de terapie de cuplu, ambii parteneri ar trebui să fie sinceri și dispuși să discute despre subiecte care în alte contexte i-ar putea jena. Cabinetul psihologului este un spațiu sigur, unde nimeni nu te judecă, ci unde se lucrează la rezolvarea problemelor. Este important ca ambii parteneri să își dorească să gestioneze mai bine situația și să fie dispuși să facă schimbări.

În ce situații ar trebui să încerci terapia de cuplu

Aveți întotdeuna aceleași certuri. Apare o problemă, vă certați, pare că ați rezolvat-o… dar la scurt timp după problema apare din nou? Este clar că nu reușiți să ajungeți la un consens și rămâneți blocați în această situație.

Ajungeți în același punct, indiferent dacă folosiți o altă abordare. Ați încercat mai multe rezolvări ale problemei, dar rezultatul e întotdeuna același?

Nu găsiți o rezolvare. În relația voastră a apărut o problemă căreia nu îi găsiți o rezolvare care ar mulțumi ambii parteneri. De exemplu, unul din voi își dorește un copil, în timp ce celălalt nici nu vrea să audă de așa ceva.

Tu ai fost vreodată la terapie de cuplu? Cum ți s-a părut experiența?

 

Citește și: Mersul la psiholog este normal! 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.