Respectul, baza unei relații stabile

Respectul este piatra de temelie a unei relații sănătoase. Dar ce înseamnă el mai exact, cum putem să-l cultivăm într-o relație?

Respectul înseamnă să recunoști că persoana de lângă tine este un om întreg, nu un instrument prin care tu îți atingi scopurile și dorințele. Că partenerul tău are experiențe diferite și opinii care diferă de ale tale și poți trăi cu acest lucru. Este ușor să spui că respecți pe cineva, dar a acționa în mod respectuos poate fi ceva mai dificil. Doar dacă nu-ți lovești partenerul sau nu-l jignești nu înseamnă că îl respecți. Iată câteva moduri simple prin care îi dovedești partenerului că-l respecți.

Arată-i că ai încredere în el

Încrederea este esențială în orice fel de relație. E mult mai mult decât a crede că partenerul nu te va înșela. Poți să demonstrezi că ai încredere în partener fiind mereu caldă și prietenoasă, fără să simți nevoia de a trimite mereu mesaje sau a-i da telefon de câteva ori pe zi. Nu-l controla tot timpul, nu-i pune întrebări inchizitorii, lasă-l să-ți povestească el cum a fost ziua.

N-ar trebui să mai spunem asta, dar, dacă nu ai acordul lui, sub nicio formă nu-i controla telefonul sau lucrurile personale. Dacă ai senzația că îți ascunde ceva, vorbește cu el direct. Nu are rost să creezi scene și certuri degeaba.

Citește și: Monogamia, între mit și realitate

Fii atentă la modul cum comunici cu el!

Comunicarea este unul dintre cele mai importante elemente ale unei relații și unul dintre cele mai dificile, pentru că a fi deschis și onest cu partenerul înseamnă în primul rând să fii deschis și onest cu tine. Nu te aștepta ca partenerul să-ți citească gândurile. Dacă ești supărată, vorbește deschis despre ce te apasă. Nu îl acuza și exprimă-ți emoțiile fără să te simți prost pentru că le ai.

Toată lumea se ceartă uneori și este foarte bine că se întâmplă așa. Altfel, conflictele ar mocni neștiute. Nu întrerupe comunicarea când ești supărată. Nu te culca supărată. Rezolvă conflictul în aceeași zi în care apare și procedează la fel cu supărările partenerului. Mai mult, comunicarea se întinde dincolo de vorbe. Limbajul nonverbal, acțiunile zilnice, emoțiile îi arată partenerului că-l apreciezi și-l respecți.

Fii de încredere!

Dacă faceți planuri împreună, urmează-le. Nu spune că vei face ceva, ca apoi să anulezi în ultima clipă. Nu uita ce ai promis! Fii de încredere și respectă timpul și energia emoțională ale partenerului tău. Sigur că apar uneori situații care te determină să amâni o întâlnire, poate intervine o urgență în familie, te-ai îmbolnăvit ori ai uitat că trebuie să mergi la medic. Nu te simți vinovată în aceste situații, dar este bine să anunți și să cunoști efectele acestor acțiuni.

Cere scuze, reprogramează evenimentul și asigură-te că toți cei implicați au înțeles despre ce e vorba. Când îi arăți partenerului că ești de încredere și se poate baza pe tine, se va simți respectat.

Timp pentru tine

Dar și pentru el, pentru că amândoi aveți nevoie să petreceți timp și cu alți oameni, cu rudele sau cu prietenii vechi, cu colegii de serviciu ori cu cei de la sala de sport. Nicio persoană, indiferent cât de importantă este pentru tine, nu poate avea grijă de toate nevoile tale sociale și emoționale. Și cu toții avem nevoie de o pauză din când în când.

Când stai singură sau cu prietene vechi, îți păstrezi individualitatea și îți refaci forțele. În plus, suntem nu doar animale sociale, ci și individualități care au nevoie să se dezvolte conform propriilor trebuințe. Dacă vă petreceți din când în când timpul separat, relația va fi mai puternică și mai sănătoasă.

Citește și: Dragoste sau sex? Fă un test și află care este realitatea relației tale

Prețuiește diferențele dintre voi

Nu-l critica pe partener pentru că are idei și interese diferite de ale tale. Poți să nu fii de acord cu el, dar să-i respecți opiniile. De fapt, o relație este cu atât mai frumoasă, cu cât cei doi sunt mai capabili să accepte diferențele! Partenerul te poate ajuta să vezi lumea dintr-o cu totul altă perspectivă, chiar dacă, până la urmă, tu nu-ți schimbi părerea. Îi poți arăta partenerului că-l apreciezi și-l respecți dacă mergi la meciuri de fotbal cu el sau la o galerie de artă, chiar dacă pe tine nu te interesează astfel de lucruri.

Acceptă limitele pe care le stabilește el, chiar dacă sunt diferite de ale tale. Nu-l presa să accepte tot ce-ți dorești tu, respectă-l ca om întreg și relația voastră va fi naturală și armonioasă!

Cunoaște-te pe tine însăți

Vechiul dicton este la fel de valabil acum. Într-o relație nu îl cunoști doar pe celălalt, ci și pe tine. În felul acesta, îți dai seama ce așteptări ai de la oamenii care-ți sunt apropiați, unde poți face compromisuri, ce calități sunt complementare cu ale tale, care sunt valorile tale de bază, la care nu vei renunța niciodată. Poate că nu te interesează foarte mult muzica pe care o ascultă partenerul, dar nu suporți să se poarte urât cu pisica ta. Cunoaște-te pe tine și vei vedea ce fel de partener ți se potrivește. Dacă te cunoști bine, comunici mai bine, iar partenerul va aprecia foarte mult acest lucru.

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.