Monogamia, între mit și realitate

Să iubești o singură persoană și să ai o relație exclusivă întreaga viață – aceasta este monogamia modelul standard. Însă realitatea este adesea diferită.

Dorința de iubire veșnică rămâne adesea neîmplinită. Cei mai mulți oameni caută încă partenerul perfect și nu renunță, chiar dacă sunt într-o relație oficializată. În timp ce pentru unii monogamia este singurul concept adevărat al unei relații, alții o consideră depășită. Pentru că nu este o chestiune de apropiere sau intimitate, ci de satisfacere a instinctului.

Beneficiile monogamiei

Din nou și din nou, fidelitatea sexuală este o problemă, chiar și în cercul meu de cunoștințe. Când multor oameni le este atât de dificil să se concentreze pe un singur partener, întrebarea este: de ce trăim monogam? În general, trebuie făcută o distincție între monogamia socială (o singură soție) și cea sexuală (o singură parteneră).

Citește și: 5 greșeli de comunicare în cuplu

Noțiunile de monogamie și căsătorie sunt din ce în ce mai separate, astfel încât monogamia din zilele noastre descrie, de obicei, fidelitatea sexuală într-un parteneriat – indiferent de forma juridică. Monogamia are avantajele sale. Majoritatea oamenilor doresc o relație fericită, pe termen lung, bazată pe dragoste. Faptul că infidelitatea este cea mai frecventă cauză a conflictelor și separării se datorează probabil înțelegerii noastre diferite și adesea nerealiste a fidelității. La urma urmei, oamenii nu sunt ghidați doar de instinctele lor. Suntem ființe care pot lua decizii, fără a fi influențați de orice instincte naturale, și fidelitatea este o decizie conștientă.

Încredere și securitate

Mulți oameni au relații monogame din nevoia de încredere și securitate, ignorând ironia că acest model de relație este mama neîncrederii. Pentru că oricine aduce în discuție loialitatea partenerului pe baza unui acord nu va putea niciodată să distingă dacă legătura este rezultatul unui set de reguli odată decise sau dacă este alimentată de afecțiune reală.

Cei care se supun presiunii sociale de a avea o relație monogamă se comportă în relația lor în funcție de așteptări, nu în funcție de starea lor emoțională reală. Iar partenerul te poate minți în multe feluri. Faptul că face întotdeauna ceea ce este corect din punct de vedere moral și își asumă responsabilități nu presupune că nu-și dorește, în secret, altceva.

Să nu confundăm mintea cu sufletul! Dacă partenerul nostru de viață nu ne-a înșelat niciodată din punct de vedere sexual, asta nu înseamnă că nici nu și-a dorit s-o facă. Poate a simțit dorință pentru o altă femeie, însă a renunțat pentru a-și respecta acordul asumat în relația de cuplu. Iar acest lucru nu înseamnă loialitate.

Citește și: 5 mituri despre căsătorie și adevărul din spatele lor 

Dragostea, singurul garant al monogamiei

Dragostea nu este o relație contractuală între doi parteneri egali – nu puteți decide să vă iubiți. Dragostea este involuntară, irațională, un act exclusiv emoțional și individual, nu o monedă obiectivă. Dragostea nu poate fi transferată în sfera îndatoririlor și a listelor de obligații. Are de-a face cu sentimente care se contrazic reciproc, cu gelozie, dezamăgire, dor și speranță. Un carusel de suișuri și coborâșuri emoționale. Și, da, dragostea poate solicita exclusivitate. Dragostea are propriile legi – în corsetul monogamiei, ea se luptă pentru aer. Și totuși e singura care poate pretinde statornicia, credința, devotamentul.

Dezavantajele parteneriatului exclusiv

Nevoia de infidelitate trebuie suprimată în relațiile monogame. Nu în minte sau în lumea fantastică, ci în realitate, dar există și alte aspecte care fac uneori relațiile exclusive foarte obositoare: gelozia, neîncrederea sau indiferența, neglijarea partenerului. Nu este loc pentru realizarea de sine – oamenii evoluează, iar la fel nevoile lor.

Cei care trăiesc monogam, cu toate acestea, de multe ori nu pot trăi pur și simplu aceste schimbări, pentru că nu există nicio libertate nerestricționată de autorealizare. Dragostea adevărată este, din păcate, rară, însă posibilă… dar astăzi nu mai avem răbdare să așteptăm partenerul potrivit sau să depășim problemele împreună. Aprecierea și apropierea reală sunt ceva ce nu putem primi cu o experiență sexuală trecătoare.

Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți?

În știință, monogamia este privită foarte critic, pentru că, în loc să fie înrădăcinată genetic în noi, s-a dezvoltat cultural. Cu toate acestea, mulți oameni văd fidelitatea ca fiind una dintre cele mai importante componente ale unui parteneriat și doresc să aibă o relație exclusivă.

Pe de altă parte însă, cercetările arată că parteneriatele pe termen lung contribuie la bunăstarea noastră și, astfel, favorizează sănătatea mentală. În cele din urmă, alegerea modelului corect de relație este la fel de individuală ca noi înșine. Cei care decid să trăiască monogam ar trebui să aibă grijă ca, printre altele, să comunice apreciativ și onest, să-i ofere partenerului suficientă libertate și să aibă o mare disponibilitate de a lucra pentru binele comun.

Citește și: Cele mai comune 7 motive pentru certurile în cuplu

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.