Nu e frumos sa barfesti, dar e… sanatos!?

Ai dreptate, chiar nu e frumos sa barfesti. Dar toata lumea o face, iar acum ai un motiv in plus.

Recunoaște, îți plac bârfele, dar de fiecare dată când tu și prietena ta cea mai bună vă dedați unor asemenea „activități”, sfârșești prin a te simți vinovată. Relaxează-te — psihologii afirmă că, în doze mici, bârfele fac bine la sănătate.

Unul dintre motivele pentru care filmul Fete rele ne-a marcat copilăria este faptul că ne-am identificat cu protagonistele. Și nu mă refer la dilema privind ținutele de zi cu zi, ci la bârfitul compulsiv. Fiindcă cine n-a criticat vreodată o altă persoană? Poate ai zis una-alta despre amica aia care te calcă pe nervi sau te-ai „scăpat” despre șeful tău… În orice formă ar fi, când ai un dinte împotriva cuiva, nimic nu pare mai reconfortant de cât să te „răcorești” pe la spatele persoanei respective. Fără îndoială, în anumite ocazii, aceste „ieșiri” îți lasă un gust dulce-amar, ca și cum o voce interioară ți-ar șopti că ar fi fost mai bine să taci. Dar poate nu știai că psihologii au descoperit că această practică, pe lângă faptul că poate fi folosită ca o terapie, este o formă de atașament.Citește și: Nu e frumos sa barfesti in campul muncii

FĂRĂ REMUȘCĂRI

Realitatea arată că nu avem de ce să simțim regrete. „Când vorbim despre cineva fără ca acesta să știe, ne dă satisfacție acest sentiment de apropiere,” afirmă psihologul clinic Chantal de Cruz, care adaugă: „această legătură emoțională este posibilă datorită deschiderii și vulnerabilității noastre, dar și posibilității de a primi recunoștință și empatie. Este totodată avantajos, fiindcă ne face să ne simțit parte dintr-o comunitate.” Fără îndoială, uneori senzația poate fi mai puternică, în special atunci când informația este negativă, deoarece este mai riscantă exprimarea unui punct de vedere ostil, decât a unuia pozitiv, iar asta face ca legătura să fie mai puternică.

 

UNDE SUNT LIMITELE

Bârfele nu sunt ceva nou, ci fac parte din evoluția socializării. Potrivit psihologului Robin Dunbar, de la Universitatea Oxford, acestea sunt doar părți ale comunicării noastre zilnice: „Nu sunt decât conversații și actualizări de informații. Putem spune că este ceea ce ne face umani,” afirmă acesta. Și are sens, dacă ne gândim că limbajul este modalitatea noastră principală de socializare. Cele mai solide prietenii încep cu o bârfă strașnică. Până aici, latura pozitivă. Pentru că există riscul ca toată această chestie nevinovată să se transforme în ceva nociv dacă exagerăm. „Dusă la extrem, poate face rău,” avertizează Dunbar. Scriitoarea Alice Roosvelt Longworth o spune într-un alt fel: „Dacă nu ai nimic bun de spus despre cineva, șezi lângă mine”. Pare ciudat, dar dacă ne gândim la rece, atunci când cineva ne încredințează un secret „suculent”, avem un câștig social. Chiar dacă nu intenționăm să folosim această informație în scop distructiv, simplul fapt că o deținem este, în sine, extrem de flatant. Dar există și un alt aspect și mai satisfăcător: răspândirea vorbei. „Când știm ceva ce alții nu știu, ne macină dorința de a spune pentru a ieși din postura de gardieni ai secretelor,” comentează Da Cruz. Oamenii de știință de la Universitatea din Pavia, în Italia, au descoperit faptul că, atunci când bârfim, creierul eliberează o cantitate mult mai mare de oxitocină, decât atunci când avem alte conversații. „Motivele sunt variate: începând cu curiozitatea de a cunoaște opinia celorlalți asupra unui fapt și până la necesitatea de a asculta ce spun pentru a ne gestiona astfel mai bine propriile probleme. Dar bârfa apare și din motive egocentriste, cum ar fi câștigarea puterii într-un grup sau a unui statut social demult râvnit”, spune Da Cruz. Aici apare situația în care putem sări calul, când acționăm premeditat, dintr-un motiv care n-are de-a face cu pura plăcere de a bârfi. Jurnalista Ann Landers s-a referit la acest comportament ca la „un demon fără scrupule care frânge inimi și distruge cariere.” Atunci când bârfim din motive egoiste sau mințim pentru a deschide drumuri, avem un comportament greșit.

 

NICIODATĂ PE REȚELE

Schimbul de informații intime cu cineva întărește legăturile. Însă Da Cruz asigură și că „bârfa poate distruge încrederea între două persoane.” La fel cum „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.” Așadar, dacă te gândești să-ți dai drumul la gură, psihologul Ingrid Nagaya avertizează: „comentariile false, dăunătoare și care pot semăna îndoială, pot sta în calea unei relații sănătoase.” Iar acum, când e posibil să o faci via e-mail sau prin intermediul rețelelor sociale, situația s-a complicat major. În orice caz, fie digital ori analog, fii precaută. „Trebuie să luăm în calcul consecințele actului de a bârfi, atât pe termen scurt, cât și lung,” spune Da Cruz. „Trebuie să fim mai selectivi cu informațiile și cu modul de răspândire, precum și cu intențiile care ne animă. Și, mai presus de toate, trebuie să înveți tehnica prin care să nu încalci limita. Ține cont de acest sfat: „fii sinceră cu tine însăți și cu persoanele despre care vorbești. Relatează fapte reale, în loc să repeți păreri auzite. Folosește această cale de comunicare pentru a-i inspira pe cei care te înconjoară și pentru a-i lăsa să-și arate cea mai bună versiune a lor. Acordă credit doar celor care merită cu adevărat. Nu asculta ce comentează majoritatea atunci când decizi ce anume este popular. Decide pentru tine însăți și folosește-ți vocea pe post de „agenție” pentru bârfe mai sănătoase.”

Nu e frumos sa barfesti

8 reguli pentru a bârfi fără riscuri

1 Fii selectivă când îți alegi persoanele cărora le oferi informații.

2 Identifică-ți nevoile și analizează dacă bârfa te ajută cu ceva.

3 Asigură-te că nu acționezi din răzbunare.

4 Încearcă să vorbești despre oameni fără să-i judeci.

5 Limitează-te la a relata fapte, nu opinii.

6 Renunță la rețelele sociale pe post de portavoce.

7 Gândește-te la consecințele pe care le va suporta cel sau cea despre care vorbești.

8 Analizează-ți interlocutorul, este de încredere? Va păstra secretul?

 

Ce faci dacă ești bârfită

Poate că vorbesc despre tine pentru că te invidiază sau sunt geloși, poate le stârnești curiozitatea sau reprezinți o amenințare pentru ei. Nu le-o lua în nume de rău și nici nu face o dramă din asta. Dacă o faci, le vei da apă la moară. Concentrează-te asupra ta și gândește-te dacă existe un sâmbure de adevăr în ceea ce se spune despre tine, apoi încercă să folosește criticile pentru a îmbunătăți situația. Dacă ceea ce spun ceilalți nu are niciun fundament, înfruntă persoana din spatele vorbelor și vezi ce loc ocupă aceasta în viața ta. Dacă este cineva în care aveai încredere, e momentul să reevaluezi prietenia aceasta. Relațiile trebuie să aibă beneficii pentru ambele părți. Iar dacă nu e o legătură intimă, merită efortul s-o mai ai în preajmă?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.