Cum îi vorbești partenerului despre #MeToo

By  | 

Din octombrie, mișcarea #MeToo a dominat conversațiile noastre culturale din social media — și pe bună dreptate. Amploarea abuzurilor de natură sexuală este extraordinară.

Una din patru femei cade victimă violenței sexuală, conform informațiilor furnizate de CDC, și 84% din femei spun că hărțuirea sexuală este constantă la locul de muncă, spune un studiu realizat de COSMO în parteneriat cu SurveyMonkey. Și pe măsură ce acuzațiile se înmulțesc, mai ales că vinovații sunt celebrități influente, milioane de femei își retrăiesc propriile experiențe și unele dintre ele se întreabă cum să vorbească despre ele… nu pe Twitter sau pe Facebook, ci acasă.

“Să abordezi #MeToo cu partenerul — și furia, confuzia și durerea care aceste experiențe le provoacă – poate fi dificil”, spune Laura Berman, terapeut și gazdă a Uncovered Radio, un show american despre viață și iubire. ”Dacă merge bine, vă poate apropia. Dar dacă partenerul tău nu te înțelege sau nu e empatic, poate produce tensiune între voi sau vă poate îndepărta.” Citește în continuare ca să afli cum trebuie să porți această conversație, fie că ești supraviețuitoare #MeToo sau nu.

Setează-ți un obiectiv

Înainte să vorbiți, gândește-te la ce vrei să obții de pe urma acestei discuții. Poate știrile care abundă te enervează atât de tare încât vrei să te descarci sau simți că e momentul să împărtășești cu iubitul tău povestea ta personală. Odată ce te hotărăști asupra unei intenții, găsește un loc liniștit și relaxat.

Apoi adu vorba de cel mai recent scandal public și întreabă-l pe părere are despre el. ”Acesta e testul decisiv”, spune Megan Fleming, psiholog și expert în relații. ”Te ajută să vezi care e atitudinea lui generală și cum gândește.” Cu alte cuvinte, dacă răspunde într-un fel care te face să te simți sprijinită (de exemplu, ”E uimitor că aceste femei ies în față și spun prin ce au trecut”), știi că ești în siguranță și că poți să-ți povestești părerile și experiențele. Dar dacă reacția lui te pune pe gânduri (”Hai mă, și-a cerut-o” sau ”Când o să se încheie toată această vânătoare?”), vei vrea pentru început să afli de ce gândește astfel, să-i permiți să-ți spună ce crede, după care să-l inviți la o discuție mai aprofundată, spune Fleming.

Spune-i ce ai nevoie

Apoi, dacă te simți pregătită, împărtășește-ți obiectivul cu iubitul tău. Fii concisă – spune-i că vrei să te asculte, să te sprijine, să te înțeleagă și să fie empatic, nu să-ți dea sfaturi sau să te evalueze, spune Debra Borys, psiholog clinician specializat pe tratarea traumelor. ”Majoritatea bărbaților sunt obișnuiți să abordeze o discuție despre probleme într-un mod direct, orientat către acțiune, dând sugestii despre ce ar trebui să faci. Spunându-i ce vrei îl pregătești să asculte și să-ți ofere sprijin și atât.” În plus, declarându-ți intențiile îl ajuți să vadă că-l privești ca pe un aliat, nu ca pe un dușman.

Această metodă a funcționat pentru Sandra, 28 de ani. După ce hashtag-ul #MeToo a devenit viral, s-a simțit pregătită să-i povestească soțului ei despre abuzul pe care l-a suferit. A început spunându-i că se bucură să vadă câte femei ies în față dar și că o întristează faptul că atâtea femei suferă. ”Am abordat subiectul cu sinceritate”, a explicat ea, ”și nu i-am cerut nimic altceva decât să mă asculte.”

Citeşte continuarea materialului în ediţia de martie a revistei Cosmopolitan România.

FOTO: Guliver/Getty Images. Traducere și adaptare: Roxana Dobriță

Citeşte şi: Ce cred bărbații despre mișcarea #MeToo

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *